Kulttuurituottaja (AMK), kulttuurituotannon tutkinto-ohjelma

Kulttuurituottaja on kulttuuritoiminnan mahdollistaja, joka organisoi ja johtaa tuotannollista toimintaa. Tuottaja vastaa siitä, että kulttuuripalvelu suunnitellaan hyvin, toteutetaan realistisesti ja että se tavoittaa asiakkaansa sekä saavuttaa sisällölliset päämääränsä.

Tutkintonimike
Kulttuurituottaja (AMK)
Laajuus
240 opintopistettä
Kesto
4 vuotta
Opiskelupaikka
Opiskelumuoto
Opetuskieli
Suomi
Hinta
Maksuton

Opiskelu

Millaista on opiskella kulttuurituotantoa?

Kulttuurituotannon opiskelija Esa Hynynen Emma Gaalassa. Kuva: Anni Rantanen.
Kuva: Anni Rantanen

Moi! Olen Esa Hynynen, toisen vuoden kulttuurituotannon opiskelija Metropoliassa.

Olin jo ennen kouluun hakemista tehnyt paljon projekteja indiemusiikin parissa. Soitan edelleen indiepoppia artistinimellä Eesa. Keikkoja järjestäessäni huomasin koko ajan enenevässä määrin toimivani niiden tuottajana, joten aloin pohtimaan, josko samanlaista hommaa voisi tehdä ihan työkseenkin. Olin myös kiinnostunut kulttuurin kentästä ylipäätään, sekä viestinnästä ja markkinoinnista. Löysin Metropolian kulttuurituotannon, jossa tällaisia luvattiin, hain, ja pääsin sisään!

Valmistauduin hakuun varaamalla valintakurssille tarpeeksi aikaa, ja tein tehtävät huolella. Kurssi antoi hyvän kuvan kulttuurituotannon opiskelusta. Jos kurssi tuntuu kiinnostavalta, niin varmasti opinnot kiinnostavat myös!

Mukavinta opiskelussa on ollut samanhenkiseen yhteisöön kuuluminen sekä opetuksen kiinnostavat aiheet. Olen oppinut toiseen vuoteen mennessä hyviä asioita tapahtumanjärjestämisestä, brändäyksestä ja markkinoinnistakin. Olen myös tehnyt omia projekteja opiskelukavereiden kanssa, kuten oman musiikkini brändäämistä sekä One Direction Club Night -tapahtuman. Hauskoja hetkiä on koettu mm. (todella) monilukuisten ryhmätehtävien parissa sekä Emma Gaalan taustajoukoissa.

Uskon työllistyväni varmasti kulttuurin kentälle, mutta tarkka paikka on vielä hakusessa. Kenties brändään Suomen ykkösartisteja tai luon uuden Kansallismuseon kävijäennätyksiä yleisötyön tuottajana. Tai sitten rakennan tiimeineni lapsuuden kotikaupungistani Kouvolasta suomalaisen kulttuurin kehdon festareineen päivineen!

Kulttuurituottajan työkenttä

Kulttuurituottajan työtehtävät sisältävät yleensä kulttuuripalveluiden organisointia, tuotteistamista ja liiketoimintaa tai kulttuurialan palveluiden kehittämistä. Työympäristönä voi olla esimerkiksi

  • Teatterit, konsertti- ja tanssisalit sekä taidealan laitokset
  • Kulttuuri- ja liikuntajärjestöt
  • Kuntien ja valtion kulttuuritehtävät
  • Oma yritys
  • Tapahtumat ja festivaalit
  • Kuvataidegalleriat ja näyttelytilat
  • Pelialan yritykset
  • Yhteisöt

Kulttuurituotannon opintojen sisältö ja toteutustapa

Kulttuurituotannon opiskelu Metropoliassa on monialaista ja liiketaloudellisesti painottunutta. Metropoliasta valmistuneet kulttuurituottajat toimivat kulttuuritapahtumien ja hankkeiden toteuttajina sekä kulttuurin liiketoimintaan, tuotteistamiseen ja kehittämiseen liittyvissä tehtävissä.

Nopeasti muuttuvassa maailmassa korostuvat yhdessä oppimiset taidot sekä luovuus, joita opiskellaan käytännön projekteissa ja työelämän verkostoissa. Kulttuurituottajan on työssään osattava tehdä eettisesti ja taloudellisesti kestäviä ratkaisuja.

Tutustu kulttuurituotannon opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.

Kulttuurituotannon opiskelijat luovat oman osaamisprofiilinsa valinnaisten ja syventävien opintojen sekä projektien avulla. Opiskelijoita tuetaan kansainvälistymiseen sekä opinnoissa että mahdollisella opiskelijavaihdolla tai kansainvälisellä työharjoittelulla. Opiskelija vahvistaa omaa profiiliaan ja integroituu työelämään työharjoittelun sekä työelämän tilauksesta tehtävän opinnäytetyön avulla.

