Avoin AMK: Väyläopinnot

Jäikö opiskelupaikka saamatta tai haluatko kokeilla AMK-opintoja ilman, että menetät ensikertalaisuuskiintiön yhteishaussa? Haluatko jatkaa YAMK-opintoihin suoraan AMK-tutkinnon jälkeen?

Aloita opiskelu avoimen ammattikorkeakoulun väyläopiskelijana!

Mitä väyläopinnot ovat?

Väyläopinnot (aiempi termi polkuopinnot) ovat vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi. Opiskelet ensimmäisen vuoden opintoja tutkintokoulutuksen ryhmän mukana avoimessa ammattikorkeakoulussa. Joissain tutkinnoissa on myös mahdollista, että väyläopiskelijoilla on oma ryhmä.

Väyläopinnoissa suoritetuilla opinnoilla voit hakea erillishaussa ”Haku Metropolian avoimen AMK:n opintojen perusteella” Metropolian tutkinto-opiskelijaksi. Mikäli pääset tutkinto-opiskelijaksi väyläopinnot hyväksiluetaan osaksi tutkinto-opintoja ja jatkat sujuvasti opiskelua ryhmän mukana. Huomioithan, että väyläopintojen suorittaminen ei kuitenkaan automaattisesti takaa pääsyä tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa.

Väyläopintojen laajuus, sisältö ja toteutustapa vaihtelevat tutkinto-ohjelmakohtaisesti. AMK-tutkinnoissa väyläopintojen laajuus on 60 opintopistettä ja YAMK-tutkinnoissa 15-30 opintopistettä.

Kenelle väyläopinnot sopivat?

Väyläopinnot sopivat sinulle, jos

  • tavoitteenasi on tutkintokoulutuspaikka
  • haluat hyödyntää välivuoden opiskellen tavoitteellisesti
  • olet valmis kokopäiväiseen opiskeluun
  • haluat kokeilla opiskelua ammattikorkeakoulussa tai tietyllä alalla menettämättä yhteishaun ensikertalaisuuskiintiötä
  • työkokemuksesi ei riitä vielä YAMK opintoihin hakemiseen, mutta haluat opiskella YAMK tasoisia opintoja avoimen väylässä samalla kun hankit tutkintoon johtavaan koulutukseen vaadittavaa työkokemusta

Lue lisää ennakkovaatimuksista sivulta kielitaito ja muut vaatimukset

Tutustu yleisiin avoimen AMK:n opiskeluohjeisiin

Väyläopintojen tarjonta

Syksyllä 2024 alkavien väylien tarjonta on julkaistu! Tutustu vaihtoehtoihin alla.

Ohjausta opinto- ja urasuunnitteluun työelämän eri tilanteissa

Jos haluat keskustella opinto- ja uramahdollisuuksistasi Metropolian uravalmentajan kanssa, varaa maksuton henkilökohtainen uraohjauskeskustelu näppärästi ajanvarauskalenterin kautta.

Tähän 30 minuutin verkkotapaamiseen osallistut joustavasti vaikkapa lounastauolla — pieni mutta merkittävä sijoitus tulevaisuuden työelämääsi!

Hinta ja maksaminen

Väyläopintojen hinta on enintään 15 € / opintopiste. Väyläopintojen hinta löytyy väylän tiedoista ilmoittautumisjärjestelmässä.

Väyläopintojen maksaminen tapahtuu joko ilmoittautumisen yhteydessä tai laskulla kahdessa erässä. Mikäli väylä sisältää erillisen valintamenettelyn, asiakas on maksuvelvollinen ja maksu veloitetaan vasta, kun valinta on vahvistettu ja asiakas on vastaanottanut paikan. Mikäli asiakas jää varasijalle, hän on maksuvelvollinen ja maksu veloitetaan vasta, kun hän vastaanottaa vapautuneen opintopaikan.

Tutustu ennen ilmoittautumista avoimen AMK:n maksu- ja peruutusehtoihin

llmoittautuminen

Väyläopintoihin ilmoittautuminen tapahtuu Metropolian ilmoittautumisjärjestelmässä klikkaamalla "Lisää koriin". Ilmoittautumisjärjestelmässä näet koulutuksen tarkemmat tiedot, toteutustavat sekä mm. ilmoittautumis- ja hintatiedot. Voit ilmoittautua tai ottaa paikan vastaan vain yhdestä väylästä.

  • Ilmoittautuminen syksyllä 2024 alkaviin YAMK-väyliin on avoinna 3.6.2024 klo 10.00 alkaen.
  • Ilmoittautuminen syksyllä 2024 alkaviin AMK-väyliin on avoinna pääsääntöisesti 5.8.2024 klo 10.00 - 6.8.2024 klo 23.59

Joidenkin yksittäisten väylien ilmoittautumisaika alkaa jo aiemmin ja voi jatkua pidempään. Katso aikaisemmin alkavien väyläopintojen ilmoittautumisajat Väyläopintojen tarjonta -valikosta koulutuksen kohdalta. Ajantasainen ilmoittautumisen ajankohta löytyy aina ilmoittautumisjärjestelmästä.

