Opiskelu
Tutkinto-ohjelman tarkoituksena on kouluttaa sosiaali- ja terveysalan johtajia (erityisesti lähi- ja keskijohto) sekä asiantuntijoita hyvinvointialueiden, erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon, sosiaalialan sekä yksityisen alan tarpeisiin. Tutkinto-ohjelma on monialainen ja opiskelijat tulevat sekä liiketalouden alalta että sosiaali- ja terveysalalta. Keskeisiä tekijöitä ovat ymmärrys ja tuntemus sote-alan palvelujärjestelmistä, kestävän johtamisen erityispiirteistä, palvelujen johtamisen ja asiakkaiden osallisuudesta, yhteistyöverkostojen merkityksestä ja digitalisaation mahdollisuuksista.
Sosiaali- ja terveysalan kestävä johtaminen pyrkii ylläpitämään ja edistämään laadukkaita ja vaikuttavia palveluita. Se on olennainen osa sosiaali- ja terveysalan muutosta, ja sen tavoitteena on oikeudenmukaiset, tehokkaat ja pitkäkestoiset palvelut. Kestävä johtaminen huomioi sekä nykyiset että tulevat tarpeet kestävyyden periaatteiden mukaisesti, ottaen huomioon yhteiskunnallisen, ekologisen ja taloudellisen kontekstin. Kestävä johtaminen varmistaa, että palvelut ovat saatavilla kaikille tarvitseville ja ovat taloudellisesti sekä ekologisesti kestäviä. Kestävä johtaminen korostaa inhimillisyyttä, asiakaslähtöisyyttä ja yksilöiden tarpeiden huomioon ottamista. Se edellyttää jatkuvaa parantamista, virheistä oppimista, innovaatioita ja uusien toimintamallien kehittämistä. Kestävä johtaminen on kokonaisvaltainen lähestymistapa, joka vaikuttaa organisaation toimintaan pitkällä aikavälillä. Kestävän johtamisen periaatteiden soveltaminen vaatii sitoutumista ja jatkuvaa kehittymistä.
Opinnot toteutuvat verkossa. Syksyn 2025 verkko-opetus sijoittuu viikoille 35, 37, 41, 45 ja 49, klo 9-16 välille. Syksyn orientaatiopäivät järjestetään hybridinä (Myllypuron kampus & etä) to 28.8.2025 ja pe 29.8.2025 klo 9-16.
Opintojen rakenne
Opintojen laajuus on yhteensä 90 opintopistettä. Opinnot koostuvat opinnäytetyöstä (30 op), kestävän johtamisen ja kehittämisen ydinopinnoista (30 op) sekä sosiaali- ja terveysalan yhteisistä valittavista täydentävän osaamisen opinnoista (30 op). Opinnäytetyö on laajuudeltaan 30 op. Opinnäytetyön voit tehdä Metropolian ja kumppaneiden tai oman työpaikan kehitys- ja tutkimushankkeisiin.
Opetus toteutetaan verkkopainotteisena, johon sisältyy opiskelua verkko-oppimisympäristöissä itsenäisesti ja yhteisöllisesti sekä lähiopetusta, jossa osallistuminen etäyhteydellä on myös mahdollinen. Lähiopetuspäiviä on kuukausittain sijoittuen pääsääntöisesti arkisin päiväaikaan. Opintojen suorittaminen vaatii sinulta ajanhallintaa, itseohjautuvuutta sekä englannin kielen ja tietotekniikan perustaitoja.
Opiskelu innovaatiokeskittymässä
Metropoliassa sinulla on mahdollisuus tehdä osa opinnoistasi Tulevaisuuskestävä terveys ja hyvinvointi -innovaatiokeskittymässämme sijaitsevissa tutkimus- ja kehittämisohjelmissa sekä yhteistyöalustoilla.
Uramahdollisuudet ja koulutuksen antama pätevyys
Koulutus antaa sinulle valmiudet toimia työelämän kehittämis-, johtamis- ja liiketoimintatehtävissä, joiden pätevyysvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto. Valmistuttuasi voit työskennellä sosiaali- ja terveysalan organisaatioiden johto- ja esihenkilötehtävissä sekä sekä asiantuntija- ja kehittämistehtävissä. Tutkinto antaa myös mahdollisuuden hakeutua yliopistoon lisensiaatti- tai tohtorikoulutukseen, joihin saatetaan vaatia siltaopintoja.
