Opiskelu
Monimuoto-opiskelu ei ole mukana kevään 2025 yhteishaussa.
Elokuvan ja television tutkinto uudistuu!
Elokuvan ja television tutkinto-ohjelma on jatkossa Median ja elokuvan tutkinto-ohjelma. Uudistettu tutkinnon opetussuunnitelma painottaa aiempaa vahvemmin audiovisuaalisen alan monipuolista ammattitaitoa ja muuttuvia työelämän tarpeita.
Koulutuksen tavoitteet
Median ja elokuvan medianomin AMK-tutkintoon johtavan monimuoto-opiskelun tavoite on vahvistaa opiskelijan osaamista ja asiantuntijuutta. Tavoitteena on myös antaa opiskelijalle uusia valmiuksia osaamisensa soveltamiseen sekä itsensä ja alansa jatkuvaan kehittämiseen.
Monimuoto-opiskelu on ensisijaisesti tarkoitettu soveltuvaa tutkintoa vailla oleville alan toimijoille: esimiehille, kouluttajille, asiantuntijoille, ammattilaisille ja osaajille. Hakijalla on pitkäaikaista työkokemusta alalta. Hänellä on myös paljon työkokemuksella, opiskelulla tai muulla tavalla hankittua AHOT-hyväksiluettavaa.
Opiskelu monimuoto-opinnoissa
Opintojen alussa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS). Tutkintoon voidaan AHOT-hyväksilukea ja liittää aiemmin hankittua osaamista.
Opinnot toteutetaan lähi-, etä-, työpaja- tai projektiopintoina. Etänä suoritettavia jaksoja, kuten verkkokursseja, pyritään tarjoamaan mahdollisimman paljon.
Lähiopetusjaksot toteutetaan ainoastaan päivisin, yhdessä päivälinjan opetuksen kanssa. Opiskelija osallistuu lähiopetukseen henkilökohtaisen opintosuunnitelmansa mukaan.
Opiskelija saa henkilökohtaista tutorointia koko opintojensa ajan. Ryhmätutorointeja tarjotaan vapaasti valittavina opintoina myös opintojen ajan.
Median ja elokuvan opintojen sisältö
Opetuksen toteutuksessa sovelletaan median ja elokuvan opetussuunnitelmaa. Opinnoissa voi painottaa kahta eri opintosuuntaa: Tekniikka ja ilmaisu tai Tuotanto ja sisältö. Tutkinto rakentuu perusopinnoista, ammatillisista opinnoista, syventävistä ammatillisista opinnoista sekä vapaasti valittavista opinnoista.
Opintojen loppuvaiheessa opiskelija tekee työelämälähtöisen opinnäytetyön. Opinnäytetyö voidaan toteuttaa toiminnallisena työnä, jolloin yhtenä osana on käytännöllinen projekti, teos tai dokumentaatio. Opinnäytetyö sisältää aina myös kirjallisen tutkielman. Työ voidaan toteuttaa yksilöllisesti tai pienryhmässä.
Tutustu median ja elokuvan uuteen opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.
Työkenttä
Monimuoto-opintoina suoritettu medianomi AMK -tutkinto vahvistaa sähköisen median sisällöntuotannon ammattilaisuutta elokuvassa, televisiossa, radiossa, mobiili- ja verkkojulkaisuissa sekä muissa jakelukanavissa.
Tutkinto syventää valmiuksia ja hallintaa toimitustyössä ja ohjelmatuotannon työprosessissa. Se vahvistaa osaamista sähköisen median kerronnan muodoissa sekä eri ohjelmatyyppien suunnittelussa ja toteuttamisessa. Lisäksi se vahvistaa osaamista journalistisissa ja ohjelmatuotannollisissa tehtävissä elokuvassa, televisiossa, radiossa, verkossa ja mobiilissa.
Opiskele mediaa ja elokuvaa Avoimessa AMK:ssa
Median ja elokuvan tutkinto tarjoaa Avoimessa AMK:ssa opintoja vuosittain. Tarjonta löytyy Avoimen AMK:n ilmoittautumisjärjestelmästä. Tarjonnan löydät parhaiten valitsemalla tutkinto-ohjelmasta "Median ja elokuvan tutkinto-ohjelma" ja/tai "Elokuvan ja television tutkinto-ohjelma" ja toteutusajaksi "kuluva lukukausi" tai "seuraava lukukausi". Tarjonta on nähtävissä viimeistään kesä- ja joulukuussa seuraavalle kaudelle.
Kaikki tarjolla olevat opintojaksot ovat 5 opintopistettä. Opinnot suoritetaan joko omassa tahdissa etäopintoina tai lähiopetuksena.
Kysyttävää median ja elokuvan monimuoto-opinnoista?
Hakeminen
- Hakuaika1.11.2024 klo 08:00 - 15.11.2024 klo 15:00Opintojen aloituskevät 2025Hae nyt!
- Monimuoto-opiskelu
Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.
Hakuaika: 1.11.2024 klo 8:00- 15.11.2024 klo 15:00
Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
Tehtävä 1: HOPS
Laadi itsellesi henkilökohtainen opetussuunnitelma (HOPS), jonka laajuus on enintään kaksi (2) A4-sivua. Käytä mallina Elokuvan ja television opetussuunnitelman rakennetta ja ajoitusta.