Opiskelijavalinta ja väylien valintamenettely

Opiskelijavalinta tapahtuu joko ilmoittautumisjärjestyksessä tai valintamenettelyn perusteella. Jos jäät väylässä varasijalle, voit saada paikan vielä 7 vuorokautta ennen väyläopintojen alkua, jos joku paikan saanut peruu ilmoittautumisensa.

Avoimen AMK:n väyläopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät ole aikaisemmin opiskelleet väyläopintoja Metropoliassa. Tarvittaessa väyläopintoihin valinnassa voidaan poiketa ilmoittautumisjärjestyksestä tällä perusteella.

Väylien valintamenettely

Osa väylistä sisältää valintamenettelyn, jossa väyläopintoihin hakeneet voidaan asettaa paremmuusjärjestykseen päätettyjen valintakriteerien perusteella. Suurin osa valintamenettelyistä järjestetään 12.-14.8.2024 välisenä aikana. Tarkemmat tiedot valintamenettelystä ja ajankohdasta lukevat väylän lisätiedoissa ilmoittautumisjärjestelmässä. Opiskelijoita valitaan väylän tiedoissa kerrotun paikkamäärän verran. Valintamenettelyyn kutsutaan hakijoita myös varasijoilta.

Kutsut valintamenettelyn sisältäviin väyliin lähetetään sähköpostitse 7 - 9.8.2024 välisenä aikana. Tieto valinnasta/hylkäämisestä lähetetään sähköpostitse valintamenettelyyn osallistuneille viimeistään 16.8.2024. Valintamenettelyn sisältävistä väylistä opiskelupaikan saaneet saavat sähköpostiviestin, josta vastaanotetaan opiskelupaikka. HUOM! Muista tarkkailla sähköpostiasi aktiivisesti prosessin aikana, myös roskapostikansiota. Opiskelupaikka tulee vastaanottaa 24 h sisällä tai se vapautuu seuraavalle jolloin menetät paikan.

Varasijalle jäänyt valintamenettelyn läpäissyt voi saada opiskelupaikan väylään, mikäli valintamenettelyn läpäissyt ei vastaanota opiskelupaikkaa tai peruu sen vastaanottamisen jälkeen.

Väyläopintojen aloittaminen

Tutustu tutkinto-ohjelmakohtaisiin ohjeisiin koskien väyläopintojen aloittamista. Tutkinto-ohjelmakohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen alkua.

Tutustu lisäksi huolellisesti avoimen AMK:n yleisiin opiskeluohjeisiin

Avoimen AMK:n väyläopintoja pitkin kohti unelma-ammattia

Hanna Luoto: Avoimesta AMK:sta ensihoidon tutkinto-opiskelijaksi

Hanna Luoto

Hanna Luoto aloitti vuonna 2022 ensihoidon opinnot Metropolian avoimessa ammattikorkeakoulussa, ja 45 opintopistettä suoritettuaan hän haki avoimen väylän kautta ensihoidon tutkinto-opiskelijaksi. Siirtyminen sujui mutkattomasti.

Lue Hannan tarina.

Riikka Pennanen: Tradenomiopiskelijaksi avoimen AMK:n väylää

Riikka Pennanen

Riikka Pennanen aloitti liiketalouden opinnot avoimen AMK:n kautta ja pääsi tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylällä. Riikka jatkoi tradenomitutkinnon jälkeen yliopiston maisteriopintoihin.

Lue Riikan tarina.

Heidi Lihr: Julkiset hankinnat YAMK -ohjelmasta eväitä työhön

Heidi Lihr

"Etsin uuteen työympäristööni sopivia ylempiä AMK-opintoja. Metropolian Julkisten hankintojen YAMK-ohjelman yhteishaku oli jo päättynyt, mutta minulla oli mahdollista päästä mukaan koulutukseen vielä avoimen AMK:n polkuopintojen kautta syksyllä 2020."

Lue Heidin tarina.

Samer Qaraman: Avoimen väylästä liiketalouden tutkinto-opiskelijaksi

Samer Quaraman

Yksi väyläopintojen eduista on, että alaa voi kokeilla ilman pelkoa ensikertalaisuuskiintiön menetyksestä. Samerin väyläopinnot sujuivat mallikkaasti ja kiinnostus kaupallista alaa kohtaan kasvoi edelleen. Tammikuussa 2021 hän haki ja pääsi virallisesti Metropolian tradenomiohjelman tutkinto-opiskelijaksi.

Lue Samerin tarina

Lisätiedot

Mikäli sinulle heräsi kysymyksiä voit olla yhteydessä!

avoinamk [at] metropolia.fi (avoinamk[at]metropolia[dot]fi)
p. 040 712 5100

Tarkistathan ajantasaiset aukioloajat opiskelijapalveluiden verkkosivuilta.

Ajanvarauksella myös muina aikoina. Varaa aika Opiskelija- ja hakijapalveluiden ajanvarausjärjestelmästä.

Väyläopintojen sisältöihin liittyvät kysymykset esitetään väylien tiedoissa kerrotulle yhteyshenkilölle.