Tervetuloa hakuinfoon 13.3.2025
Tervetuloa tutkinnon järjestämään hakuinfoon torstaina 13.3.2025 klo 17-18. Hakuinfossa kuulet ja voit kysyä tutkinnosta ja opinnoista sekä tapaat tutkinnon opettajia.
Kenelle koulutus soveltuu?
Sosiaali- ja terveysalan kestävä johtaminen ja kehittäminen tutkinto-ohjelman ylempään korkeakoulututkintoon johtavat opinnot on tarkoitettu sinulle, jos
- olet jo työelämässä ja sinulla on vähintään kahden vuoden työkokemus tutkintoasi vastaavalta alalta
- olet suorittanut tradenomin tai sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon, muun soveltuvan korkeakoulututkinnon tai vastaavan opistoasteen tutkinnon.
- haluat syventää ja laajentaa erikoisosaamistasi sosiaali- ja terveysalalle
- toimit tällä hetkellä tai pyrit tulevaisuudessa esihenkilötehtäviin
Mitä opit koulutuksen aikana?
Koulutus antaa sinulle valmiudet sote-palvelujen kestävään johtamiseen ja kehittämiseen hyvinvointialueiden, erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon, sosiaalialan, kolmannen sektorin sekä yksityisen alan tarpeisiin.
- Syvennyt kestävän johtamisen erityispiirteisiin sosiaali- ja terveysalalla.
- Syvennät osaamistasi sote-alan palvelujärjestelmistä.
- Sisäistät yhteistyöverkostojen ja asiakasosallisuuden merkityksen sote-palvelujen johtamisessa.
- Hyödynnät digitalisaation mahdollisuuksia sote-palvelujen kehittämisessä ja esihenkilötyössä.
- Osaat kehittää organisaation toimintaa muuttuvissa toimintaympäristöissä sekä toimia kansallisissa ja kansainvälisissä sosiaali- ja terveysalan verkostoissa.
Opintojen rakenne
90 opintopisteen tutkinto koostuu:
- Sosiaali- ja terveysalan kestävän johtamisen ja kehittämisen ydinopinnot
- Sosiaali- ja terveysalan kestävän johtamisen ja kehittämisen täydentävät opinnot
- Opinnäytetyö
Opetus toteutetaan verkkopainotteisena, johon sisältyy opiskelua verkko-oppimisympäristöissä itsenäisesti ja yhteisöllisesti sekä lähiopetusta, jossa osallistuminen etäyhteydellä on myös mahdollinen. Lähiopetuspäiviä on kuukausittain sijoittuen pääsääntöisesti arkisin päiväaikaan. Opintojen suorittaminen vaatii sinulta ajanhallintaa, itseohjautuvuutta sekä englannin kielen ja tietotekniikan perustaitoja.
Opiskelu innovaatiokeskittymässä
Metropoliassa sinulla on mahdollisuus tehdä osa opinnoistasi Tulevaisuuskestävä terveys ja hyvinvointi -innovaatiokeskittymässämme sijaitsevissa tutkimus- ja kehittämisohjelmissa sekä yhteistyöalustoilla.
Kysy opinnoista tutkintovastaavalta
Metropolian ylemmät AMK-tutkinnot - Tilaa uutiskirje
Saat muutaman kerran vuodessa tietoa ylemmistä AMK-tutkinnoistamme, hakuaikatauluista ja Metropoliassa opiskelusta.
Hakeminen
- Hakuaika-Opintojen aloitussyksy 2025
- Liiketalous
- Sosiaali- ja terveysala
Hakuohjeet ja valintaperusteet
Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11.3.2025 klo 8:00 - 25.3.2025 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.
Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.
Hakemusmaksu
Tammikuusta 2025 alkaen korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutukseen hakeutuvilta muilta, kuin EU/ETA-alueen kansalaisilta tai heihin rinnastettavilta tullaan keräämään hakeutumisen yhteydessä 100 euron hakemusmaksu. Opetushallitus kerää hakemusmaksun Opintopolun hakulomakkeella hakeutumisen yhteydessä. Hakemusmaksut otetaan käyttöön hauissa, jotka alkavat 1.1.2025 tai myöhemmin haettaessa koulutuksiin, jotka alkavat 1.8.2025 tai sen jälkeen. Suomen tai EU:n kansalaisilta ei peritä hakemusmaksua.
