Ajoneuvotekniikan väyläopinnot

Perustiedot

Kesto / Ajankohta
1 vuosi
Laajuus
60 opintopistettä
Opetuspaikka
Aloituspaikat
5

Mitä väyläopinnot ovat?

Väyläopinnot on vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi. Väyläopinnoissa opiskelet avoimessa ammattikorkeakoulussa ajoneuvotekniikan ensimmäisen vuoden pakolliset opinnot yhdessä tutkintokoulutuksen ryhmän mukana.

Suoritettuasi väyläopinnot, sinun on mahdollista hakea ajoneuvotekniikan tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän haussa. Mikäli pääset tutkinto-opiskelijaksi, väyläopinnot hyväksiluetaan osaksi tutkinto-opintoja ja jatkat opintojasi toisen vuoden opintoihin. Huomioithan, että väyläopintojen suorittaminen ei automaattisesti takaa pääsyä tutkinto-opiskelijaksi.

Kenelle?

Ajoneuvotekniikan väyläopinnot sopivat sinulle, jos

 • olet kiinnostunut ajoneuvotekniikan alasta ja opinnoista
 • haluat kokeilla opiskelua ammattikorkeakoulussa tai ajoneuvotekniikan alalla menettämättä yhteishaun ensikertalaisuuskiintiötä
 • olet valmis kokopäiväiseen opiskeluun
 • tavoitteenasi on tutkintokoulutuspaikka
 • sinulla on yleisiä opiskeluvalmiuksia ja opinnoissa vaadittava kielitaito

Sisältö

Väyläopintoihin kuuluu ajoneuvotekniikan ensimmäisen vuoden pakolliset opinnot. Opintojen laajuus on 60 opintopistettä. Opinnoissa yhdistyy vahva matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen käytännönläheisyyteen ja tekemällä oppimiseen.

Väyläopintoihin sisältyy seuraavat opintojaksot:

 • Orientaatio ammattialaan ja opiskeluun (5 op)
 • Tekniikan alan suomi ja viestintä (5 op)
 • Tekniikan alan englanti ja viestintä (5 op)
 • Matematiikka 1 (5 op)
 • Matematiikka 2 (5 op)
 • Fysiikka 1 (5 op)
 • Fysiikka 2 (5 op)
 • Sovellusohjelmat, ohjelmointi ja raportointi (5 op)
 • Johdantoprojekti (5 op)
 • Materiaali- ja valmistustekniikka (5 op)
 • Tekninen piirustus ja CAD-perusteet (5 op)
 • Statiikka (5 op)

Voit käydä tutustumassa ajoneuvotekniikan opetussuunnitelmaan opinto-oppaassa.

Toteutus

Opinnot toteutetaan pääsääntöisesti päiväopintoina. Lähiopetuksen lisäksi opinnot sisältävät laboratorio-, harjoitus- ja projektitöitä, ohjattua itseopiskelua sekä verkko-opintoja. Lähitunnit ajoittuvat pääsääntöisesti maanantaista perjantaihin klo 8 - 16 välille.

Kielitaito ja muut edellytykset

Opetus tapahtuu suomen kielellä. Suomenkielisissä tutkinto-ohjelmissa suomen kielen ammatillisten viestintätaitojen omaksuminen edellyttää lähtötasoa B2. Opiskelija on itse vastuussa siitä, että hänellä on riittävä kielitaito.

Avoimen AMK:n opiskelijalta edellytetään samoja opiskeluvalmiuksia kuin ammattikorkeakoulun tutkinto-opiskelijoilta. Opiskelija itse vastaa siitä, että hänellä on vaadittavat opiskeluvalmiudet. Tällaisiin valmiuksiin lukeutuvat mm. tiedonhakutaidot ja essee-vastauksen kirjoittaminen. Toisen asteen koulutus (lukio, ammattioppilaitos) antaa yleensä hyvän pohjan korkeakoulutasoisiin opintoihin.

Opintoihin tarvitaan myös oma kannettava tietokone.

Hinta

Opinnot maksavat 900 euroa.

Ilmoittautuminen väyläopintoihin

Ilmoittaudu ajoneuvotekniikan väyläopintoihin avoimen amk:n ilmoittautumisjärjestelmässä 5.8.2024 klo 10 - 6.8.2024 klo 23.59!

Tutustu ennen ilmoittautumista avoimen AMK:n opiskeluohjeisiin ja avoimen AMK:n maksu- ja peruutusehtoihin. Lisätietoa yleisistä ennakkovaatimuksista (kielitaito, opiskeluvalmiudet) löydät avoimen AMK:n sivuilta Kielitaito ja muut vaatimukset.

Hakeutuminen tutkinto-opiskelijaksi

Huomioithan, että väyläopintojen suorittaminen ei automaattisesti takaa pääsyä tutkinto-opiskelijaksi, vaan sinun tulee hakea tutkinto-opiskelijaksi. Voit hakea ajoneuvotekniikan tutkinto-opiskelijaksi Haku Metropolian avoimen AMK opintojen perusteella -haussa.

Tutustuthan ennen hakemista hakukelpoisuusehtoihin ja valintaperusteisiin. Opiskelijana huolehdit itse, että olet tietoinen hakuajoista.

Lisätietoja

Iina Rautasalo, koulutussuunnittelija
Iina.Rautasalo [at] metropolia.fi (Iina[dot]Rautasalo[at]metropolia[dot]fi)

Avoimen amk:n laskutukseen tai hallinnollisiin kysymyksiin liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä avoinamk [at] metropolia.fi (avoinamk[at]metropolia[dot]fi)

Väyläopintojen aloitus Metropoliassa

Tervetuloa opiskelemaan väyläopintoja Metropoliaan!

Lue alta kaikki Metropolian väyläopiskelijoita koskevat yhteiset ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet.

Ajoneuvotekniikan väyläopintojen aloitusohjeet

Tervetuloa opiskelemaan Metropolian avoimeen ammattikorkeakouluun ajoneuvotekniikan väyläopintoihin!

Ryhmäsi tunnus on A24C. Väyläopiskelija suorittaa ensimmäisen vuoden väyläopinnot samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa.