Vaatetusala, vestonomi (AMK)

Tekstiili- ja vaatetusala on yksi maailman suurimmista toimialoista. Ala on globaalisti laajassa muutoksessa. Muutoksen onnistuminen tarvitsee osaajia, joilla on halua ja kykyä muokata perinteisiä toimintatapoja ja liiketoimintamalleja kohti vastuullista ja kiertotalouden mukaista toimintaa.

Tutkintonimike
Vestonomi (AMK)
Laajuus
240 opintopistettä
Kesto
4 vuotta
Opiskelupaikka
Opiskelumuoto
Opetuskieli
Suomi
Hinta
Maksuton

Opiskelu

Millaista on opiskella vaatetusalaa?

Elisabeth kertoo vaatetusalan opinnoistaan.

Vaatetusalan laaja-alaiseksi ammattilaiseksi

Nelivuotisessa tutkinto-ohjelmassa opiskellaan vaatetusalan ammattilaisiksi, joilla on laaja-alaista osaamista toimia kansainvälisessä toimintaympäristössä. Keskeisinä tavoitteina on oppia ymmärtämään vaatetusalan teollista kokonaisprosessia, liiketaloutta ja hankintatoimea sekä tuntemaan tekstiilimateriaaleja.

Työharjoittelun, erilaisten yritysyhteistyöprojektien ja opinnäytetyön kautta rakentuu jo opintojen aikana yhteyksiä alan yrityksiin ja työelämään.

Vestonomi-opintojen sisältö

Vaatetusalan AMK-opinnoissa tulevat tutuiksi teollisesti valmistettavien tuotteiden tuotekehityksen alueet: suunnittelu, mitoitus ja kaavoitus, tuotannon vaatima tekninen ohjeistus sekä muodon- ja laadunhallinta. Opintojaksoilla perehdytään materiaalien ominaisuuksiin, viimeistyksiin ja ympäristövaikutuksiin. Myös valikoimien suunnittelu, toimitusketjun hallinta ja brändiliiketoiminta osana opintoja lisäävät laajaa alan ymmärrystä. Opinnoissa hyödynnetään digitaalisia työvälineitä.

Opinnäytetyö tehdään työelämälle ja se antaa opiskelijalle mahdollisuuden syventyä itseään kiinnostavaan aiheeseen.

Tutustu vaatetusalan opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.

Kohti työelämää ja jatko-opintoja

Tutkinto antaa valmiudet toimia erilaisissa alan tehtävissä niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Vestonomeja työskentelee teknisen tuotesuunnittelun, tuotekehityksen, materiaalien hankinnan, testauksen tai laadunhallinnan parissa, tai vastuullisuuden ja kiertotalouden osaajina, erilaisissa liiketoiminnan tehtävissä ja yrittäjinä.

Vestonomi (AMK) -tutkinto antaa hyvän pohjan jatkaa maisteriopintoihin.

Kysyttävää vaatetusalan opinnoista?

Työ- ja harjoittelupaikat

Opinnäytetyöt

Hakeminen

 • Hakuaika
  13.3.2024 klo 08:00 - 27.3.2024 klo 15:00
  Opintojen aloitus
  Syksy 2024
  • Päiväopiskelu

  Hakuohjeet ja valintaperusteet

  Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset oppilaitokset käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2024 toisessa yhteishaussa 13.3.2024 klo 8:00 - 27.3.2024 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.

  Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet ja paljon muuta.

 • Hakuaika
  1.5.2024 klo 08:00 - 15.5.2024 klo 15:00
  Opintojen aloitus
  Syksy 2024
  • Päiväopiskelu

  Siirtohaku on suunnattu kaikille suomalaiseen korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin otetuille opiskelijoille, jotka haluavat:

  • siirtää opiskeluoikeutensa korkeakoulusta toiseen niin, että tutkintonimike pysyy samana tai tutkintonimike vaihtuu
   TAI
  • siirtää opiskeluoikeutensa korkeakoulun sisällä koulutuksesta toiseen siten, että tavoitetutkintoon liitettävä tutkintonimike vaihtuu.

  Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa

  Jos siirto tapahtuu Metropolian sisällä siten, että tutkintonimike säilyy samana, kyse on tutkinto-ohjelman vaihdosta jonka ohjeet löytyvät Metropolian intranetistä (OMA).

 • Hakuaika
  1.5.2024 klo 08:00 - 15.5.2024 klo 15:00
  Opintojen aloitus
  syksy 2024
  • Päiväopiskelu

  Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.

  Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 15.5.2024 klo 15:00

  Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa

Kysyttävää hakemisesta?

Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)

Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot

Opintojen aloitus

Opintojen aloitus Metropoliassa

Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!

Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.

Vaatetusalan opintojen aloitus syksyllä 2024

Tervetuloa opiskelemaan vaatetusalan tutkinto-ohjelmaan! Uusien vestonomiopiskelijoiden opinnot alkavat perehdytysjaksolla 19.–23.8.2024 osoitteessa Metropolia Ammattikorkeakoulu, Hämeentie 135 D, 00560 Helsinki.

Orientaatioviikolla tutustutaan Metropoliaan, Arabian kampukseen ja omaan tutkinto-ohjelmaan sekä moniin opiskeluun liittyviin käytännön asioihin, ml. sähköisiin oppimisympäristöihin. Kaikkien uusien vaatetusalan opiskelijoiden läsnäolo on välttämätöntä. Muistiinpanovälineiden lisäksi otathan mukaasi ensimmäiseksi päiväksi henkilöllisyystodistuksesi sekä vahvan tunnistautumisen mahdollistavat tunnuksesi (esim. verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne).

Orientaatioviikon ohjelmarunko

Ma 19.8.2024 klo 10–16.30

 • 10.00–10.30
  Kokoontuminen ala-aulassa: ilmoittautuminen ja kulkutunnisteet. Siirtyminen vaatetusalan tiloihin (suunnittelustudio 3.krs).
 • 10.30–16.30
  Tervetuloa Metropoliaan ja vestonomiopintoihin
  Orientaatioviikon tarkempi ohjelma. Metropolia-tunnusten ja hyödyllisten sovellusten aktivointi. Vertaistutoreiden ohjelmaa.
  Sis. lounastauon opiskelijaravintolassa, jossa käytössä vain sähköiset maksuvälineet.

Ti 20.8.2024 klo 9–16

 • Orientaatio opintoihin jatkuu (suunnittelustudio)

Ke 21.8.2024 klo 9–16

 • Orientaatio opintoihin jatkuu (suunnittelustudio)

To 22.8.2024 klo 9–16

 • Orientaatio opintoihin jatkuu (suunnittelustudio)

Pe 23.8.2024 klo 9–15.30

Lisätietoa

 • Tutustu yleisiin, Metropolian uusille opiskelijoille suunnattuihin opintojen aloitusohjeisiin
 • Orientaatioviikoon päivät ma-to ovat osa opintojaksoa Vaatetusalan toimintaympäristöt ja vastuut KX00ED90-3005
 • Orientaatioviikon tarkempi ohjelma jaetaan aloituspäivänä
 • Opiskelijaryhmäsi tunnus: KXI24S1
 • Tutoropettajasi: lehtori Marja-Liisa Kauppinen
 • Tutoropiskelijasi: vaatetusalan opiskelijat Heta, Pinja ja Ville; ks. opiskelijatutoreittesi infopaketti opiskelijakunta METKAn sivuilla.
 • Aulapalvelut: Hämeentie 135 D (1. krs), puh. 040 579 8403
 • Tiedustelut: koulutussuunnittelija Seija Mikkola (etunimi.sukunimi [at] metropolia.fi (etunimi[dot]sukunimi[at]metropolia[dot]fi))