Ajoneuvotekniikka AMK, päiväopiskelu

Tutkintonimike
Insinööri (AMK)
Laajuus
240 opintopistettä
Kesto
4 vuotta
Opiskelupaikka
Opiskelumuoto
Opetuskieli
Suomi
Hinta
Maksuton

Opiskelu

Opiskele ajoneuvotekniikan ammattilaiseksi

Oletko kiinnostunut työskentelystä ajoneuvojen parissa? Kouluttaudu insinööriksi (AMK) ja löydä paikkasi autotekniikan huipulta. Metropolia on Suomessa edelläkävijä ympäristömyönteisemmän autoilun kehittäjänä: vähäpäästöiset polttomoottorit, hybridit ja sähköautot ovat Metropoliassa arkipäivää.

Millaista on opiskella ajoneuvotekniikkaa?

”Olen aina ollut kiinnostunut autoista, varsinkin hybridiajoneuvoista ja sähköautoista, ja näin, että autosähkötekniikan suuntautumisvaihtoehto oli paikka päästä opiskelemaan niistä lisää”, Ajoneuvotekniikan opiskelija Petri Härkönen kertoo.

Opintojen tavoitteet

Ajoneuvotekniikka tarjoaa monipuolisen ja käytännönläheisen koulutuksen lukuisille eri autotekniikan toimialoille. Opintojen sisällöt vastaavat työelämän haasteisiin ja opetus on suunniteltu yhdessä autoalan yritysten kanssa. Opinnoissa yhdistyy vahva matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen käytännönläheisyyteen ja tekemällä oppimiseen. Tutkintoon sisältyy erilaisia autoprojekteja, joista laajin on yritystoimeksiantona tehtävä. Heti opintojen alussa johdantoprojektissa pääset suunnittelemaan ja toteuttamaan kilpa-ajoneuvon.

Opintojen sisältö ja toteutustapa

Opintojen alussa keskityt luomaan vahvan luonnontieteellisen ja teknisen osaamisen. Perehdyt ajoneuvon tekniikkaan ja siihen liittyviin ilmiöihin. Opiskelet lisäksi viestintää ja kieliä sekä yritystoimintaan liittyviä asioita. Ensimmäisenä vuonna valitset syventäväksi ammattialaksi ajoneuvojen jälkimarkkinoinnin, autosähkötekniikan tai ajoneuvosuunnittelun. Toisena ja kolmantena vuonna perehdyt valitsemasi ajoneuvotekniikan syventävän ammattialan asioihin, mikä kattaa reilun viidenneksen tutkinnon laajuudesta.

Monialainen Metropolia tarjoaa paljon vaihtoehtoja tehdä opintopolusta persoonallisen: kolmantena tai neljäntenä vuonna voit valita itseäsi kiinnostavan valinnaisen opintokokonaisuuden tutkintoosi. Opinnot sisältävät myös työharjoittelua, jota voit suorittaa joustavasti kesäisin tai opintojen loppuvaiheessa.

Opinnot toteutetaan pääsääntöisesti päiväopintoina: lähiopetus pidetään pääosin klo 8 – 16. Koulutus sisältää lähiopetusta, laboratorio-, harjoitus- ja projektitöitä, ohjattua itseopiskelua sekä verkko-opintoja.

Tutustu ajoneuvotekniikan opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.

Suuntautumisvaihtoehdot

Ajoneuvojen jälkimarkkinointi

Valitset syventäväksi ammattialaksi jo ensimmäisenä opiskeluvuotenasi ajoneuvojen jälkimarkkinoinnin, autosähkötekniikan tai ajoneuvosuunnittelun.

Jälkimarkkinointipainotteisen autoinsinöörin tutkinnon jälkeen työpaikkasi on automaahantuojan tai autoliikkeen palveluksessa, esimerkiksi korjaamo-, huolto-, tai varaosapäällikkönä. Seuraat autotekniikan kehitystä aitiopaikalta ja olet päivittäin yhteydessä ulkomaiseen päämieheesi. Viihdyt asiakaspalvelussa ja haluat luoda uraa omien ansioittesi kautta.

Jälkimarkkinoinnin opintoihin kuuluu paljon työssäoppimista. Opinnoissa korostetaan asiakaspalvelun ja esimiesvalmiuksien sekä korjaamon toiminnan ja talouden osaamisen kehittymistä.

