Opiskelu
Tervetuloa muutosmatkalle tulevaisuuden kehittäjä!
Haluatko syventää johtamisen ja kehittämisen osaamistasi, ja laajentaa verkostoja, kuulumalla jatkossa yli sadan kulttuurituotannon asiantuntijan verkostoon? Innovatiivisten opetusmenetelmien avulla saat aineksia ammatilliselle urallesi sekä oivalluksia ja työkaluja tulevaisuuteen. Nähdään pian!
Tutkinto tarjoaa luovan alan tuotannollisissa tehtävissä toimiville mahdollisuuden kehittää ja syventää asiantuntemustaan elämysten tuotannon muuttuvassa toimintaympäristöissä. Tule pohtimaan, kuinka kestävä kehitys, yhteisöllisyyden vahvistamien, uudet teknologiat ja digitalisaatio sekä luovien ryhmien johtaminen vaikuttavat kulttuurituotannon kenttään. Tutkinnon myötä vahvistuu kykysi ennakoida yhteiskunnallisia ja kansainvälisiä muutoksia sekä suunnitella, ohjata ja johtaa uudistavaa ja tutkimuksellista kehittävää toimintaa.
Koulutuksessa painotetaan luovien prosessien johtamista ja tulevaisuusorientoitunutta uuden kehittämistä. Koulutuksen ytimessä on opiskelijan, ehkä juuri sinun, oman asiantuntijuuden kehittäminen.
Monimuotokoulutus
Kulttuurisektorin tuotannollisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä toimiville suunnattu koulutus järjestetään Helsingissä Arabianrannassa monimuoto-opetuksena. Opetuspäiviä on 2–3 kuukaudessa. Koulutuksen laajuus on 60 opintopistettä ja sen suoritusaika on 1–1,5 vuotta.
Opetusmenetelmänä käytetään monimuoto-opetusta, joka koostuu lähi- ja verkko-opetuksesta ja erilaisista tiedonhaku-, analysointi- sekä työelämässä toteutettavista kehittämistehtävistä. Opinnot suoritetaan projektimaisesti kehittämis- ja oppimistehtävinä, jotka kytkeytyvät työelämän kehittämishaasteisiin. Tutkintoon sisältyy laaja kehityksellinen lopputyö, jonka opiskelija tekee valitsemastaan aiheesta, valitsemalleen organisaatiolle tai valitsemassaan toimintaympäristössä.
Ryhmäopetuksen aikataulu - muutokset mahdollisia
- Syksy 2024: alkuinfo 19.8. // 9. - 11.9. // 7. - 8.10. // 11. - 13.11. // 9. - 11.12.
- Kevät 2025: 13. - 14.1.// 10. - 11.2.// 10. - 11.3.// 7. - 8.4. // 19. - 21.5.
- Syksy 2025: 15.9. // 17. - 18.11.
Ryhmäopetuksessa noin puolet kerroista järjestetään etäyhteydellä ja puolet lähiopetuksena.
Kokemuksia kulttuurituotannon YAMK-ohjelmassa opiskelusta
Tunnelmia opinnoista ensimmäisen syksyn jälkeen
Uudella otteella!
Miten opinnot muuttivat arkea
Valmistuneiden opiskelijoiden ajatuksia
Miksi kannattaa hakea?
Nooran kokemuksia opinnoista
Tutustu alumniemme blogeihin:
- Roosa Tikanoja: Intohimoa ja niukkuutta – kokemus mahdollisuuksien puutteesta taideorganisaation kehittämisen haasteena
- Anna Rouhu: Miksi tulevaisuusajattelu on tärkeää kulttuurialalla?
- Carita Elko: Kokouksien ja juhlien tulevaisuuden palveluvalikoimaa värittää laadukas palvelukokemus
- Crista Parviainen: Onnistunut perehdytys kiinnittää tapahtumateknisen osaajan organisaatioon
- Katri Halonen: Mistä pitovoimaa kulttuurialan pätkittäin rakentuviin töihin?
- Anni Hiekkala:Taiteilijan ja tuottajan keskinäinen suhde määrittyy jo opiskeluaikana
- Elina Leppälä: Rakkaudesta lajiin – yksilön tapahtumaelämyksen vahvistaminen virtuaalitapahtumissa
- Marjo Rinne: Lasten paloturvallisuusosaamista voidaan kasvattaa tapahtumilla
- Tapio Säkkinen: Kulttuurilaitos matkalla hiilineutraaliuteen
- Janne Raudaskoski: Kulttuurituottajat tekevät brändityötä
Lisää opiskelijoiden kokemuksia löydät some-tileiltämme:
Katso lisää videoita Kulttuurituotannon YAMKin YouTube-kanavalta
Kysyttävää kulttuurituotannon YAMK-opinnoista?
Hakeminen
- Hakuaika1.5.2024 klo 08:00 - 15.5.2024 klo 15:00Opintojen aloitussyksy 2024
- Kulttuuri
Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.
Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 15.5.2024 klo 15:00
Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
Ennakkotehtävään sisältyy kaksi tehtävää:
Ennakkotehtävä 1: Motivaatiokirje (5 pistettä)
Kirjoita tiivis kuvaus, jossa vastaat seuraaviin kysymyksiin:
- Mitä ja missä olet opiskellut, kuinka taustasi soveltuu kulttuurituotannon alan koulutukseen?
- Millaista työkokemusta sinulla on (uusimmasta vanhimpaan esitellen) ja millaisia vahvuuksia kokemuksesi on sinulle antanut kulttuurituottajana?