Lisätietoa hakemusmaksusta Studyinfo.fi:ssa (in English) ja Opintopolku.fi:ssa
Kysyttävää hakemusmaksuista? Ota yhteyttä applicationfee [at] oph.fi (applicationfee[at]oph[dot]fi)Hakemusmaksu ei takaa, että sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa.
Voidaksesi tulla otetuksi huomioon valinnassa, sinun tulee suorittaa tutkinto-ohjelman oma valintakoe hyväksytysti Opintopolussa kuvatulla tavalla. Valintakoekutsut lähetetään noin viikkoa ennen valintakoetta sähköpostitse hakijan hakulomakkeella ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.
Tutustu hakukohteesi valintaperusteisiin ja lisätietoihin valintakokeesta Opintopolussa.
- Hakuaika-Opintojen aloitussyksy 2025Hae nyt!
- Liiketalous
- Sosiaali- ja terveysala
Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.
Hakuaika: 1.5.2025 klo 8:00- 31.10.2025 klo 15:00
Joustavassa valinnassa aloituspaikat täytetään hakemusten saapumisjärjestyksessä siten, että kaikki opiskelijavalintakriteerit täyttävät hakijat hyväksytään hakemusten saapumisjärjestyksessä kunnes haku päättyy tai aloituspaikat ovat täyttyneet.
Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet, tietoja valintakokeista ja paljon muuta.
Hakemusmaksu
Tammikuusta 2025 alkaen korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutukseen hakeutuvilta muilta, kuin EU/ETA-alueen kansalaisilta tai heihin rinnastettavilta kerätään hakeutumisen yhteydessä 100 euron hakemusmaksu. Opetushallitus kerää hakemusmaksun Opintopolun hakulomakkeella hakeutumisen yhteydessä. Hakemusmaksut otettiin käyttöön hauissa, jotka alkavat 1.1.2025 tai myöhemmin haettaessa koulutuksiin, jotka alkavat 1.8.2025 tai sen jälkeen. Suomen tai EU:n kansalaisilta ei peritä hakemusmaksua.
Lisätietoa hakemusmaksusta Studyinfo.fi:ssa (in English) ja Opintopolku.fi:ssa.
Kysyttävää hakemusmaksuista? Ota yhteyttä applicationfee [at] oph.fi (applicationfee[at]oph[dot]fi).Hakemusmaksu ei takaa, että sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa.
Ennakkotehtävä
Hakukohteet
- sosiaali- ja terveysala (ylempi AMK), sosiaali- ja terveysalan kestävä johtaminen ja kehittäminen
- tradenomi (ylempi AMK), sosiaali- ja terveysalan kestävä johtaminen ja kehittäminen
Ennakkotehtävä voit tehdä seuraavilla tavoilla riippuen opinnäytetyösi vaiheesta:
Vaihtoehto 1
Ennakkotehtävänä on laatia ideapaperi omasta opinnäytetyön aiheesta. Kuvaa ideapaperissa seuraavia asioita:
- opinnäytetyön aihe
- vähintään kaksi lähteeseen viittaavaa perustelua, miksi aihetta on tärkeä tutkia
- opinnäytetyön tarkoitus, tavoite ja tutkimuskysymykset/-tehtävät/-ongelmat
- systemaattista tiedonhaun prosessia varten tietokannat, hakusanat sekä valinta/poissulkukriteerit
- lähteisiin perustuva tutkimusmenetelmä (tutkittavat, tiedonkeruu ja analyysi), jonka avulla saat vastauksen esittämiisi tutkimuskysymyksiin/-tehtäviin/-ongelmiin
- eettiset ja tietosuojan näkökulmat (lähteisiin perustuen)
- luotettavuus (lähteisiin perustuen)
- aikataulu ja resurssit
Vaihtoehto 2
Mikäli sinulla jo on hyväksytty tutkimussuunnitelma, voit käyttää sitä ennakkotehtävänä.
Arviointi: hyväksytty - hylätty
Hyödyllisiä linkkejä
Kysyttävää hakemisesta?
Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot
Opintojen aloitus
Opintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli sinulla ei ole käytössä pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, voit tunnistautua Candour ID sovelluksen avulla. Tunnistautumisen jälkeen saat ohjeet, kuinka aktivoit käyttäjätunnuksesi. Lue ohjeet tunnistautumiseen ja käyttäjätunnusten vastaanottamiseen Tietohallinnon sivuilta (ohjeet päivitetään heinäkuussa 2025).
