Opiskelu
Rakennusalan osaajia tarvitaan
Rakennusala tarjoaa monipuolisia työtehtäviä. Rakentamisen tai korjaamisen tarve ei lopu koskaan ja uusia osaajia tullaan tarvitsemaan niin suunnittelu- kuin tuotantotehtäviin.
Kestävä kehitys, rakennusten energiatehokkuus ja tiedonhallinta tietomallien avulla ovat tärkeitä asioita nykyisessä rakentamisessa. Koko rakennushankkeen elinkaari uudisrakentamisesta korjausrakentamiseen ja ylläpitoon tarjoaa monipuolisia työtehtäviä rakennusinsinöörille.
Rakennusinsinöörin työtehtäviin kuuluvat esimerkiksi:
- asuin-, liike- ja teollisuusrakennusten rakenteiden suunnittelu ja rakennuttaminen
- varsinaisen rakentamisen johtaminen työmaalla tai toimistossa sekä projektien hallinta monipuolisesti rakennusyrityksessä tai kunnalla/valtiolla.
- kunnossapito ja korjausrakentaminen.
Rakennustekniikan opintojen toteutustapa
Rakennustekniikan insinööri (AMK) -koulutus toteutetaan ilmiölähtöisesti yhteistyössä muiden opiskelijoiden, opettajien, yritysten, kaupunkien ja muiden kumppanien kanssa hyödyntäen Metropolian innovaatiokeskittymiä. Konkreettisesti oppiminen suunnataan ammatilliseen osaamiseen, jota vahvistaa ongelmanratkaisukyvyn kehittyminen, matemaattinen ja taloudellinen näkemys, ryhmätyötaidot sekä tietoteknisten sovellusten käyttövalmius.
Opiskelu on päätoimista: lähiopetus järjestetään arkisin klo 8-21 välillä, mutta tavoite on, että opetus päättyy klo 17. Perus- ja ammattiopintojen lisäksi opintoihin kuuluvat työharjoittelu ja opinnäytetyö.
Rakennustekniikan opintojen sisältö
Voit syventää osaamistasi joko rakentamisen projektinhallinnan tai rakennetekniikan alalla.
Huomaa, että infrarakentamisen suuntautumisvaihtoehto toteutetaan syksystä 2023 alkaen vain rakennustekniikan monimuotokoulutuksessa.
Rakentamisen projektinhallinta
Projektinhallinnassa suunnittelet, valvot ja johdat tai rakennutat uudis- ja korjausrakentamisen tehtäviä suunnittelu- ja tuotantovaiheessa. Lisäksi olet rakentamisen asiantuntijana kiinteistöjen hoito- ja ylläpitokysymyksissä sekä kiinteistöjen korjaamisessa. Rakentamisen projektinhallinnan työ on arvostettua, monipuolista ja erilaisia mahdollisia työtehtäviä on monia. Rakennusinsinööri johtaa rakentamista siten, että rakennus toteutetaan hyvää rakennustapaa noudattaen.
Osaamisalueitasi ovat tyypillisesti:
- talonrakennustuotanto ja sen ohjaaminen
- rakentamisen elinkaaren hallinta
- hankinnat
- kustannushallinta
- rakentamisen projektinhallinnan erityiskysymykset, kuten suunnittelunohjaus
- johtaminen
Projektinhallintaan erikoistuneen insinöörin työpaikkana voi olla rakennusliike, rakennustuoteteollisuus tai esimerkiksi rakennuttamispalveluita tarjoava yritys. Tyypillisiä tehtäviä nuorelle rakentamisen projektinhallinnan insinöörille ovat esimerkiksi työmaainsinöörin, hankintainsinöörin tai muut tuotantojohdon tehtävät, ja kokemuksen karttuessa alalla on tarjolla lukuisia eri työtehtäviä, nimikkeitä ja myös johtamistehtäviä osaaville rakentamisen projektinhallinnan ammattilaisille.
