Kulttuurituottaja on kulttuuritoiminnan mahdollistaja, joka organisoi ja johtaa tuotannollista toimintaa. Tuottaja vastaa siitä, että kulttuuripalvelu suunnitellaan hyvin, toteutetaan realistisesti ja että se tavoittaa asiakkaansa sekä saavuttaa sisällölliset päämääränsä.
Vuonna 2020 uudistetussa opetussuunnitelmassa on vahvistettu palveluiden tuotteistamista, yhteisöjen fasilitointia, vastuullisuutta sekä teknologiaosaamista.
Kulttuurituottajan työtehtävät sisältävät yleensä kulttuuripalveluiden organisointia, tuotteistamista ja liiketoimintaa tai kulttuurialan palveluiden kehittämistä. Työympäristönä voi olla esimerkiksi
- Teatterit, konsertti- ja tanssisalit sekä taidealan laitokset
- Kulttuuri- ja liikuntajärjestöt
- Kuntien ja valtion kulttuuritehtävät
- Oma yritys
- Tapahtumat ja festivaalit
- Kuvataidegalleriat ja näyttelytilat
- Pelialan yritykset
- Yhteisöt
Kulttuurituotannon opinnot
Kulttuurituotannon opiskelu Metropoliassa on monialaista ja liiketaloudellisesti painottunutta. Metropoliasta valmistuneet kulttuurituottajat toimivat kulttuuritapahtumien ja hankkeiden toteuttajina sekä kulttuurin liiketoimintaan, tuotteistamiseen ja kehittämiseen liittyvissä tehtävissä.
Nopeasti muuttuvassa maailmassa korostuvat yhdessä oppimiset taidot sekä luovuus, joita opiskellaan käytännön projekteissa ja työelämän verkostoissa. Kulttuurituottajan on työssään osattava tehdä eettisesti ja taloudellisesti kestäviä ratkaisuja.
Kulttuurituotannon opiskelijat luovat oman osaamisprofiilinsa valinnaisten ja syventävien opintojen sekä projektien avulla. Opiskelijoita tuetaan kansainvälistymiseen sekä opinnoissa että mahdollisella opiskelijavaihdolla tai kansainvälisellä työharjoittelulla. Opiskelija vahvistaa omaa profiiliaan ja integroituu työelämään työharjoittelun sekä työelämän tilauksesta tehtävän opinnäytetyön avulla.
Opiskelijat ovat olleet osana opintojaan työharjoitteluissa muun muassa näissä paikoissa:
- erilaiset musiikkituotannot (esim. Live Nation Finland Oy, Fullsteam Records Oy, VILD Music Oy, Playground Music Oy)
- esittävien taiteiden tuotanto-, tiedotus- ja markkinointitehtävät (esim. Flow Festival, Helsingin Juhlaviikot, Baltic Circle, Lux Helsinki, Cirko – Uuden sirkuksen keskus)
- seminaari-, konferenssi- ja tapahtumatuotannot (esim. Slush, Management Events Studio Oy)
- galleria- ja näyttelytuotannot (esim. Nykytaiteen museo Kiasma, Serlachius residenssi)
- kulttuuritalot ja -keskukset (esim. Annantalo, Musiikkitalo, Interkult Kassandra)
- urheilutapahtumat (esim. Suomen Palloliitto, jääkiekon MM-kisat 2013)
- tv-tuotannot (esim. Tanssii tähtien kanssa, Vain elämää, SuomiLOVE, The Voice of Finland)
- radion tapahtumatuotannot (esim. Basso radio)
- pelialan tuotannot (esim. Donkey Hotel Oy, Metropolia Game Studio, QuestLAN)
Kansainvälisyys kulttuurituottajan opinnoissa
Kulttuurituottajat työskentelevät myös kansainvälisissä tehtävissä. Metropolian kulttuurituottajakoulutus kannustaa kansainvälisten kokemusten hankkimiseen jo opiskeluaikana. Mahdollisuuksia tähän on Suomessa tapahtuvissa kansainvälisissä projekteissa tai ulkomailla tapahtuvan opiskelijavaihdon tai työharjoittelun kautta.
Työharjoitteluja on tehty muun muassa Suomen kulttuuri-instituuteissa eri puolilla maailmaa sekä opiskelijoiden omien kontaktien kautta hankituissa paikoissa esim. Saksassa, USA:ssa (New York, Washington ja Los Angeles) ja Vietnamissa. Opiskelijavaihto on erinomainen vaihtoehto laajentaa omia opintoja, syventää kielitaitoa ja saada kansainvälistä kokemusta ja kontakteja kulttuurialalta. Kulttuurituotannolla on vaihtokouluja esimerkiksi Kanadassa, Hollannissa, Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Espanjassa, Tšekissä, Sloveniassa ja Liettuassa.
Opiskelu käytännössä
Opinnot tapahtuvat pääosin päiväsaikaan.
Aikaisemmista tutkinnoista tai työelämästä hankittua osaamista voidaan hyväksilukea osaksi tutkintoa, mikä saattaa nopeuttaa valmistumista.
Opiskelijoiden kokemuksia
Nora Hentunen, kulttuurituottaja (AMK)
Kulttuurituotannon opinnoissa parasta oli työelämälähtöisyys. Vaikka välillä saattoi motivaatio olla hukassa, tiesin kuitenkin jokaisen tehtävän ja luennon tukevan ammattitaitoani. Opiskelin itseäni ja omaa osaamistani varten. Innostavinta oli tavata kentällä tällä hetkellä työskenteleviä tuottajia ja kuulla, kuinka juuri fläppitaululla pyörittelemämme haasteet näkyivät käytännön työssä. Tuli olo, että hei vitsi mäkin osaan tämän joku päivä!
Muistan, kuinka jännittävää oli tehdä ensimmäistä kertaa koulun ulkopuoliselle asiakkaalle markkinointiin liittyvä projekti. Silloin ei ainoastaan tavoiteltu hyvää arvosanaa, vaan myös tyytyväistä asiakasta. Sillä kurssilla taisin ensimmäistä kertaa pohtia, etten valmistumisen jälkeen jäisikään tekemään töitä kulttuurin pariin. Oli kiva huomata, kuinka kaikkia kannustettiin löytämään oma tie työelämässä.
Tällä hetkellä pyöritän omaa yhden naisen yritystäni. Olen yrittänyt lokeroida itseäni viestintäkonsultiksi, mutta sekään ei tunnu enää sopivan. Työnkuvaani kuuluu kaikki, mihin taidot ja näkemys riittää markkinointiviestinnän suunnittelun ja tuotannon puolella. Olin pitkään hokenut, että teen kaikkea muuta paitsi mainontaa, kunnes yhtäkkiä seisoinkin keskellä mainoskuvauksia. Yrittäjänä olen ollut vasta noin viisi kuukautta, mutta vauhti on ollut hurja. Tällä hetkellä yritykseni kautta tekee projektikohtaisesti töitä neljä muutakin osaajaa, joista kaksi on kulttuurituottajia.
Elän hetkessä enemmän kuin koskaan ennen. En tiedä, mitä teen huomenna, mutta tiedän töitä kyllä olevan ihan niin paljon kuin vain jaksaa tehdä. Tällaiseen työskentelytapaan ei kaikilla kantti riitä. Itse en osaisi enää kuvitellakaan palaavani palkkatyöhön. Yrittäjänä olen päässyt tekemään älyttömän makeita juttuja kovien ammattilaisten kanssa. Vastuu, mutta myös vapaus, on täysin minulla.