Kuntoutus, ylempi AMK
Alan muut opiskeluvaihtoehdot:
Fysioterapian AMK-tutkinto päiväopetuksena
Fysioterapian AMK-tutkinto monimuoto-opetuksena
Alan muut opiskeluvaihtoehdot:
Fysioterapian AMK-tutkinto päiväopetuksena
Fysioterapian AMK-tutkinto monimuoto-opetuksena
Kuntoutuksen (ylempi AMK) tutkinto-ohjelma on tarkoitettu niille hakukelpoisen pohjakoulutuksen omaaville ammattilaisille, jotka haluavat syventää ja laajentaa kuntoutuksen kehittämis- ja johtamisosaamistaan moniammatillisessa ryhmässä kuntoutuksen ylemmässä ammattikorkeakoulututkinnossa. Hakijoilta vaaditaan myös korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen kertynyt kahden vuoden työkokemus. Tarkemmat hakukelpoisuusvaatimukset esitellään hakuohjeissa.
Koulutus vahvistaa kuntoutusosaamista ja kuntoutuksen kehittämisosaamista moniasiantuntijuuteen perustuen. Koulutus vertautuu vastaaviin eurooppalaisiin tutkintoihin (master in rehabilitation). Kuntoutuksen tutkinto-ohjelma ylsi korkeimmalle mahdolliselle tasolle Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen KARVIn vuonna 2016 toteuttamassa auditoinnissa. Kuntoutus (ylempi amk) tutkinto-ohjelmasta valmistuvat osaavat toimia vaativissa kuntoutuksen kehittämis- ja johtamistehtävissä. Tämä edellyttää kykyä ennakoida, arvioida ja kartuttaa kuntoutusalan tietoa ja uudistaa käytäntöjä innovatiivisesti sekä kansallisesti että kansainvälisesti.
Valmistuttuaan opiskelija
Moniammatillisessa ryhmässä vahvistetaan kuntoutuksen kehittämis- ja johtamisosaamista yhteiskunnan ja työn muutoksessa. Uudistuva osaaminen rakentuu kuntoutumisen prosessin ja kuntoutusjärjestelmän kokonaisuuden ymmärrykseen. Kuntoutusasiantuntijuuden syventämisessä painotetaan toimintatapoja, jotka perustuvat yksilön toimijuuteen.
Kuntoutuksen tutkinto-ohjelmassa yhteisöllinen moniasiantuntijuus tuotetaan yhteiskehittelyn strategialla, joka mahdollistaa kuntoutujan osallistumista toiminnan suunnittelussa ja omassa arjessaan. Yhdessä tuotettu tieto ja kehittämis- ja johtamisosaaminen ovat hyödynnettävissä opiskelijoiden työyhteisöissä ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Opiskelijat kehittävät työyhteisöissään ja verkostoissaan hyvää ja tuloksellista käytäntöä ja palveluja, mitkä edistävät kuntoutujan toimintakykyä ja hyvinvointia yhteiskunnassa.
Kuntoutuksen innovatiivisessa uudistamisessa keskeisiä tekijöitä ovat tulevaisuuteen suuntautuneisuus, luovuus ja rohkeus sekä teknologian hyödyntäminen. Tavoitteena on eettisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävän yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan vuorovaikutteisen kehittämisprosessin ja sen hyötyjen arvioinnin aikaansaaminen.
Tutkinnossa opiskellaan seuraavat opintokokonaisuudet ja -jaksot:
Koulutusprosessin ajan toimitaan tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa. Opinnot toteutuvat monimuoto-opetuksena, jossa lähiopetusta on 2-4 päivää kuukaudessa. Oppiminen rakentuu joustavasti opiskelijan työelämän osaamistarpeiden mukaan. Oppimistilanteet koostuvat seminaareista, verkko-opinnoista sekä yksin ja ryhmissä tehdyistä oppimistehtävistä ja asiantuntijaesityksistä. Ohjausmenetelminä käytetään yksilö-, ryhmä- ja vertaisohjausta. Tutkinto-ohjelma toimii yhteistyössä valtakunnallisessa kuntoutuksen ylemmässä ammattikorkeakoulututkinto -verkostossa.
Koulutus on mahdollista suorittaa työn ohessa.
Kehittämistöihin perustuvia julkaisuja:
Kuntoutuksen ylemmän tutkinto-ohjelman suorittaminen oli minulle erittäin hyödyllistä. Laadukkaan ja ajan hermolla olevan tutkinto-ohjelman myötä laajensin ja syvensin osaamistani, minkä ansiosta etenin urallani heti tutkinnon suorittamisen jälkeen.
Ennen opintoja olin työskennellyt pitkään toimintaterapeuttina nuorten mielenterveyttä ja hyvinvointia edistävissä palveluissa. Tavoittelin kuitenkin asiantuntija- ja kehittämistehtäviä ja etsin itselleni sopivaa yamk-tutkintoa. Silloinen esihenkilöni oli valmistunut kuntoutuksen ylemmästä tutkinto-ohjelmasta ja suositteli ohjelmaa minulle. Työelämään kytketyt opinnot hyödyttivätkin myös työnantajaani, ja esimerkiksi tutkimukselliselle kehittämistyölleni oli työyhteisössäni aito tarve. Olin opintojen aikana muutaman kuukauden opintovapaalla, mutta pääasiassa tein opinnot työn ohella. Järjestelmällisyys ja selkeä aikatauluttaminen auttoivat minua etenemään opinnoissa itselleni sopivassa ja tavoitteeni mukaisessa tahdissa.
Nykyään työskentelen suuressa hankkeessa asiantuntijatehtävissä ja käytän kuntoutuksen yamk:sta saamiani oppeja jatkuvasti. Erityisesti kehittämisen asiakas-, työntekijä- ja verkosto-osallisuuden teemat, konkreettinen yhteiskehittelyosaaminen sekä valinnaisina opintoina suorittamani projektinhallinnan kurssi ovat osoittautuneet erityisen hyödyllisiksi — eikä opintojen aikana muodostuneiden kullanarvoisten verkostojen ja ystävyyssuhteiden merkitystä voi unohtaa.
Kaisa Hartikainen | |
Salla Sipari | Mira Lönnqvist |
Pekka Paalasmaa | Nea Vänskä |
Johanna Holvikivi | Sari Helenius Lehtori p. 050 518 7333 sari.helenius [at] metropolia.fi |