Rakennetekniikka
Rakennetekniikassa perehdyt rakenteiden toimintaan ja suunnitteluun osana koko rakennushanketta. Rakenteiden suunnittelijana ymmärrät hyvin, miten rakennukset ja rakenteet teknisesti toimivat. Työsi osa-alueita voivat olla:
- rakennuksen kantavan rungon suunnittelu
- rakennuksen puu-, betoni ja teräsrakenteiden suunnittelu
- lämmön- ja vedeneristyksen suunnittelu
- rakennuksen paloturvallisuuden, meluntorjunnan ja käyttöturvallisuuden suunnittelu
- kuntotutkimukset, -arvioinnit ja niiden pohjalta tehtävät korjaussuunnitelmat
- erilaisissa alan asiantuntijatehtävissä toimiminen, kuten esimerkiksi kosteushallinta- tai tietomallikoordinaattorina
Yksityisellä sektorilla rakennesuunnittelijat ovat useimmiten töissä rakennesuunnittelutoimistoissa ja julkisella puolella valtion ja kuntien teknisissä virastoissa ja toimistoissa. Rakennesuunnittelusta siirrytään ajoittain kokemuksen karttuessa myös muihin rakennusalan tehtäviin.
Tutustu rakennustekniikan opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.
Työharjoittelu
Metropolia ohjaa erityisesti opintopisteitä antavaa opiskelijoiden työharjoittelua asettamalla opiskelijalle työharjoitteluun liittyviä oppimis- ja raportointitehtäviä. Lisäksi kannustamme opiskelijaa hankkimaan työkokemusta jo opiskeluaikana pakollista harjoittelua enemmänkin jatkamalla harjoittelua esim. kesäisin kesätyönä, koska se tukee oppimista ammattiin.
Ensimmäisen, toisen ja kolmannen opintovuoden lopussa opiskelijat suorittavat työharjoittelua ajanjaksolla toukokuu-kesäkuu yhteensä 10 opintopistettä kunakin mainittuna opiskeluvuonna. Työharjoittelun jälkeen opiskelijoiden suositellaan jatkavan työsuhdettaan kesätöinä elokuun lopulle saakka, vaikka tämä osio ei kuulu oppijan polkuun eli siitä ei saa opintosuorituspisteitä.
Innovaatioprojekti
Insinöörikoulutuksessa toteutetaan kolmantena opintovuonna innovaatioprojekti yrityksen määrittelemästä aiheesta. Yritys määrittelee projektiin soveltuvan tehtävän keskustellen aiheen sopivuudesta ja laajuudesta tarvittaessa oppilaitoksen edustajan kanssa.
Projektin aiheen ja tavoitteen tulee tähdätä yrityksen toiminnan tai tuotteen kehittämiseen. Tavoitteena voi olla myös toiminnan ja tuotteiden ongelmien selvitys ja analysointitehtävä. Vaikeusaste ja laajuus säädetään sellaiseksi, että se soveltuu kolmannen vuosikurssin opiskelijalle.
Innovaatioprojekteissa voidaan myös hyödyntää Metropolian monialaisuutta, jolloin projektiin osallistuvat opiskelijat ja ohjaavat asiantuntijaopettajat voivat olla useammalta osaamisalueelta, esimerkkinä rakennustekniikan ja kestävän kehityksen opiskelijoiden yhteistyöprojektit.
Projekti voi olla työryhmän itsenäinen tehtävä tai se voi kuulua osana yrityksen laajempaan projektiin. Yritys esittää toivomuksensa työryhmän koosta ja opiskelijoiden vahvuusalueista.
