Syksyllä 2021 aloittaville opiskelijoille

Valintojen tulokset ilmoitetaan kevään toisessa yhteishaussa hakijoille todistusvalintojen osalta viimeistään 31.5.2021 ja muiden kuin todistusvalintojen osalta viimeistään 9.7.2021. Hyväksyttyjen tulee ilmoittaa opiskelupaikan vastaanottamisesta 16.7.2021 klo 15:00 mennessä tai hyväksymisilmoituksessa annettuun määräaikaan mennessä (7 vuorokautta valintapäätöksestä). 

Näillä sivuilla kerromme kaikkia tutkintoon johtavan opiskelun aloittavia opiskelijoita koskevia ohjeita, alakohtaisia ohjeita ja tutkinto-ohjelmakohtaisia ohjeita. Kunkin sivun lopussa olevista linkeistä pääset eteenpäin. Erikoistumiskoulutuksiin valitut saavat ohjeet opintojensa aloittamisesta sähköpostitse.

Luethan ohjeet tarkasti. Toimi ohjeiden mukaan, niin opiskelun aloitus sujuu ongelmitta.

Opintojen aloitusajankohta ja -paikka kerrotaan tutkinto-ohjelmakohtaisissa ohjeissa.
Tutustu Metropolian koronaohjeisiin.

Opiskelutodistuksen, liikennevälineiden opiskelijaetuuksia, Kelan ruokakortteja yms. voi saada vasta opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Jos haet Hoasilta opiskelija-asuntoa, riittää, että toimitat hakemuksen yhteydessä hyväksymisilmoituksen/tuloskirjeen, mikäli läsnäolotodistus ei ole vielä saatavilla.

Mikäli haet työttömyysetuutta päätoimista omaehtoista opiskelua varten huomaa, että uuden opiskelijan tulee ensin ottaa opiskelupaikka sitovasti vastaan ja ilmoittautua läsnäolevaksi. TEM621-lomake täytetään opiskelija- ja hakijapalveluissa ja lähetetään opiskelijalle sähköpostitse.

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Onnea opiskelupaikan johdosta!

Vahvistaaksesi opiskelupaikkasi sinun pitää ottaa se vastaan viimeistään 16.7.2021 klo 15:00 tai hyväksymisilmoituksessa annettuun määräaikaan mennessä (7 vuorokautta valintapäätöksestä).

Opiskelupaikan vastaanotto ja ilmoittautuminen tapahtuvat sähköisesti Opintopolku.fi-palvelun Oma Opintopolku -palvelussa. Pääset kirjautumaan OmaOpintopolku-palveluun ko. sivun yläreunan linkistä.

Sähköinen opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää palveluun rekisteröitymistä ja vahvaa tunnistautumista esimerkiksi pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta käyttämällä. Opintopolku.fi-palvelussa on ohjeet opiskelupaikan sähköiseen vastaanottoon.

Jos et ilmoita vastaanottamisesta määräaikaan mennessä, menetät opiskelupaikkasi.

Ilmoittautuminen lukuvuodelle 2021–2022

Jos otat opiskelupaikan vastaan, sinun tulee ilmoittautua korkeakouluun läsnä- tai poissaolevaksi opiskelijaksi lukuvuodelle 2021-2022 (syyslukukausi 2021 ja kevätlukukausi 2022).

Ilmoittautuminen tehdään opiskelupaikan vastaanoton yhteydessä hyväksymisilmoituksessa annettuun määräaikaan mennessä (7 vuorokautta valintapäätöksestä) OmaOpintopolku-palvelussa.

Poissaolo ensimmäisenä vuonna

Ammattikorkeakoululain mukaan ensimmäisen vuoden opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi lukuvuodelle ainoastaan seuraavista syistä:

 1. suorittaa asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua;
 2.  on äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
 3. on oman sairautensa tai vammansa vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojaan.

Katso toimitettavat dokumentit

Toimita kopio todistuksesta, jonka ilmoitit hakemuksellasi

Todistuskopiot tulee toimittaa sähköisen yhteishakulomakkeen liitetiedostoina .

Liitä 16.7.2021 15:00, tai opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä hakemuksellesi kopiot/kuvat todistuksista, joiden perusteella sinut on valittu koulutukseen, jollet ole niitä jo hakuvaiheessa hakemuksellesi liittänyt. Mikäli todistukset eivät ole suomen, ruotsin tai englannin kielellä, liitä myös viralliset käännökset.

Pääset liittämään tiedostot hakemuksellesi Oma Opintopolku-palvelun kautta.

Huomioitavaa todistusten toimittamisessa!

