Ajoneuvotekniikan opiskelija Anton Jääskeläinen yhdistää tavoitteellisen telinevoimistelun ja insinööriopinnot

2.5.2024 - 13:15

Autoista jo pidempään kiinnostunut Anton Jääskeläinen opiskelee Metropoliassa ajoneuvotekniikkaa ja urheilee tavoitteellisesti telinevoimistelijana. Jo 6-vuotiaana lajin aloittanut Anton huomasi yläkouluikäisenä, että hänellä olisi mahdollisuudet päästä korkealle tasolle, ja laji vei mukaansa. Mäkelänrinteen urheilulukiosta valmistunut Anton tuli valituksi Metropoliaan suoraan ylioppilastodistuksella, ja ajoneuvotekniikan ammattikorkeakouluopinnot hän aloitti syksyllä 2022.

”Metropolia oli lopulta helppo valinta. Lukion jälkeen tein varusmiespalveluksen urheilukoulussa Santahaminassa. Lähdin sitten googlaamaan kiinnostavia opiskelupaikkoja, kunnes Metropolian käytännönläheinen ajoneuvotekniikan koulutus tuli vastaan. Luin muutamien opiskelijoiden kokemuksia alan AMK-opinnoista ja monipuolisista työllistymismahdollisuuksista, ja tänne sitten hain”, kertoo Anton.

Osaavat opettajat ja hyvä yhteishenki innostavat oppimaan

Anton on ollut todella tyytyväinen opintojen toteutustapaan. Hän kuvailee, että yleensä ensin tutustutaan teoriaan, sitten päästään varsinaiseen asiaan eli testaamaan asioita käytännön tasolla. Ajoneuvotekniikan opinnoissa näkyy vahva matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen, joten monella kurssilla tehdään myös paljon laskutehtäviä. Anton pitää myös siitä, että opettajilta voi kysyä mitä tahansa, eikä mikään jää opiskelijoille epäselväksi.

”Opettajat ja lehtorit ovat todella kokeneita ja ammattitaitoisia. Välillä sitä miettii, miten jonkun päähän voi mahtua noin paljon tietoa. Kaikki ovat todella mukavia ja asiallisia sekä helposti lähestyttäviä, ja aina löytyy vastaukset kysymyksiin”, toteaa Anton.

Tiiviistä urheilun ja opintojen täyttämästä kalenterista huolimatta Anton ehtii tehdä myös töitä omalle telinevoimisteluseuralleen teknisenä huoltomiehenä, esimerkiksi harjoitustelineitä huoltaen. Päivittäisiä kilometrejä kertyy useampia kymmeniä Mäkelänrinteessä sijaitsevan Urhean, Metropolian Myyrmäen-kampuksen ja Itä-Helsingissä sijaitsevan kodin välillä.

”Approt ja muut opiskelijariennot jäävät omalta kohdalta kieltämättä vähemmälle. Koen kuitenkin koulun yhteishengen hyväksi. Kurssikaverit ovat mukavaa porukkaa ja autot kiinnostuksen kohteena yhdistävät. On mukavaa, että meillä on myös paljon samoja kursseja konetekniikan opiskelijoiden kanssa”, Anton toteaa.

Valttina urheilijamyönteiset opiskeluratkaisut

Anton kertoo treenikertojen kertyvän viikossa noin kymmenkunta, ja kiivain kisakausi on keväisin ja syksyisin. Tiiviistä treenitahdista huolimatta opinnot ovat edenneet jouhevasti. Joustoa kilpaurheilun ja korkeakouluopiskelun yhdistämiseen antaa myös se, että osan oppitunneista voi tehdä etänä, jopa tenttipäiviä on voinut siirtää.

Kursseja Anton on priorisoinut sen mukaisesti, mihin hän haluaa panostaa, ja suorittanut tärkeät kurssit omalla tasollaan hyvin. Ensimmäinen työharjoittelukin on jo takana. Anton kiittelee, että Myyrmäen kampukselle on voinut tulla myös iltaisin tai vapaa-ajalla tekemään esimerkiksi puuttumaan jääneitä tehtäviä tai autolaboratorion mittauksia.

