Vestonomi (ylempi AMK) -tutkinnon suorittanut Joel Törrönen: Opparihommat veivät Paimion muotiviikon juontolavalle asti

11.1.2024 - 00:00

Joel Törrönen juontamassa Paimion muotiviikon näytöstä. Kuva: Linda Svarfvar, Studio SvarteEnnen opintojaan Metropoliassa Joel Törrönen oli opiskellut sekä muotoilijaksi (AMK) että vaatetusartesaaniksi. Urallaan hän on työskennellyt tuotesuunnittelijana vaatteiden, huonekalujen ja tilojen parissa mutta myös poistotekstiililajittelijana. Lisäksi Joel on taustaltaan innokas osuuskuntatoimija ja tehnyt erilaisia asiakastöitä puvustuksista mittatilausompeluun.

– Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaminen pyörii varmasti monen ammattikorkeakoulutaustaisen vaatetusalan osaajan mielessä, enkä ollut tästä mitenkään poikkeus. Minua kiinnosti erityisesti kiertotalousosaamisen syventäminen ja osaamiseni päivittäminen. Lisäksi halusin uraani hieman muutosta ja uusia mahdollisuuksia, Joel kertoo.

Maisteritason koulutus antaa pätevyyden hakeutua moniin asiantuntijatehtäviin; tulevaisuuden kannalta sillä voi siis olla käytännön merkitystä.

– Koen kuitenkin, että koulutuksen antama päivitys osaamiseen ja koulutuksen kautta syntyneet kontaktit ovat titteleitä arvokkaampia. Vaatetusalan nykyisiin mahdollisuuksiin ja haasteisiin perehtyminen osaavan ja innostavan ammattilaisjoukon kanssa ei ole ihan arkipäiväistä, Joel toteaa.

Vestonomi (ylempi AMK) -tutkinto nojaa pitkälti opinnäytetyöhön. Joelin työ nivoutui Paimion kaupungin elokuussa 2023 ensimmäistä kertaa järjestämään Paimion muotiviikko -tapahtumaan.

– Tapahtuma keskittyi vastuulliseen muotiin ja tekstiilien kiertotalouteen, ja oli innostava tapa terästää osaamista monialaisesta hanketyöskentelystä. Projektina Paimion muotiviikko oli itselleni erityisen muistettava, sillä opparihommat veivät ihan tapahtuman juontolavalle asti, Joel kertoo.

Joel teki myös erityisiä käytännön järjestelyjä löytääkseen tarpeeksi aikaa opiskelulle ja irtisanoutui kokopäivätöistään tekstiililajittelijana.

– Vaikka työ oli kiinnostavaa ruohonjuurityötä kiertotalouden parissa, näin opiskelujen alkaessa hyvän hetken tavoitella uraani uusia mahdollisuuksia. Käytännössä arkeni muuttui merkittävästi.

– Aloin tehdä opiskelujen ohessa enemmän ”omia juttuja” eli laskuttaa erilaisia asiakastöitä ja projekteja. Järjestely toimi kohdallani hyvin, sillä opiskeluun keskittymiseen jäi enemmän sekä aikaa ja että jaksamista, Joel kertoo

Joelin vinkit uudelle vestonomi (ylempi AMK) -opiskelijalle:

– Vapaavalintaiset opinnot kannattaa suorittaa mahdollisimman nopeasti alta pois. Heti opintojen alussa on hyvä tutkia mielenkiintoisia kursseja eri korkeakoulujen tarjonnasta. Itsehän en tietenkään näin toiminut, vaan sinänsä mielenkiintoisen ja opinnäytetyöhöni sopivan kurssin suoritin vasta viimeisenä syksynä. Opintopisteiden siirtämisessä oikeisiin paikkoihin meinasi tulla hieman kiire ja samaan aikaan piti viimeistellä sitä opinnäytetyötäkin.

– Opinnäytetyölle suunniteltu aikataulu on järkevästi laadittu ja toimii käytännössä hyvin. Aiheen ei tarvitse olla heti timanttinen ja selkeä, minusta se löytää muotonsa ajan kanssa. Sen sijaan toimeksiantajaa kannattaa pohtia, vaikka osalle se onkin luontaisesti oma työnantaja. Omalla kohdallani toimeksiantaja, Paimion kaupunki, löytyi LinkedIn-verkostojen kautta. Verkostoja ja sosiaalista mediaa kannattaakin hyödyntää rohkeasti.

– Kokemukseni mukaan opiskelu onnistuu sujuvasti monimuoto-opiskeluna. Luentoihin oli mahdollista osallistua etäyhteyksin ja kaikki toimi hyvin hybridiopetuksessa. Vaikka kasvokkain ryhmäytyminen on etäilyä astetta antoisampaa, en ottaisi paineita paikalle pääsemisestä, jos se on esimerkiksi etäisyyksien vuoksi vaikeaa.

Kuva: Linda Svarfvar, Studio Svarte

Lisätietoja

Joel Törrösen opinnäytetyö Seutukaupunki kiertotalouteen perustuvien tekstiili- ja vaatetusalan liiketoimintamallien tukena Theseus-palvelussa.

Vaatetusalan ylemmän AMK-tutkinnon opiskelu