Innovaatioprojektille asetetut tavoitteet voidaan kiteyttää seuraavasti:
- harjaannuttaa projektimuotoiseen työskentelyyn ja kehittää ryhmätyötaitoja
- hallita suunnitelmallinen, itseohjattu työskentely
- opiskelijan oman työn arvioinnin kehittäminen
- saada toiminnankehityksessä tarvittava osaaminen
- yritysten toiminnan oppiminen
- henkilökohtaisten kontaktien ja sen myötä tulevaisuuden mahdollisuuksien lisääminen (työharjoittelu, opinnäytetyö, työpaikka valmistumisen jälkeen)
- uuden tiedon tuonti rakennusalan koulutusohjelmiin
Opiskelijoiden kokemuksia rakennustekniikan opinnoista
Esimerkki rakennustekniikan projektiopinnoista
Opinnäytetyö
Insinöörikoulutuksessa opinnäytetyö tehdään nimellä insinöörityö, jonka laajuus on 15 op. Tavoitteena on kehittää opiskelijan valmiuksia soveltaa tietojaan ja taitojaan ammattiopintoihin liittyvissä asiantuntijatehtävissä.
Työ on useimmiten tilaajayrityksen tarpeisiin perustuva tutkimus-, selvitys- tai kehitystehtävä. Hyvä työ on innovatiivinen ja uutta tietoa tuottava. Opiskelija itse hankkii pääsääntöisesti aiheen, mutta toteutamme opinnäytetöitä myös yritysten toimeksiannosta sekä kehittämishankkeisiimme liittyen.
Kysyttävää rakennustekniikan opinnoista?
Hakeminen
- Hakuaika1.5.2024 klo 08:00 - 15.5.2024 klo 15:00Opintojen aloitusSyksy 2024
- Päiväopiskelu
Haku Metropolian avoimen AMK:n opintojen perusteella on suunnattu Metropolia Ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n opintoja suorittaneille (esim. polkuopinnot/väyläopinnot, sekä muut avoimen opinnot). Metropolian opinnoiksi katsotaan kaikki opinnot, jotka kirjataan Metropolian opintorekisteriin ja avoimen opinnoiksi katsotaan kaikki sellaiset opinnot, joita ei ole suoritettu tutkintoon johtavan koulutuksen opiskeluoikeudella.
Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 15.5.2024 klo 15:00
Hakuohjeet: Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
- Hakuaika1.5.2024 klo 08:00 - 31.10.2024 klo 15:00Opintojen aloitusSyksy 2024Hae nyt!
- Päiväopiskelu
Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.
Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 31.10.2024 klo 15:00
Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
Hyödyllisiä linkkejä
Kysyttävää hakemisesta?
Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot
Opintojen aloitus
Opintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Intel i5/i7 prosessori (vähintään 8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
- Työpaikkailmoituksia
- Työelämätapahtumia ja webinaareja
- Urasuunnittelu- ja työnhakuvinkkejä
- Tietoa yrityksistä
Kirjautuminen
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta - Elämässä.fi
- Kuinka paljon opiskelija saa tienata? Näin tulojen ja tukien yhdistäminen onnistuu - Elämässä.fi
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
- Kela palvelee myös Instagramissa asiakkaita arkipäivisin klo 10-16 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kelaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Opintojen aloitus rakennustekniikan tutkinto-ohjelmassa
Olet saanut opiskelupaikan rakennustekniikan tutkinto-ohjelmasta, Myllypuron kampus, Myllypurontie 1, 00920 Helsinki.
Toivotamme sinulle onnea ja menestystä opinnoissasi!
Tutustu seuraaviin ohjeisiin huolella ja toimi niiden mukaisesti.
Perehdytysjakso ke 21.8. - pe 23.8.2024
Paikka: Myllypuron kampus
Huom! Uusille opiskelijoille lähetetään muutamaa päivää ennen tarkempi aikataulu ja ohjelma sähköpostitse. Mikäli et saa sähköpostia (tarkista myös roskaposti), ota yhteyttä tutkinto-ohjelman yhteyshenkilöihin.
Jokaisen läsnäolevana opiskelupaikan vastaanottavan opiskelijan tulee osallistua perehdytysjaksolle. Paikalla tulee olla heti tilaisuuden alkaessa! Perehdytysjakso on osa pakollista Orientaatio ammattialaan ja opiskeluun -opintojaksoa. Henkilöllisyys pitää todistaa tilaisuuden alussa. Varaa mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus ja pankkitunnukset käyttäjätunnuksen aktivoimiseksi.