“Metropoliassa on suhtauduttu tosi positiivisesti urheilijan elämääni. Olen tarvittaessa voinut jättää tunteja väliin ja tehdä opintoja itsenäisesti. Parasta on, että tarvittaessa olen aina saanut apua opinto-ohjaajalta tai opettajilta”, kuvailee joustavuutta Metropolian valttina pitävä Anton.

Tavoitteena arvokisamitali

Lapsesta saakka telinevoimistelua harrastaneen Antonin suunnitelmat tulevien urheiluvuosien osalta ovat vielä hieman auki. “Jatko riippuu siitä, miten hyvin kroppa kestää. Yleensä siinä 25–26-vuotiaana lopetetaan. Tavoitteenani on vielä arvokisamitali”, Anton kuvailee.

Antonin ajatuksena on valmistua ajoneuvotekniikan insinööriksi vuonna 2026–2027. Hän näkee Metropolian ajoneuvotekniikan insinöörin AMK-tutkinnon kilpailukykyisenä koulutuksena, joka tarjoaa monipuoliset työllistymisnäkymät. Tarkkaa urasuunnitelmaa ei hänellä vielä ole, mutta esimerkiksi autojen maahantuonnin parissa työskentely häntä kiinnostaisi. Anton suosittelee ajoneuvotekniikan opintoja sellaisille henkilöille, jotka pitävät kaikenlaisista ajoneuvoista ja haluavat osallistua niiden kehittämiseen ja korjaamiseen.

“Olen elävä esimerkki, että korkeakouluopinnot Metropoliassa sopivat myös urheilijalle. Opintojen aloittaminen hieman jännitti, mutta kaikki on sujunut hyvin, kun on ollut oma-aloitteinen. Olen myös suositellut ajoneuvoneuvotekniikkaa myös toiselle voimistelukaverilleni, joka haki tänne kevään yhteishaussa”, Anton päättää.

Huippu-urheilu ja korkeakouluopinnot Metropoliassa

Metropolia tukee kilpa- tai huippu-urheilijaa kaksoisuralla, joten tavoitteellisen urheilun ja opiskelun yhteensovittaminen on mahdollista. Jokaisen kilpa- tai huippu-urheilijaopiskelijan kanssa suunnitellaan urheilemista tukeva eteneminen opinnoissa. Huomioimme harjoitus- ja kilpailukalenterin vaikutuksen opiskelun aikatauluihin.

Lue lisää urheilijan Metropoliasta.

Ajoneuvotekniikan insinöörin AMK-opinnot

Ajoneuvotekniikan opinnot Metropoliassa tarjoavat monipuolisen ja käytännönläheisen koulutuksen lukuisille eri autotekniikan toimialoille. Opintojen sisällöt vastaavat työelämän haasteisiin ja opetus on suunniteltu yhdessä autoalan yritysten kanssa.

Ensimmäisenä vuonna opiskelijat valitsevat syventäväksi ammattialaksi ajoneuvojen jälkimarkkinoinnin, autosähkötekniikan tai ajoneuvosuunnittelun. Toisena ja kolmantena vuonna opiskelijat perehtyvät valitsemansa ajoneuvotekniikan syventävän ammattialan asioihin.

Monialainen Metropolia tarjoaa paljon vaihtoehtoja tehdä opintopolusta persoonallisen: kolmantena tai neljäntenä vuonna voit valita itseäsi kiinnostavan valinnaisen opintokokonaisuuden tutkintoosi. Opinnot sisältävät myös työharjoittelua, jota voit suorittaa joustavasti kesäisin tai opintojen loppuvaiheessa.

Ajoneuvotekniikan insinööriksi opiskellaan Metropolian Myyrmäen kampuksella Vantaalla.

Lue lisää ajoneuvotekniikan opinnoista.