Autosähkötekniikka

Vain Metropoliassa pystyt autoinsinöörin opinnoissa suuntautumaan sähkötekniikkaan ja elektroniikkaan. Autosähköinsinöörinä olet autoalan tarvitsema uuden tekniikan asiantuntija. Olet syvällisesti perehtynyt sekä sähkötekniikkaan että ajoneuvojen tulevaisuuden ratkaisuihin. Auton informaatiojärjestelmät ja mekatroniikka ovat ominta alaasi.

Autosähköinsinöörin monipuolinen koulutus mahdollistaa laaja-alaisen työuran. Voit toimia ajoneuvojen sähkösuunnittelijana, vastata teknisestä kaupasta, koulutuksesta tai jälkimarkkinoinnin moninaisista tehtävistä.

Autosähkötekniikan opinnot järjestetään englanniksi yhteistyössä Degree Programme in Automotive Electrics -tutkinto-ohjelman kanssa.

Ajoneuvosuunnittelu

Syvällinen kiinnostus autoja kohtaan saa sinut valitsemaan ajoneuvojen tekniikkaan painottuvan insinöörin uran. Haluat asiantuntijaksi, joka tuntee kehittyvän autotekniikan läpikotaisin, hallitsee suunnitteluperusteet ja osaa myös soveltaa tietojaan. Opiskeluaikaiset autoprojektit ja aktiivinen työskentely autolaboratoriossa tarjoavat oivan harjoittelukentän, jossa opit toimimaan tiimissä ja saat tuntuman yritysmaailmaan.

Ajoneuvosuunnittelusta työllistyy enimmäkseen automaahantuojalle tai merkkiliikkeeseen. Suomessa on myös runsaasti erilaista ajoneuvojen valmistusta, joiden suunnittelutehtäviin ajoneuvosuunnittelun suuntautuminen antaa monipuoliset valmiudet työllistyä.

Kysyttävää ajoneuvotekniikan opiskelusta?

Hakeminen

 • Hakuaika
  13.3.2024 klo 08:00 - 27.3.2024 klo 15:00
  Opintojen aloitus
  Syksy 2024
  • Päiväopiskelu

  Hakuohjeet ja valintaperusteet

  Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset oppilaitokset käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2024 toisessa yhteishaussa 13.3.2024 klo 8:00 - 27.3.2024 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.

  Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet ja paljon muuta.

 • Hakuaika
  1.5.2024 klo 08:00 - 15.5.2024 klo 15:00
  Opintojen aloitus
  Syksy 2024
  • Päiväopiskelu

  Siirtohaku on suunnattu kaikille suomalaiseen korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin otetuille opiskelijoille, jotka haluavat:

  • siirtää opiskeluoikeutensa korkeakoulusta toiseen niin, että tutkintonimike pysyy samana tai tutkintonimike vaihtuu
   TAI
  • siirtää opiskeluoikeutensa korkeakoulun sisällä koulutuksesta toiseen siten, että tavoitetutkintoon liitettävä tutkintonimike vaihtuu.

  Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa

  Jos siirto tapahtuu Metropolian sisällä siten, että tutkintonimike säilyy samana, kyse on tutkinto-ohjelman vaihdosta jonka ohjeet löytyvät Metropolian intranetistä (OMA).

 • Hakuaika
  1.5.2024 klo 08:00 - 4.6.2024 klo 15:00
  • Päiväopiskelu

  Haku Metropolian avoimen AMK:n opintojen perusteella on suunnattu Metropolia Ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n opintoja suorittaneille (esim. polkuopinnot/väyläopinnot, sekä muut avoimen opinnot). Metropolian opinnoiksi katsotaan kaikki opinnot, jotka kirjataan Metropolian opintorekisteriin ja avoimen opinnoiksi katsotaan kaikki sellaiset opinnot, joita ei ole suoritettu tutkintoon johtavan koulutuksen opiskeluoikeudella.

  Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 4.6.2024 klo 15:00

  Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa

 • Hakuaika
  1.5.2024 klo 08:00 - 4.6.2024 klo 15:00
  Opintojen aloitus
  syksy 2024
  • Päiväopiskelu

  Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.

  Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 4.6.2024 klo 15:00

  Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa

Kysyttävää hakemisesta?

Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)

Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot

Opintojen aloitus

Opintojen aloitus Metropoliassa

Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!

Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.

Ajoneuvotekniikan opintojen aloitusohjeet