Perustiedot

Tutkintonimike
Kulttuurituottaja (AMK)
Kesto / Ajankohta
4 vuotta
Laajuus
240 opintopistettä
Opetuspaikka
Seuraava haku- tai ilmoittautumisaika:
 • 15. - 30.3.2023
Hinta
Maksuton

Kulttuurituottaja on kulttuuritoiminnan mahdollistaja, joka organisoi ja johtaa tuotannollista toimintaa. Tuottaja vastaa siitä, että kulttuuripalvelu suunnitellaan hyvin, toteutetaan realistisesti ja että se tavoittaa asiakkaansa sekä saavuttaa sisällölliset päämääränsä.

Vuonna 2020 uudistetussa opetussuunnitelmassa on vahvistettu palveluiden tuotteistamista, yhteisöjen fasilitointia, vastuullisuutta sekä teknologiaosaamista.

Kulttuurituottajan työtehtävät sisältävät yleensä kulttuuripalveluiden organisointia, tuotteistamista ja liiketoimintaa tai kulttuurialan palveluiden kehittämistä. Työympäristönä voi olla esimerkiksi

 • Teatterit, konsertti- ja tanssisalit sekä taidealan laitokset
 • Kulttuuri- ja liikuntajärjestöt
 • Kuntien ja valtion kulttuuritehtävät
 • Oma yritys
 • Tapahtumat ja festivaalit
 • Kuvataidegalleriat ja näyttelytilat
 • Pelialan yritykset
 • Yhteisöt

Kulttuurituotannon opinnot

Kulttuurituotannon opiskelu Metropoliassa on monialaista ja liiketaloudellisesti painottunutta. Metropoliasta valmistuneet kulttuurituottajat toimivat kulttuuritapahtumien ja hankkeiden toteuttajina sekä kulttuurin liiketoimintaan, tuotteistamiseen ja kehittämiseen liittyvissä tehtävissä.

Nopeasti muuttuvassa maailmassa korostuvat yhdessä oppimiset taidot sekä luovuus, joita opiskellaan käytännön projekteissa ja työelämän verkostoissa. Kulttuurituottajan on työssään osattava tehdä eettisesti ja taloudellisesti kestäviä ratkaisuja.

Kulttuurituotannon opiskelijat luovat oman osaamisprofiilinsa valinnaisten ja syventävien opintojen sekä projektien avulla. Opiskelijoita tuetaan kansainvälistymiseen sekä opinnoissa että mahdollisella opiskelijavaihdolla tai kansainvälisellä työharjoittelulla. Opiskelija vahvistaa omaa profiiliaan ja integroituu työelämään työharjoittelun sekä työelämän tilauksesta tehtävän opinnäytetyön avulla.

Opiskelijat ovat olleet osana opintojaan työharjoitteluissa muun muassa näissä paikoissa:

 • erilaiset musiikkituotannot (esim. Live Nation Finland Oy, Fullsteam Records Oy, VILD Music Oy, Playground Music Oy)
 • esittävien taiteiden tuotanto-, tiedotus- ja markkinointitehtävät (esim. Flow Festival, Helsingin Juhlaviikot, Baltic Circle, Lux Helsinki, Cirko – Uuden sirkuksen keskus)
 • seminaari-, konferenssi- ja tapahtumatuotannot (esim. Slush, Management Events Studio Oy)
 • galleria- ja näyttelytuotannot (esim. Nykytaiteen museo Kiasma, Serlachius residenssi)
 • kulttuuritalot ja -keskukset (esim. Annantalo, Musiikkitalo, Interkult Kassandra)
 • urheilutapahtumat (esim. Suomen Palloliitto, jääkiekon MM-kisat 2013)
 • tv-tuotannot (esim. Tanssii tähtien kanssa, Vain elämää, SuomiLOVE, The Voice of Finland)
 • radion tapahtumatuotannot (esim. Basso radio)
 • pelialan tuotannot (esim. Donkey Hotel Oy, Metropolia Game Studio, QuestLAN)

Kansainvälisyys kulttuurituottajan opinnoissa

Kulttuurituottajat työskentelevät myös kansainvälisissä tehtävissä. Metropolian kulttuurituottajakoulutus kannustaa kansainvälisten kokemusten hankkimiseen jo opiskeluaikana. Mahdollisuuksia tähän on Suomessa tapahtuvissa kansainvälisissä projekteissa tai ulkomailla tapahtuvan opiskelijavaihdon tai työharjoittelun kautta.