Perehdytysjaksolla kerrotaan lukujärjestyksistä, opintojen aloittamiseen liittyvistä käytännön asioista, ohjataan opiskelijoita opintojen suunnittelussa ja aktivoidaan käyttäjätunnus sähköisiin järjestelmiin. Opiskelijat tutustuvat perehdytysjakson aikana myös Metropolian opiskelijan Oma-palveluun.
Keskiviikko 21.8.2024
klo 9.15 - 9.30
- Ilmoittautuminen A-talon aulassa
klo 9.30 - n. 14.00
- Tervetuloa Metropoliaan
- Opintojen alkuun liittyvät käytännöt
- Tutkinto-ohjelmaan ja opintoihin tutustuminen
- Kampukseen tutustuminen
Torstai 22.8.2024
klo 9.00 - n. 14.00
- Opintojen alkuun liittyvät käytännöt
- Perehtyminen Metropolian sähköisiin työkaluihin ja käytäntöihin
Perjantai 23.8.2024
klo 9.00 - 11.00
- Opintoihin liittyvät käytännöt
klo 11.30 -->
- Tutoropiskelijoiden järjestämää ohjelmaa & uusien opiskelijoiden ensimmäinen opiskelijatapahtuma! Kokoontuminen Myllypuron kampuksen A-siiven etupihalla.
Lukujärjestyksen mukainen opetus
Opetus alkaa lukujärjestysten mukaisesti maanantaina 26.8.2024 alkavalla viikolla. Läsnäolo on välttämätön.
Opiskelijan tarvitsemat työvälineet
Ammattikorkeakoulussa opiskelija vastaa itse kaikista opiskeluun liittyvistä kustannuksistaan ja kuluistaan, esimerkiksi opintojen aikana hankittavista materiaaleista. Opiskelun alkaessa opiskelijalla tulee olla:
Kannettava tietokone
Suositukset kannettavalle:
- Vahva suositus PC-koneelle, koska suuri osa rakennusalan suunnittelu- ja mitoitusohjelmista toimii vain Windows-ympäristössä.
- Windows 11 / 10 (64-bit)
- RAM 16+ GB
- Kovalevy SSD, 1TB
- Intel® Core™ i7 CPU 3 GHz tai parempi
- Nvidia erillinen 3d näytönohjain, esim. RTX 3060/3070
- Mahdollisimman iso näyttö tai toinen erillinen näyttö kotona
- Rullahiiri, koska rulla käytössä (ja lähes pakollinen) useissa sovelluksissa
Mikäli olet jo hankkinut kannettavan, pärjäät sillä todennäköisesti opiskelujesi ajan. On kuitenkin syytä varautua siihen, että vaatimattomammin resurssein varustettu kannettava saattaa toimia hitaammin.
Eri ohjelmien käyttö opiskelijoiden omissa koneissa on riippuvainen eri ohjelmistotoimittajien lisensseistä. Ohjelmistojen opiskelijalisenssien saatavuus voi vaihdella vuosittain.
Kuulokemikrofoni
Web-kamera
Laskin: CASIO fx-991EX tai Texas Instruments TI-Nspire CX II-T CAS
Tekniikan kaavasto, (Tuomola, Mäkelä, Öistämö, Soininen), Tammertekniikka (5.uud.p), ISBN (suositeltava, ei välttämätön)
Rakennustekniikan tutkinto-ohjelman opetussuunnitelma
Insinööritutkinnon laajuus on 240 op. Tutkintoon sisältyy pakollisia, valinnaisia ja vapaasti valittavia opintoja sekä työharjoittelua ja opinnäytetyö.
Tutustu rakennustekniikan tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmaan
- Valitse Opetussuunnitelmat -otsikon alta lukuvuosi 2024-2025.