Valinta on ehdollinen, kunnes ammattikorkeakoulu on tarkistanut jäljennökset todistuksistasi. Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan, mikäli todistuksia ei toimiteta ammattikorkeakouluun ilmoitettuun määräaikaan mennessä tai jos hakija on antanut hakemuksessaan virheellisiä tietoja tutkinnostaan.

Katso oman koulutuksesi perusteella mitä todistuksia sinun tulee toimittaa

Ammatillinen koulutus

Ammatillinen koulutus

Osa koulutustiedoista saadaan suoraan kansallisesta tietovarannosta (Koski), joten todistukset tarvitaan vain alla mainituista tutkinnoista. Todistuksia, joiden tiedot näkyvät valtakunnallisessa Koski-palvelussa määräaikaan mennessä, ei tarvitse toimittaa.

Todistuskopiot tuli liittää hakulomakkeelle 16.7.2021 klo 15:00 mennessä:

 • ennen vuotta 2017 suoritetut suomalaiset ammatilliset perustutkinnot
 • ennen vuotta 2018 suoritetut suomalaiset ammatti- ja erikoisammattitutkinnot
 • suomalaiset opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnot

Ylioppilas ja lukion oppimäärä

Ylioppilas ja lukion oppimäärä

Sinun ei tarvitse toimittaa kopioita ylioppilastutkinnosta tai lukion päättötodistuksesta, koska tietosi tulevat rekisteriin suoraan ylioppilaslautakunnasta.

Ennen vuotta 1990 valmistuneiden ylioppilaiden  tutkintotodistusten kopiot tuli liittää hakulomakkeelle hakuaikana.

Lukion oppimäärä, ilman ylioppilastutkintoa

Lukion oppimäärä, ilman ylioppilastutkintoa

Toimita kopio lukion päättötodistuksesta 16.7.2021 klo 15:00 mennessä.

European Baccalaureate, International Baccalaureate, Reifeprüfung Diplomat ja Deutsches Internationales Abitur (DIA)

European Baccalaureate, International Baccalaureate, Reifeprüfung Diplomat ja Deutsches Internationales Abitur (DIA)

Toimita kopio todistuksestasi, ellet ole toimittanut jo hakuaikana.

Aikaisemmat korkeakoulututkinnot

Aikaisemmat korkeakoulututkinnot

 • Ylempiin AMK-tutkintoihin valitut: mikäli tietoja ei saada suoraan rekisteristä, liitä kopio todistuksestasi hakulomakkeellesi 16.7.2021 klo 15.00 mennessä tai hyväksymisilmoituksessa ilmoitettuun opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä.

Työtodistukset

Työtodistukset 

 • Ylempiin AMK-tutkintoihin valitut: liitä ilmoittamastasi työkokemuksesta työtodistukset yhteishakulomakkeellesi 16.7.2021 klo 15.00 mennessä tai hyväksymisilmoituksessa ilmoitettuun opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä.

Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen tarkka alkamis- ja päättymispäivä, työnantajan yhteystiedot, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Alkuperäiskielisen työtodistuskopion lisäksi on toimitettava virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemä käännöskopio työtodistuksesta, jos työtodistuksen kieli ei ole mikään näistä. Käännöksessä tulee olla kääntäjän allekirjoitus ja leima.

Huomaa, että esim. ansioluettelo, työsopimus, työeläkeote tai palkkatodistus ei vastaa työtodistusta. 

Kannettavan tietokoneen hankinta

Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.

Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:

 • Intel i5/i7 prosessori (miel. 6/7/8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
 • RAM 8 GB muistia
 • SSD-kovalevy min. 256 GB

Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.

Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.

Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.

Tuudo

Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.

Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.

Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.

Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu

Vuodesta 2021 alkaen ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden palveluita sekä edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia.

Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle.Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 31.1. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 30.9. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.

Lue lisää YTHS:n palveluista.

Käyttäjätunnusten aktivointi

Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.

Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.

Tutkinto-ohjelmakohtaiset ohjeet syksyllä opintonsa aloittaville

Syksyllä 2021 aloittavien opiskelijoiden ohjeet:

Tutkinto-ohjelmakohtaiset ohjeet avoimen väylän tai aikaisempien korkeakouluopintojen perusteella hakeneille

Katso myös nämä

Opiskelijan etuudet

Opintotuki ja opiskelija-asunnot, -lounas ja -terveydenhuolto sekä vakuutukset.

Palvelut opiskelijoille

Opiskelija- ja hakijapalvelut, tietohallinto, opiskeluhyvinvointi ja opiskeluterveys sekä kirjasto.