Työharjoitteluja on tehty muun muassa Suomen kulttuuri-instituuteissa eri puolilla maailmaa sekä opiskelijoiden omien kontaktien kautta hankituissa paikoissa esim. Saksassa, USA:ssa (New York, Washington ja Los Angeles) ja Vietnamissa. Opiskelijavaihto on erinomainen vaihtoehto laajentaa omia opintoja, syventää kielitaitoa ja saada kansainvälistä kokemusta ja kontakteja kulttuurialalta. Kulttuurituotannolla on vaihtokouluja esimerkiksi Kanadassa, Hollannissa, Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Espanjassa, Tšekissä, Sloveniassa ja Liettuassa.

Opiskelu käytännössä

Opinnot tapahtuvat pääosin päiväsaikaan. Noudatamme opetuksessa Metropolian koronalinjauksia, joten näin poikkeusaikana suurin osa opinnoista on etäopintoja.

Aikaisemmista tutkinnoista tai työelämästä hankittua osaamista voidaan hyväksilukea osaksi tutkintoa, mikä saattaa nopeuttaa valmistumista.

Opiskelijoiden kokemuksia

Tiia Ryynänen, kolmannen vuoden opiskelija

Tiia Keskinen.

Olen toisen vuoden kulttuurituotannon opiskelija Pyhäjoelta, Pohjois-Pohjanmaalta. Olen käynyt lukion ennen Metropoliaan tuloa.

Kulttuurituotanto vaikutti koulutusalana mielenkiintoiselta. Päätös hakea kouluun tapahtui äkkiä, enkä ollut suunnitellut aiemmin hakevani alalle. Metropolian käytännönläheisyys vetosi ja halusin myös oppia lisää talousasioista.

Tulevaisuudelle minulla ei ole tarkkoja suunnitelmia. Teatteri tai taide ei kiinnosta, joten mahdollisesti jotain johtamiseen tai hankkeisiin liittyvää. Kaikki on kumminkin vielä auki ja ihmiset ovat kiinnostavia aina. Häiden suunnitteleminen on siistiä, mutta en tiedä kuinka kannattavaa on olla hääsuunnittelija Suomessa.

Parasta Metropoliassa on ollut saada oppia vähän kaikesta. Tuntuu että tietämys monista käytännöllisistä asioista on kasvanut. Niitä on pystynyt hyödyntämään muissakin asioissa, kuten töissä.

Ihmiset ovat mukavia!

Vili Mursula, kolmannen vuoden opiskelija

Vili Mursula.

Olen 23-vuotias ylioppilas Riihimäeltä. Vietin 2014–2015 vuoden vaihtarina Yhdysvalloissa. Lukion jälkeen pidin yhden välivuoden, jonka aikana opiskelin media-alaa Laajasalon opistossa.

Hain Metropoliaan, koska olin muuttanut Helsinkiin vuotta aiemmin ja halusin päästä opiskelemaan kiinnostavaa alaa mieluiten Helsingissä. Metropolian kulttuurituotannon koulutusohjelma vaikutti kaikkein sopivimmalta vaihtoehdolta.

Kaikki urheiluun liittyvä on kiinnostanut koko elämäni ajan. Tulevaisuudessa haluaisin olla mukana tapahtumissa, jotka liittyvät jollain lailla kilpaurheiluun. Erityisesti kasvava e-sportsin kenttä kiinnostaa minua paljon.

Koulutus on vastannut odotuksiani. Luulen, että itselleni parhaat kurssit ovat vielä edessä. Parasta on ollut huomata, miten erilaisia ihmisiä tälle alalle hakeutuu. Kaikki eivät tähtää samaan suuntaan, vaan tulevaisuudessa lähdemme risteyksistä eri suuntiin.

Sofia Brilhante Biris,
kolmannen vuoden opiskelija

Sofia Brilhante Biris.

