Vaatetusala AMK, päiväopiskelu
Alan muut opiskeluvaihtoehdot:
Vaatetusalan ylempi AMK-tutkinto
Alan muut opiskeluvaihtoehdot:
Vaatetusalan ylempi AMK-tutkinto
Uusi kurssi keväällä 2023!
Johdatus kiertotalouteen tekstiili- ja vaatetusalalla (5 op)
Tulossa toukokuussa 2023:
Naisten vaatteiden muotoilun perusteet (5 op)
Tarkempaa tietoa alkukeväästä.
Vaatetusalan ammattikorkeakoulutuksessa hankittu asiantuntijuus perustuu työelämässä tarvittavaan vaatetusalan prosessien kokonaishallintaan, joka omaksutaan monipuolisen työelämäyhteistyön ja oppimistehtävien kautta.
Vestonomikoulutuksen osaamistavoitteita ovat vaatetusalan materiaalit ja vastuullisuusosaaminen, laadunhallinnan osaaminen, mallisto- ja valikoimasuunnittelun osaaminen, bisnes- ja trendiosaaminen sekä vaatetusalan innovaatio- ja kehitysosaaminen. Metropoliatason osaamistavoitteita ovat oppimisen taidot, eettinen osaaminen, työyhteisöosaaminen, innovaatio-osaaminen, monikulttuurisuusosaaminen sekä teknologiaosaaminen.
Vestonomiopinnot sisältävät vaatetusalan vastuullisen liiketoiminnan keskeiset periaatteet globaalissa toimintaympäristössä sekä vaatteiden suunnitteluun, valmistuttamiseen ja maahantuontiin liittyvät prosessit.
Vestonomilla on valmiudet ennakoida tulevia trendejä. Hänellä on syvällinen vaatetusalan materiaalien ja viimeistysten tuntemus. Vestonomi osaa teollisessa tuotannossa toteutettavien vaatteiden visuaalisen ja teknisen suunnittelun, laadunhallinnan sekä tuotteiden ohjeistuksen, mitoituksen ja sarjonnan.
Tiimityöosaajana vestonomi kykenee ilmaisemaan itseään niin visuaalisesti kuin verbaalisestikin kansainvälisen työyhteisön kulttuurilliset erot huomioiden. Hän ymmärtää myös alaan liittyvän eettisen ja ekologisen vastuun, sekä digitalisaation ja palvelukonseptin merkityksen työssä.
Vestonomit sijoittuvat avaintehtäviin vaatetusbisneksessä. Heidän toimintaympäristöjään ovat pääosin vaatekaupan ja vaatetusteollisuuden kansainväliset hankinta- ja tuotantotiimit sekä tuote- ja suunnittelutiimit, imago-, työ ja laitosvaateyritykset sekä vaatetusalan maahantuontiyritykset.
Vaatetusalalla vestonomin tehtävänimike voi olla esimerkiksi mallimestari, kaavakoordinaattori, tuotespesialisti, vaatetussuunnittelija, valikoimakoordinaattori, sisällönsuunnittelija, laatupäällikkö, markkinointiasiantuntija, myyntipäällikkö, asiakkuuspäällikkö, vastuullisuuspäällikkö, sisäänostaja, maahantuoja, agentti, edustaja, tuotekoordinaattori, tekninen suunnittelija, valikoimapäällikkö, hankintapäällikkö, verkkokauppapäällikkö, pr-päällikkö, yrittäjä, myymäläpäällikkö, palvelutuottaja.
Kaikki alkoi työharjoittelusta Hugo Bossilla. Olin siellä graafisena suunnittelijana. Harjoittelu sujui hyvin ja päädyin myös tekemään opinnäytetyöni HUGOlle.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tukea HUGOn miesten vaateosaston suunnittelijoita siirtymään 2-ulotteisesta työskentelystä 3-ulotteiseen. Tarkoituksena oli hyödyntää CLO 3D - muotisuunnitteluohjelmaa suunnitteluprosessin ensimmäisessä ideointivaiheessa. Päätavoitteena oli löytää optimaaliset esitys- ja tuotekehitysmenetelmät CLO 3D:ssä keskittyen ohjelman kolmiulotteisen ympäristön tarjoamiin mahdollisuuksiin, ja ottaa samalla huomioon eri tuoteryhmät.
Kuvassa näkyvään mallistooni nimeltään CYBORN kuuluu tulevaisuuden toppatakin, toppaliivin, ja trenchcoatin lisäksi ”valoprässihousut”, farkkutakki, farkut, poolopaita ja leggingsit. Mallistoa työstäessäni olen oppinut todella paljon uutta 3D-suunnittelusta.
3D-ohjelmaan liittyvät opinnot, jotka suoritin Metropolian vaatetusalan tutkinto-ohjelmassa, auttoivat minua paljon ongelmanratkaisuprosessissa opinnäytetyön tekemisen aikana.
Päivi Lonka
tutkintovastaava
paivi.lonka [at] metropolia.fi
Seija Mikkola
koulutussuunnittelija
p. 050 3424 059
seija.mikkola [at] metropolia.fi
Marja-Liisa Kauppinen
lehtori
p. 040 674 2299
marja-liisa.kauppinen [at] metropolia.fi
Ülle Liesvirta
lehtori
p. 040 069 0011
ulle.liesvirta [at] metropolia.fi
hakijapalvelut [at] metropolia.fi
Villan kierrätyksen ja kierrätysvillatuotteiden
toimitusketju ja liiketoimintamahdollisuudet
Tutustu Vestonomi (ylempi AMK) -opinnäytetöiden artikkelikokoelmaan (pdf) vuodelta 2016.
Kansainvälinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja Metropoliassa on erilaisia mahdollisuuksia sen kehittämiseen.