- Voit selata koko opetussuunnitelmaa Rakennustekniikka (TXG24S1) kohdassa Ajoitus ja rakenne: Rakennustekniikka 2024 tai opintopoluittain kohdassa Opintopolkujen ajoitukset joko Rakentamisen projektinhallinta tai Rakennetekniikka.
- Rakennustekniikan tutkinto-ohjelman opinnot ovat molemmille pääainevaihtoehdoille samat 1,5 vuoden ajan. Tämän jälkeen opiskelijat suuntautuvat haluamaansa vaihtoehtoon, valitsevat pääaineen: rakentamisen projektinhallinta (RP) tai rakennetekniikka (=rakennesuunnittelu) (RR). Ryhmät perustetaan mikäli osallistujia on riittävästi.
- Opetussuunnitelmassa pääset tutustumaan opintojaksojen tavoite- ja sisältökuvauksiin valitsemalla opintojakson nimen. Opetussuunnitelma sisältää myös opintojen ajoitussuunnitelman, jossa voit valita tarkasteluajaksi joko lukuvuodet tai lukukaudet. Ajoitussuunnitelma on kuitenkin ohjeellinen ja saattaa vaihdella vuosittain.
Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen (AHOT)
Opiskelijalla on mahdollisuus hakea aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista (AHOT), hyväksilukua, mikäli hänellä on opetussuunnitelman tavoitteita vastaavaa osaamista. Opiskelija on voinut hankkia osaamisensa korkeakouluopinnoissa, muussa koulutuksessa, työelämässä, vapaa-aikana tai harrastuksissa. Korkeakoulu arvioi opiskelijan esittämän osaamisen suhteessa osaamistavoitteisiin. Opiskelijalle tehdään tarvittaessa HOPS (=henkilökohtainen opiskelusuunnitelma), jossa otetaan huomioon aiemmin hankittu osaaminen.
- Korvaaminen: Opiskelija voi hakea opintojen korvaamista, mikäli hänellä on korkeakoulutasoisia opintosuorituksia, jotka mahdollisesti korvaavat opetussuunnitelmaan kuuluvia pakollisia opintoja.
- Sisällyttäminen valinnaisiin tai vapaasti valittaviin opintoihin: Opiskelija voi hakea sisällyttämistä valinnaisiin tai vapaasti valittaviin opintoihin, mikäli hänellä on korkeakoulutasoisia opintosuorituksia, jotka eivät korvaa opetussuunnitelmaan kuuluvia pakollisia opintoja. Tutkintoon sisältyy 15 op vapaasti valittavia opintoja.
- Osittainen hyväksiluku (pedagoginen ratkaisu): Pedagogisessa ratkaisussa lopullinen arviointi ja opinnon suorituskirjaus tehdään opintorekisteriin, kun opinto on täydennetty tutkinto-ohjelman määrittelemällä tavalla. Osaamisen näyttönä käytetään tutkinto-ohjelman määrittelemiä menettelytapoja, joista sovitaan erikseen ohjauskeskustelussa tai opintojaksojen opettajien kanssa.
Hyväksiluvut eivät kartuta opintotukeen laskettavia opintopisteitä.
Yhteystiedot
Uusien opiskelijoiden perehdytysjaksolla saat tarvittavan tiedon opintojen aloittamiseen liittyvistä asioista. Mikäli opintojesi aloittamiseen liittyy joitakin erityisiä asioita (esim. aiempia rakennusalan korkeakouluopintoja), ota yhteyttä tutkinto-ohjelman yhteyshenkilöihin mielellään hyvissä ajoin ennen opintojen alkua sähköpostitse.
- Opinto-ohjaaja Johanna Hyttinen johanna.hyttinen [at] metropolia.fi (johanna[dot]hyttinen[at]metropolia[dot]fi) (tavoitettavissa 12.8.2024 alkaen)
- Tutkintovastaava Mika Lindholm mika.lindholm [at] metropolia.fi (mika[dot]lindholm[at]metropolia[dot]fi) (tavoitettavissa 12.8.2024 alkaen)