Olen 23-vuotias kolmannen vuoden kulttuurituotannon opiskelija. Olen kotoisin Brasiliasta ja Kreikasta, mutta olen asunut Helsingissä jo kymmenen vuotta. Kirjoitin Kallion lukiosta ylioppilaaksi vuonna 2016.

Olen pienestä asti ollut jatkuvasti kulttuurin parissa muun muassa esiintyjänä, vapaaehtoisena ja innokkaana katsojana. Tiesin jo pienenä, että haluan isona tehdä jotain kulttuuriin liittyvää. Minulla oli kuitenkin vaikeuksia päättää mitä haluan opiskella, sillä olen kiinnostunut monista asioista. Kulttuurituotanto vaikutti täydelliseltä, koska kulttuurituottajana voin työskennellä hyvin monipuolisesti erilaisissa työtehtävissä ja erilaisten kulttuurilajien parissa.

Olen tällä hetkellä kiinnostunut esittävistä taiteista (tanssi ja sirkus) ja urheilusta, joiden parissa haluan kulttuurituottajana työskennellä tulevaisuudessa.

Olen tykännyt tosi paljon opiskelusta Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Parasta tähän mennessä on ollut opiskelun käytännönläheisyys ja luokkatoverit. Tutkinnossa opitaan tekemällä, ja ensimmäiset “oikean elämän” projektit toteutetaan jo ensimmäisenä vuonna. Lisäksi on ihanaa, miten monipuolinen luokka meillä on. Opiskelijat tulevat eri paikoista ja taustoista, ja he ovat kiinnostuneita monista eri asioista.

Nora Hentunen, kulttuurituottaja (AMK)

Nora Hentunen.

Kulttuurituotannon opinnoissa parasta oli työelämälähtöisyys. Vaikka välillä saattoi motivaatio olla hukassa, tiesin kuitenkin jokaisen tehtävän ja luennon tukevan ammattitaitoani. Opiskelin itseäni ja omaa osaamistani varten. Innostavinta oli tavata kentällä tällä hetkellä työskenteleviä tuottajia ja kuulla, kuinka juuri fläppitaululla pyörittelemämme haasteet näkyivät käytännön työssä. Tuli olo, että hei vitsi mäkin osaan tämän joku päivä!

Muistan, kuinka jännittävää oli tehdä ensimmäistä kertaa koulun ulkopuoliselle asiakkaalle markkinointiin liittyvä projekti. Silloin ei ainoastaan tavoiteltu hyvää arvosanaa, vaan myös tyytyväistä asiakasta. Sillä kurssilla taisin ensimmäistä kertaa pohtia, etten valmistumisen jälkeen jäisikään tekemään töitä kulttuurin pariin. Oli kiva huomata, kuinka kaikkia kannustettiin löytämään oma tie työelämässä.

Tällä hetkellä pyöritän omaa yhden naisen yritystäni. Olen yrittänyt lokeroida itseäni viestintäkonsultiksi, mutta sekään ei tunnu enää sopivan. Työnkuvaani kuuluu kaikki, mihin taidot ja näkemys riittää markkinointiviestinnän suunnittelun ja tuotannon puolella. Olin pitkään hokenut, että teen kaikkea muuta paitsi mainontaa, kunnes yhtäkkiä seisoinkin keskellä mainoskuvauksia. Yrittäjänä olen ollut vasta noin viisi kuukautta, mutta vauhti on ollut hurja. Tällä hetkellä yritykseni kautta tekee projektikohtaisesti töitä neljä muutakin osaajaa, joista kaksi on kulttuurituottajia.

Elän hetkessä enemmän kuin koskaan ennen. En tiedä, mitä teen huomenna, mutta tiedän töitä kyllä olevan ihan niin paljon kuin vain jaksaa tehdä. Tällaiseen työskentelytapaan ei kaikilla kantti riitä. Itse en osaisi enää kuvitellakaan palaavani palkkatyöhön. Yrittäjänä olen päässyt tekemään älyttömän makeita juttuja kovien ammattilaisten kanssa. Vastuu, mutta myös vapaus, on täysin minulla.