Perehdy opetussuunnitelmaan (OPS, liite 1) ja pohdi aiempia opintojasi ja omaa osaamistasi. Mieti, mikä aiemmissa opinnoissasi suorittamasi opinto korvaisi minkäkin Elokuvan ja television opintojakson.
Hakukelpoisuuden edellytys on, että sinulla tulee olla suoritettuna hakemuksen lähettämishetkellä vähintään 120 opintopistettä Elokuvan ja television tutkinnon mukaisia, hakukriteerit täyttäviä opintoja.
Kerro HOPSissa lyhyesti, millä suorittamallasi opintojaksolla olet jakson osaamistavoitteita vastaavan osaamisesi hankkinut. Huomioi, ettet käytä suorittamiasi opintopisteitä useampaan kertaan. Opintojen tulee olla perus- tai ammattiopintoja (ei harjoittelut, vapaasti valittavat opinnot tai opinnäytetyö).
Tee ajoitussuunnitelma jäljellä oleville opinnoille ja valmistumisellesi.
- Merkitse ja ajoita ne opintojaksot, joita et voi Elokuvan ja television tutkinnon opetussuunnitelmassa suoraan korvata aiemmilla korkeakouluopinnoillasi.
- Merkitse mahdolliset opintojaksot aiemmista opinnoistasi, jotka voisit sisällyttää (esim. vapaasti valittavat ja harjoittelu) sekä opintojaksot, joiden sisällön voisit ahotoida aiemmalla osaamisellasi (AHOT, liite 2).
- Jos suunnittelet osaamisella ahotointia, kerro seuraavat asiat
- mikäli olet hankkinut osaamisesi töissä, niin mainitse työnantaja ja työtehtävä
- mikäli olet hankkinut sen toisen asteen oppilaitoksessa, niin mainitse oppilaitoksen nimi, suorittamasi tutkinto, opintojen linja/jakso/kurssi tai muu vastaava tieto
- mikäli olet hankkinut osaamisesi itseohjautuvasti ja epävirallisesti, esimerkiksi harrastuksena, niin kerro lyhyesti, miten ja missä yhteydessä
Liitteet tehtävään 1:
- OPS 2023: https://opinto-opas.metropolia.fi/88094/fi/29/70419/3349
- Metropolian tutkintosääntö (4 OPINTOJEN SUORITTAMINEN, 30 § Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT): https://www.metropolia.fi/fi/opiskelu-metropoliassa/yleista-tietoa-opiskelusta/saannot
Tehtävä 2: Saatekirje
Kirjoita saatekirje, jonka pituus on enintään yksi A4-sivu.
Saatekirjettä varten perehdy huolellisesti Elokuvan- ja television tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmaan vuodelta 2021 (OPS, liite 1).
Valitse joko a) kuvan ja äänen opinnot, b) käsikirjoittamisen ja sisällöntuotannon opinnot tai c) tuotannon opinnot. Saatekirjeeseen:
- perustele valintasi
- tärkeimmät syyt, miksi koet tarvitsevasi medianomi AMK -tutkinnon?
- minkälaista työuraa suunnittelet valmistumisen jälkeen?
Liitteet tehtävään 2:
Tehtävä 3: CV ja PORTFOLIO
a) Laadi CV, ansioluettelo, jonka laajuus on enintään yksi A4-sivu, johon sisältyy portfolion linkki
b) Laadi portfolio, jossa esittelet valitsemasi suuntautumisen mukaisia audiovisuaalisen ja luovan alan taitojasi. Portfoliossa kuvaat erilaisia osaamisiasi, kuten opinnoissa, harrastuksissa tai työssä hankittua osaamistasi, aiempia projektejasi ja työnäytteitäsi. Toteuta portfolio sähköisesti (verkkosivu, powerpoint-tiedosto pilvipalvelussa tms.) ja liitä palautukseen linkki CVn loppuun. Tarkista, että portfolion jakoasetukset ovat sellaiset, että se on saatavilla ilman erillistä käyttöoikeuspyyntöä.
Ennakkotehtävien palautus:
Tallenna kaikki ennakkotehtävät (HOPS, saatekirje, cv ja portfolion linkki) yhtenä PDF-tiedostona, joka on nimetty “ETV_SKK_sukunimi_etunimi.pdf”. (Tehtävän yhteispituus maksimi neljä (4) A4-sivua ja pdf-tiedoston maksimikoko 4,0 Mb.) Liitä pdf-tiedosto hakemuksesi liitteeksi.
Ennakkotehtävä palautetaan hakemuksen liitetiedostona ja tulee liittää hakemukselle hakemusta lähetettäessä.
Hyödyllisiä linkkejä
Kysyttävää hakemisesta?
Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot
Opintojen aloitus
Opintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Intel i5/i7 prosessori (vähintään 8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
- Työpaikkailmoituksia
- Työelämätapahtumia ja webinaareja
- Urasuunnittelu- ja työnhakuvinkkejä
- Tietoa yrityksistä
Kirjautuminen
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta - Elämässä.fi
- Kuinka paljon opiskelija saa tienata? Näin tulojen ja tukien yhdistäminen onnistuu - Elämässä.fi
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
- Kela palvelee myös Instagramissa asiakkaita arkipäivisin klo 10-16 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kelaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Opintojen aloitus median ja elokuvan monimuoto-opinnoissa
Ohjeet julkaistaan seuraavan ryhmän aloittaessa.