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Windows 11 tai Mac tietokone
- Intel i5/i7 prosessori (vähintään 8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
- Työpaikkailmoituksia
- Työelämätapahtumia ja webinaareja
- Urasuunnittelu- ja työnhakuvinkkejä
- Tietoa yrityksistä
Kirjautuminen
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta - Elämässä.fi
- Opiskeluun liittyvät uusimmat julkaisut - Elämässä.fi
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
- Kela palvelee myös Instagramissa asiakkaita arkipäivisin klo 10-16 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kelaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Tutkinto-ohjelmakohtaiset aloitusohjeet
Onnittelut opiskelupaikasta Sosiaali-ja terveysalan kestävä johtaminen ja kehittäminen, ylempi AMK -tutkinto-ohjelmassa ja tervetuloa Metropoliaan!
Ryhmien tunnukset ovat:
- S3725S6 sote-alan opiskelijoille
- L1525S6 tradenomi-opiskelijoille
Opintojen yhteinen aloitus 28.8. - 29.8.2025 klo 9-16 (hybridi)
YAMK-tutkintojen yhteiset aloituspäivät toteutetaan hybridinä Myllypuron kampuksella ja Zoomissa. Aloituspäiviin voi osallistua paikan päällä (ja jota suositellaan) tai etäyhteydellä Zoom:n välityksellä
Osallistumislinkit löytyvät ohjelmasta ja lukujärjestyksestä lukkarikoneesta ryhmätunnuksella S3725S6 tai L1525S6.
Saapumisosoite Myllypuron kampukselle on Myllypurontie 1, Metropolia-sali MPA1010 A-talo, sisääntulokerros.
Aloitamme opinnot perehtymällä Metropolian käytäntöihin, oppimisympäristöihin sekä tutkinto-ohjelman omiin käytänteisiin ja lukuvuoden 2025-26 opintoihin (sisällölliset muutokset ohjelmassa mahdollisia).
Ohjelma
Torstai 28.8.2025 klo 9-16 (hybridi)
Metropolia-sali, MPA 1010 (A-talo, 1.krs) tai Zoom-yhteydellä
9-10.30 TERVETULOA, Metropolia & opiskelu!
- Tervetuloa Metropoliaan! Heidi Stenberg, osaamisaluejohtaja
- Tutustuminen tutkintovastaaviin ja opettajiin
- Opiskelu YAMK-tutkinnoissa
- Opiskelijan tervehdys
Tauko
10.45-11.45 OPINNOT KÄYNTIIN - opinnoissa tarvittavien ohjelmien käyttöönotto
11.45-12.45 Lounas
12.45-14.15 OPINNOT KÄYNTIIN- opinnoissa tarvittavien ohjelmien käyttöönotto jatkuu
- Kirjallisen työn ohjeet, mallipohjat, lukkarikone, Moodle, sähköposti, opinnoille ilmoittautuminen, e-HOPS, Opintosuoritusote, pilvipalvelut ja niiden hyväksyminen, Opiskelijan Oma, helpdesk, opiskelijapalvelut, kulkutunnisteet, Metropolian pilvipalveluiden käyttöönotto, Metropolian tekoälyohjeistus
Tauko
14.30-15.30 METROPOLIAN KIRJASTO, Kirjastopalvelut, Susanna Rossi
15.30-16.15 Myllypuron kampus tutuksi
Perjantai 29.8.2025 klo 9-16 (hybridi)
9.00-12.00 Tutkintojen omaa ohjelmaa, HOPSit (tuutorit + tutkintovastaavat) - tila MPA 1010 (A-talo, 1.krs) tai Zoom-yhteydellä
Lounas
13.00 Opinnot käynnistyvät - tila MPA 4009 (A-talo, 4.krs) tai Zoom-yhteydellä
Syksyn 2025 opinnot ja opinnoista yleisesti
Opetussuunnitelman mukaisesti syksyn opinnot koostuvat kahdesta kestävän johtamisen ydinosaamiseen liittyvästä opintojaksosta (yhteensä 10op) ja opinnäytetyön ideoinnin ja suunnittelun aloituksesta. Lisäksi syksyllä on mahdollista suorittaa täydentävän osaamisen opintoja ko. opintotarjonnasta. Kunkin opintojakson laajuus on 5 op, joka laskennallisesti on 135 tuntia opiskelijan työtä. Huomioithan tämän sovittaessasi opiskelun kokonaisuutta omaan tilanteeseesi.