- Miten toivot kulttuurituotannon ylemmän tutkinnon koulutuksen lisäävän ammattitaitoasi kulttuurituotannon alalla ja edistävän ammatillista profiiliasi?
- Miksi hakeudut juuri Metropolia Ammattikorkeakouluun?
Otsikoi haluamallasi tavalla. Tekstin pituus noin yksi sivu (250–300 sanaa).
Ennakkotehtävä 2: Kehittämistyön suunnitelma (15 pistettä)
YAMK-tutkinnossa tehdään opinnäytetyönä kehittämistehtävä pääsääntöisesti tilaustyönä. Opinnäytetyön tulee tuottaa ammattialalle uutta tietoa. Hahmottele kehittämistyösi suunnitelma seuraavien kysymysten avulla:
- Mihin tarpeeseen kehittämistyösi tehdään? Mikä organisaatio voisi olla työsi tilaaja?
- Mitkä ovat työn tavoitteet?
- Mitä toimenpiteitä kehittämistyössä tehdään?
- Mitkä ovat työn tulokset ja tuotokset?
- Miksi työsi on ajankohtainen kulttuurituotannon alalle?
Suunnitelma ei tässä vaiheessa ole sitova. Suunnitelman pituus noin kaksi sivua (500–600 sanaa).
Kirjoitusohjeet
Palauta kaikki ennakkotehtävät haun yhteydessä yhtenä liitedokumenttina.
Kirjoita kaikki tehtävät tekstinkäsittelyohjelmalla.
- Ohjelma: Word
- Fonttikoko: 12
- Riviväli: 1,5
Arviointi
Ennakkotehtäviä ei palauteta hakijalle, eikä niistä anneta sisällöllistä palautetta. Ennakkotehtävä arvioidaan hyväksytty/hylätty. Jotta ennakkotehtävä on hyväksytty, siitä on saatava yhteensä vähintään 10 pistettä (arviointi asteikolla 0-20 pistettä, alin hyväksytty pistemäärä 10).
Palautusohjeet
Voidaksesi tulla otetuksi huomioon valinnassa, sinun tulee täyttää hakulomake osoitteessa opintopolku.fi. Ennakkotehtävä palautetaan hakemuksen liitetiedostona ja tulee liittää hakemukselle hakemuksen lähettämishetkellä.
Tehtävät palautetaan ohjeistuksen mukaisesti, vain tehtävänannossa mainittu tiedostoformaatti.
Hyödyllisiä linkkejä
Kysyttävää hakemisesta?
Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot
Opintojen aloitus
Opintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Intel i5/i7 prosessori (vähintään 8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
- Työpaikkailmoituksia
- Työelämätapahtumia ja webinaareja
- Urasuunnittelu- ja työnhakuvinkkejä
- Tietoa yrityksistä
Kirjautuminen
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta - Elämässä.fi
- Kuinka paljon opiskelija saa tienata? Näin tulojen ja tukien yhdistäminen onnistuu - Elämässä.fi
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
- Kela palvelee myös Instagramissa asiakkaita arkipäivisin klo 10-16 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kelaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Kulttuurituottajan ylemmän AMK-tutkinnon opintojen aloitus
Tervetuloa opiskelemaan Luovan alan osallistavaa johtamista ja rakentamaan uutta ammatillista verkostoa!
Opintojen aloitus
Kulttuurituotannon YAMK-opinnot alkavat opintojen etänä pidettävällä aloitustilaisuudella maanantaina 19.8.2024. Tilaisuudessa kerrotaan opiskelukäytänteistä ja tutustutaan sähköisiin järjestelmiin. Ajatuksena on, että pääsemme sujuvasti tutustumaan järjestelmien sijasta toisiimme kun tapaamme syyskuussa ensimmäistä kertaa nokikkain.
Uusien opiskelijoiden perehdytystapaaminen pidetään maanantaina 19.8.24 kello 17-19 Zoomissa.
Opintojen järjestäminen
Tutkinnon kaikki opetuspäivät on ilmoitettu jo haun yhteydessä, mutta muutokset ovat mahdollisia. Nämä ajankohdat on kuitenkin hyvä varata kalenterista lähiopiskelua varten. Osa opetuksesta on hybridiä tai kokonaan etää - riippuen ryhmän toiveista, opetussisällöistä ja etenkin pedagogisista ratkaisuista.
- Syksy 2024: alkuinfo 19.8. // 9. - 11.9. // 7. - 8.10. // 11. - 13.11. // 9. - 11.12.
- Kevät 2025: 13. - 14.1.// 10. - 11.2.// 10. - 11.3.// 7. - 8.4. // 19. - 21.5.
- Syksy 2025: 15.9. // 17. - 18.11.
Ryhmäopetuskertojen välille opiskelijoille annetaan etätehtäviä, joiden tekemiseen on myös hyvä varata itselle aikaa. Lisäksi alusta asti on tärkeää lähteä rakentamaan opinnäytetyötä, johon kaikki muu opinnot pyritään nivomaan.
Jokainen opiskelija saa käyttäjätunnukset Metropolian järjestelmiin. Tunnukset aktivoidaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Opiskelijoille lähetetään erillinen viesti, kun aktivointi on mahdollista. Ohjeet tunnusten aktivointiin.
Yhteystiedot
Ota matalalla kynnyksellä yhteyttä minuun, jos mieltä vaivaa jokin tutkintoon liittyvä
Katri Halonen
Kulttuurituottaja (YAMK) tutkintovastaava
taru.j.korkalainen [at] metropolia.fi (katri[dot]halonen[at]metropolia[dot]fi)