Opiskelijat ovat olleet osana opintojaan työharjoitteluissa muun muassa näissä paikoissa:

  • erilaiset musiikkituotannot (esim. Live Nation Finland Oy, Fullsteam Records Oy, VILD Music Oy, Playground Music Oy)
  • esittävien taiteiden tuotanto-, tiedotus- ja markkinointitehtävät (esim. Flow Festival, Helsingin Juhlaviikot, Baltic Circle, Lux Helsinki, Cirko – Uuden sirkuksen keskus)
  • seminaari-, konferenssi- ja tapahtumatuotannot (esim. Slush, Management Events Studio Oy)
  • galleria- ja näyttelytuotannot (esim. Nykytaiteen museo Kiasma, Serlachius residenssi)
  • kulttuuritalot ja -keskukset (esim. Annantalo, Musiikkitalo)
  • urheilutapahtumat (esim. Suomen Palloliitto)
  • tv-tuotannot (esim. Tanssii tähtien kanssa, Vain elämää, SuomiLOVE, The Voice of Finland)
  • radion tapahtumatuotannot (esim. Basso radio)
  • pelialan tuotannot

Kansainvälisyys kulttuurituottajan opinnoissa

Kulttuurituottajat työskentelevät myös kansainvälisissä tehtävissä. Metropolian kulttuurituottajakoulutus kannustaa kansainvälisten kokemusten hankkimiseen jo opiskeluaikana. Mahdollisuuksia tähän on Suomessa tapahtuvissa kansainvälisissä projekteissa tai ulkomailla tapahtuvan opiskelijavaihdon tai työharjoittelun kautta.

Työharjoitteluja on tehty muun muassa Suomen kulttuuri-instituuteissa eri puolilla maailmaa sekä opiskelijoiden omien kontaktien kautta hankituissa paikoissa esim. Saksassa, USA:ssa (New York, Washington ja Los Angeles) ja Vietnamissa.

Opiskelijavaihto on erinomainen vaihtoehto laajentaa omia opintoja, syventää kielitaitoa ja saada kansainvälistä kokemusta ja kontakteja kulttuurialalta. Kulttuurituotannolla on vaihtokouluja esimerkiksi Kanadassa, Hollannissa, Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Espanjassa, Tšekissä, Sloveniassa ja Liettuassa.

Opiskelu käytännössä

Opinnot tapahtuvat pääosin päiväsaikaan.

Aikaisemmista tutkinnoista tai työelämästä hankittua osaamista voidaan hyväksilukea osaksi tutkintoa, mikä saattaa nopeuttaa valmistumista.

Kysyttävää kulttuurituotannon opiskelusta?

Hakeminen

  • Hakuaika
    13.3.2024 klo 08:00 - 27.3.2024 klo 15:00
    Opintojen aloitus
    Syksy 2024
    • Päiväopiskelu

    Hakuohjeet ja valintaperusteet

    Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset oppilaitokset käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2024 toisessa yhteishaussa 13.3.2024 klo 8:00 - 27.3.2024 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.

    Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet ja paljon muuta.

  • Hakuaika
    1.5.2024 klo 08:00 - 15.5.2024 klo 15:00
    Opintojen aloitus
    Syksy 2024
    • Päiväopiskelu

    Siirtohaku on suunnattu kaikille suomalaiseen korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin otetuille opiskelijoille, jotka haluavat:

    • siirtää opiskeluoikeutensa korkeakoulusta toiseen niin, että tutkintonimike pysyy samana tai tutkintonimike vaihtuu
      TAI
    • siirtää opiskeluoikeutensa korkeakoulun sisällä koulutuksesta toiseen siten, että tavoitetutkintoon liitettävä tutkintonimike vaihtuu.

    Hakuohjeet: julkaistaan Opintopolussa viimeistään hakuajan alkuun mennessä

    Jos siirto tapahtuu Metropolian sisällä siten, että tutkintonimike säilyy samana, kyse on tutkinto-ohjelman vaihdosta jonka ohjeet löytyvät Metropolian intranetistä (OMA).

  • Hakuaika
    1.5.2024 klo 08:00 - 31.10.2024 klo 15:00
    Opintojen aloitus
    Syksy 2024
    • Päiväopiskelu

    Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.

    Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 31.10.2024 klo 15:00

    Hakuohjeet: julkaistaan Opintopolussa viimeistään hakuajan alkuun mennessä

Kysyttävää hakemisesta?

Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)

Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot

Opintojen aloitus

Opintojen aloitus Metropoliassa

Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!

Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.

Kulttuurituottajaopintojen aloitus

Syksyllä 2024 aloittavan ryhmän aloitusohjeet julkaistaan toukokuussa.