Vaikka opinnot voi pääosin suorittaa etänä, niihin kuitenkin kuuluu interaktiivista työskentelyä ja kontaktia verkossa, joka tarkoittaa aktiivista osallistumista ja läsnäoloa myös etäyhteyksillä opiskeltaessa.
Tarkemmat tiedot syksyn opinnoista ja toteutussuunnitelmista löydät opetussuunnitelmasta Opinto-oppaassa ja lukujärjestyksestä lukkarikoneesta ryhmätunnuksella S3725S6.
Sosiaali-ja terveysalan kestävä johtaminen ja kehittäminen sosiaali- ja terveyspalveluissa YAMK -opinnot (90 op) kestävät 3 lukukautta (1,5 vuotta), kullakin lukukaudella opiskellaan noin 20 - 30 opintopistettä valintojesi mukaan. Opiskelut koostuvat kontaktiopiskelupäivistä verkossa, itsenäisestä ja yhteisöllisestä verkko-opiskelusta sekä niihin liittyvistä tehtävistä. Huolehdi, että sinulla on käytössäsi verkko-opiskelussa tarvittavat välineet, kuten kamera ja mikrofoni.
Laskennallisesti opiskelujen eteneminen vastaa lähes kokopäiväistä opiskelua. Opiskelutahti tulee olemaan tiukka, muttei mahdoton. Opintoihisi sisältyy paljon itsenäistä ja omatoimista opiskelua, mikä mahdollistaa opiskelun kokonaan tai osittain työn ohella. Opintojaksokohtaiset suoritusvaihtoehdot selviävät opintojaksototeutuksista.
Luonnollisesti sattuu tilanteita, ettei osallistuminen kontaktiopetukseen ole mahdollista. Nämä yksittäiset poissaolot eivät kuitenkaan kaada opintojasi ja suuri osa kontaktiopetuksesta tallennetaan. Opintoihisi ei sisälly varsinaisia kieliopintoja, joskin oletuksena on, että kykenet opiskelemaan myös englannin kielellä ja perehtymään oman alasi kansainvälisiin tieteellisiin tutkimuksiin ja muihin julkaisuihin.
Opinnäytetyön käynnistäminen: Starttipäivä 8.10.2025 klo 9-16
Opinnäytetyö muodostaa YAMK-opintojen kokonaisuudesta 1/3 osan, joten sen käynnistäminen varhaisessa vaiheessa on tärkeää. Opinnäytteen käynnistämistä tukeva työelämäpäivä järjestetään syyslukukauden aikana hybriditilaisuuteen (Myllypuron kampus ja etä).
Päivän aikana voit, yleisten asioiden lisäksi, tutustua opinnäytetöiden aihetarjontaan. Opinnäytteen voit tehdä myös omasta tai työelämälähtöisestä aiheesta esim. omaan työpaikkaasi. Päivän ohjelmalliset/ sisällölliset muutokset ovat mahdollisia.
Henkilökohtaisen suunnitelman laatiminen (HOPS)
Voit alkaa suunnitella opintojasi ja henkilökohtaista suunnitelmaa eli HOPSia. Sitä varten perehdy opetussuunnitelmaasi ja vertaa omaa osaamistasi opetussuunnitelman osaamistavoitteisiin ja tulevan ammattisi vaatimuksiin. Varsinainen HOPS tehdään opintojen alussa, uraohjaaja auttaa sinua.
Mikäli sinulla on aiemmin hankittua osaamista (AHOT), joka vastaa opetussuunnitelman osaamisvaatimuksiin, hae niille tunnustamista opintojen alussa, tuutoropettaja auttaa sinua. Tarkemmat ohjeet saat orientaatiopäivien aikana.
Yhteystiedot
tutkintovastaava Antti Niemi, antti.niemi [at] metropolia.fi (antti[dot]niemi[at]metropolia[dot]fi)
tutoropettaja Emilia Vesanto, emilia.vesanto [at] metropolia.fi (emilia[dot]vesanto[at]metropolia[dot]fi)
tutoropettaja Liisa Nuutinen, liisa.nuutinen [at] metropolia.fi (liisa[dot]nuutinen[at]metropolia[dot]fi)
Päivitetty 14.5.2025 muutokset mahdollisia.