Apuvälineteknikko (AMK)
Apuvälineteknikko on teknisen apuvälinehuollon asiantuntija. Hän tukee ihmisen toiminta- ja liikkumiskykyä apuvälineiden avulla. Apuvälineteknikko ymmärtää itsenäisen selviytymisen merkityksen ja mahdollisuudet elämän eri vaiheissa ja tietää eri sairauksien vaikutuksista toimintakykyyn. Apuvälineteknikko (AMK) -tutkintoon johtavaa koulutusta järjestetään Suomessa ainoastaan Metropolia Ammattikorkeakoulussa.
Apuvälineteknikon työtehtävät
Apuvälineteknikon työhön kuuluu apuvälinetarpeen arviointi ja sen perusteella tapahtuva apuvälinepalvelun tuottaminen, joko valmiina tuotteena tai yksilöllisesti apuvälineen suunnitellen ja valmistaen. Apuvälineteknikon vastuualueina ovat mm. ympäristönhallinnan ja kommunikaation laitteistot, raajaproteesit, ortoosit, liikkumisen apuvälineet, erityisjalkineet ja pohjalliset, päivittäisiin toimintoihin liittyvät apuvälineet sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksissa käytettävät hoidolliset apuvälineet.
Apuvälineteknikko työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollon alueella oman erityisalansa asiantuntijana apuvälineitä valmistavissa yrityksissä, sairaaloiden ja laitosten apuvälineyksiköissä tai muissa organisaatioissa. Apuvälineteknikko voi toimia myös yksityisenä ammatinharjoittajana tai myynti- ja markkinointitehtävissä apuvälineitä ja kuntoutuslaitteita toimittavissa yrityksissä.
Apuvälineteknikko arvioi yhteistyössä hoitavan lääkärin ja muiden kuntoutustoimintaan osallistuvien ammattiryhmien kanssa asiakkaansa toimintakyvyn ja fyysisten toimintojen edellytyksiä sekä määrittelee niissä ilmeneviä puutteita ja esteitä. Samalla hän arvioi myös ympäristön toimivuutta yksilön toiminnan ja apuvälineiden käytettävyyden näkökulmasta.
Ydinosaaminen
Apuvälinetekniikan tietopohja perustuu kuntoutuksen tietoainekseen, tekniikkaan sekä lääke- ja terveystieteisiin. Erilaiset kehittämishankkeet, kansainvälinen yhteistyö sekä tutkimustoiminta mahdollistavat tietopohjan kehittämisen. Apuvälineteknikkokoulutuksen keskeisiä ydinosaamisalueita ovat:
- Asiakaskeskeinen, moniammatillinen osaaminen
- Apuvälinetarpeen ja toimintakyvyn arviointi
- Apuväline-, työmenetelmä- ja materiaaliosaaminen
- Yrittäjyysosaaminen
- Johtaminen, päätöksenteko ja dokumentointi
- Ammatillinen kehittyminen ja tutkimuksellisuus
Projektioppiminen
Opintojaksoilla työskennellään kokemusasiantuntijoiden kanssa. Heidän kanssaan toteutetaan erilaisia harjoitusprojekteja. Opinnot ovat mahdollisuus kehittää omaa luovaa osaamistaan ja asiantuntijuuttaan. Opiskelija suorittaa opintojensa aikana myös 10 opintopisteen laajuiset innovaatioprojektiopinnot, joita toteutetaan työelämälähtöisesti ja monialaisesti.
Työelämäharjoittelu
Työelämäharjoittelu kuuluu olennaisena osana ammattikorkeakoulututkintoon. Ajankohta ja toteutustapa vaihtelevat, harjoittelun kesto vaihtelee muutamista viikoista kuukausiin. Harjoittelut suoritetaan alan yrityksissä sekä terveydenhuollon eri toimipaikoissa kuten esim. apuvälinekeskuksissa. Harjoittelupaikat sijaitsevat eri puolilla Suomea, joten opiskelijalla olisi hyvä olla matkustusvalmiutta. Myös valmistumisen jälkeinen työelämä vaatii usein matkustusvalmiutta.
Kansainvälisyys apuvälineteknikon koulutuksessa
Yhteistyö ulkomaisten korkeakoulujen ja organisaatioiden kanssa mahdollistaa opiskelijoille opiskelu- tai työharjoittelupaikan ulkomailla. Kansainvälistä kokemusta voi hankkia myös lähtemättä omalta kampukseltaan, tätä kutsutaan kotikansainvälistymiseksi.
Kansainvälinen yhteistyö
- Opiskelijavaihto (3-5 kk) yhteistyökorkeakoulussa
- Harjoittelu ulkomailla itsehankitussa harjoittelupaikassa
- Opinto-, konferenssi-, messumatkat
Vastaavia kansainvälisiä ammattinimikkeitä on mm.
- Ortopedingengör
- Certificate in Prosthetics and Orthotics
- Orthoped Meister
Apuvälinetekniikan kansainvälinen yhdistys on International Society of Prosthetics and Orthotics (ISPO).
Kotikansainvälisyys
Omalla kampuksella voi myös kansainvälistyä. Kansainvälistymismahdollisuuksia tuovat mm.
- International Semester
- Kansainvälisyysviikko
- Vierailevat luennoitsijat
- Kv-tutortoiminta
- Kieliopinnot
Sosiaali- ja terveysalan kansainväliset yhteistyökorkeakoulut
Tutustu apuvälinetekniikan opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.