Vaatetusala, vestonomi (ylempi AMK)
Kiertotalouden ja vastuullisuuden asiantuntija
Kiertotalouden ja vastuullisuuden asiantuntija
Metropolia Ammattikorkeakoulu tarjoaa ainoana ammattikorkeakouluna Suomessa tekstiili- ja vaatetusalan maisteritutkintoa.
Vestonomi (ylempi AMK) -tutkinto antaa tekstiili- ja vaatetusalan erilaisissa tehtävissä toimiville mahdollisuuden kehittää ja syventää asiantuntemustaan alan nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä.
Vestonomi (YAMK) -tutkinnon tavoitteena on kiertotalouden ja vastuullisuuden asiantuntijuus. Koulutus kasvattaa opiskelijan kokonaisvaltaista ymmärrystä tekstiili- ja muotialan arvoketjujen haasteista, muutospaineista sekä kiertotaloutta tukevista innovaatioista ja verkostoista.
Vestonomi (YAMK) toimii tekstiili- ja muotialalla asiantuntijana, jonka työtehtäviin voi kuulua:
Tutkinnon suoritettuaan opiskelija osaa ennakoida, kehittää ja johtaa alansa prosesseja ja hankkeita sekä luoda uudenlaista toimintakulttuuria tekstiili- ja vaatetusalalle.
Vestonomi (YAMK) -tutkinto on mahdollista suorittaa työn ohessa. Opinnot koostuvat lähi- ja verkko-opetuksesta, itsenäisesti suoritettavista tehtävistä sekä ryhmätehtävistä, jotka kytkeytyvät työelämän kehittämishaasteisiin.
Tutkinnon laajuus on 60 opintopistettä (op) ja sen suoritusaika on 1,5 vuotta. Koulutukseen sisältyy pakollisia opintoja, vapaasti valittavia opintoja sekä opinnäytetyö. Opetusta on 2-4 päivänä kuukaudessa.
Tutustu tutkinnon rakenteeseen ja sisältöön vaatetusalan (ylempi AMK) opinto-oppaassa.
Vestonomi (YAMK) -tutkintoon sisältyvä opinnäytetyö (30 op) on työelämälähtöinen tutkimuksellinen kehittämishanke, jonka aiheen tulee liittyä tekstiili- ja vaatetusalan teemoihin.
Toimeksiantajana on useimmiten opiskelijan oma työnantaja. Opinnäytetyö antaa mahdollisuuden tutkia ja kehittää yrityksen liiketoiminnan ja tulevaisuuden kannalta olennaisia aihealueita.
Opinnäytetyöprosessi lisää opiskelijan analyyttisiä ja menetelmällisiä valmiuksia kehittää sekä uudistaa organisaatioita vastuullisuuden viitekehyksessä.
Opetusta on keskimäärin kolmena arkipäivänä kuukaudessa, pääosin perjantaisin klo 9–15.30.
Opetuspäiviin on mahdollista osallistua etäyhteyden kautta sekä Arabian kampuksella (Hämeentie 135 D, 00560 Helsinki).
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK) antaa valmiudet toimia erilaisissa tekstiili- ja vaatetusalaan liittyvissä asiantuntija-, kehittämis- ja johtotehtävissä alan kansainvälisellä kentällä.
Vestonomi (YAMK) -tutkinto antaa kelpoisuuden tehtäviin, joissa edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa, mikä osaltaan mahdollistaa uusien urapolkujen etsimisen.
Tutustu hankkeisiin ja julkaisuihin:
Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.
Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 31.10.2024 klo 15:00
Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
Uusien vestonomiopiskelijoiden (ylempi AMK) opinnot alkavat orientaatiopäivällä perjantaina 23.8.2024 klo 9–16 osoitteessa Metropolia Ammattikorkeakoulu, Arabian kampus, Hämeentie 135 D, 00560 Helsinki.
09.00–09.30
Kokoontuminen ala-aulassa: ilmoittautuminen ja kulkutunnisteet. Siirtyminen oppimistilaan Suunnittelustudio (AR337), 3. krs
09.30–12.00 Esittäytyminen ja YAMK-opiskeluun liittyvät käytänteet
12.00–13.00 Lounastauko, huom. opiskelijaravintoloissa on käytössä vain sähköiset maksuvälineet
13.00–14.00 Tietohallinto ja sähköiset palvelut Metropoliassa
14.15–15.15 Kesätehtävän purku
15.15–16.00 Kirjastopalveluiden esittely
Kesätehtävän avulla orientoidut vaatetusalan ylemmän AMK:n koulutukseen. Lue ennen orientaatiopäivää Euroopan komission julkaisu EU Strategy for Sustainable and Circular Textiles - Communication vuodelta 2022. Julkaisussa määritellään toimenpiteitä, joilla tekstiili- ja vaatetusalaa pyritään viemään kestävämpään suuntaan. Dokumentin voi ladata Euroopan komission sivuilta.
Pohdi lukiessasi, mikä sinua ilahdutti, hämmästytti tai jäi mietityttämään. Tuo muistiinpanosi koulutuksen orientaatiopäivään 23.8.2024.
Opetusta on keskimäärin 2–3 arkipäivänä kuukaudessa, klo 9-15.30:
Paikka: