Tieto- ja viestintätekniikka AMK, päiväopiskelu
Alan muut opiskeluvaihtoehdot:
Tieto- ja viestintätekniikka verkko-opiskeluna
Information Technology päiväopiskeluna
Alan muut opiskeluvaihtoehdot:
Tieto- ja viestintätekniikka verkko-opiskeluna
Information Technology päiväopiskeluna
jossa saat suunnitella ja kehittää käytännönläheisesti ICT-sovelluksia ja -ratkaisuja
jossa voit luoda tulevaisuuden tuotteita ja palveluja uusia oivalluksia ja tietotekniikkaa yhdistämällä
joka on globaali ja kansainvälinen edelläkävijä ja uudistaja
jonka työpaikkoja ja työmahdollisuuksia on kaikkialla
Lisätietoja eri hakuväylistä ja hakuaikatauluista löytyy tämän sivun loppuosasta.
Opiskelu edellyttää aktiivista osallistumista opetukseen, vastuunottoa opiskelusta, sitoutumista opiskeluun ja ajanhallintataitoja. Opinnot sisältävät pakollista lähiopetusta, projektiopiskelua, itsenäistä opiskelua ja työharjoittelua alan yrityksissä. Osan opinnoista voit suorittaa verkko-opintoina ja erilaisissa työelämäprojekteissa. Aiemmin hankittua korkeakoulutasoista osaamista on mahdollista hyväksyttää tutkintoon, jos osaaminen vastaa opetussuunnitelman osaamistavoitteita. Aiemmin hankittu hyväksiluettava osaaminen voi vaikuttaa pääaineopintojen aloittamisajankohtaan. Hyväksiluvut selvitetään opintojen alkaessa.
Opiskelija on itse vastuussa siitä, että hänellä on korkeakouluopinnoissa edellytettävä suomenkielentaito ja englanninkielentaito.
Opinnot toteutetaan suomeksi ja englanniksi. Ensimmäisen vuoden kaikille yhteiset opinnot toteutetaan suomeksi, mutta opetuksessa käytetään myös englanninkielistä materiaalia. Osa pääaineista toteutetaan suomeksi ja osa englanniksi. Kaikissa pääaineissa käytetään englanninkielistä opiskelumateriaalia. Opinnoissa menestyminen edellyttää vähintään eurooppalaisen viitekehyksen tason B2 suomenkielen taitoa. Lue kielitaidon eri tasoista Europassin sivustolta. Voit käyttää kielitaidon itsearvioinnin tukena esim. Dialang-kielitestiä, kun arvioit kielitaitosi riittävyyttä AMK-opintoihin.
Opiskelijalla tulee olla käytössä oma kannettava tietokone. Jos sinulla on jo oma kannettava tietokone, voit aloittaa opintosi käytössäsi olevalla tietokoneella. Jos olet hankkimassa uutta kannettavaa, lue tietohallinnon laitesuositus.
Tutustu Tieto-ja viestintätekniikan opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.
Ammattiaineiden mm. Python-ohjelmoinnin opiskelu alkaa heti ensimmäisellä viikolla!
Ensimmäisen vuoden opinnot (60op) koostuvat neljästä 15 opintopisteen laajuisesta opintojaksosta: Ohjelmisto 1 (15 op), Ohjelmisto 2 (15 op), Laitteisto 1 (15 op) ja Laitteisto 2 (15 op).
Opintojaksot sisältävät:
Yksi opintojakso 15 op sisältää ammattiaineita, projektin, matematiikkaa, fysiikkaa ja kieliopintoja (suomi tai englanti). Jokaisesta aineesta ja projektista pitää saada hyväksytty arvosana, jotta saa koko opintojaksosta (15 op) arvosanan. Projektit tehdään 3-4 hengen tiimeissä.
Opiskelu on täysipäiväistä: 1 op vastaa noin 27 tuntia opiskelutyötä. Todelliseen opiskelukuormaan vaikuttaa mm. opiskelijan taustaosaaminen. Erityisesti opintojen alussa voi olla, että opiskelija joutuu opiskelemaan koulupäivien klo 9.00-16.00 lisäksi iltaisin ja/tai viikonloppuisin.
Opetukseen osallistumisella on positiivinen vaikutus opintomenestykseen, ja opintomenestyksellä on suuri merkitys mm. pääainevalinnassa.
Pääainehaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa joulukuussa ja toukokuussa, ja pääaineopinnot alkavat kaksi kertaa vuodessa tammikuussa ja elokuussa. Tammikuussa ja elokuussa pääaineopinnot aloittavilla on toisistaan poikkeava pääainetarjonta.
* Pääainehaku järjestetään toukokuussa 2023
* Pääainehaku järjestetään joulukuussa 2022
* Pääainehaku järjestetään toukokuussa 2023
* Pääainehaku järjestetään joulukuussa 2023
Hyvinvointi- ja terveysteknologiaan erikoistuneen insinöörin on ensiarvoisen tärkeää teknologian lisäksi ymmärtää inhimillisten tekijöiden, sovellusympäristöjen ominaispiirteiden ja teknologian kehittämistä ohjaavan lainsäädännön merkitys. Hyvinvointi- ja terveysteknologiaan erikoistuneet usein työllistyvät tehtäviin, joissa näiden asioiden laaja-alainen hallitseminen on tärkeää. Pääaineessa opit näitä tietoja ja käytännön taitoja, joita tarvitset työskennellessäsi alalla. Hyvinvointi- ja terveysteknologian pääaineen opinnoissa tehdään läheistä yhteistyötä alan yritysten ja muiden toimijoiden kanssa.
Hyvinvointi- ja terveysteknologian pääaineen keskeinen ammattiainesisältö:
Suomessa terveysteknologia-ala on ollut vuosia tasaisessa kasvussa ja tarve osaaville työntekijöille on kova. Valmistuneiden työtehtävät ovat liittyneet mm. tuote- ja sovelluskehitykseen, lääkinnällisten laitteiden vaativiin huoltotehtäviin, laadun varmistukseen, testaukseen, projektin johtoon ja muihin asiantuntijatehtäviin. Hyvinvointi- ja terveysteknologiaan erikoistuneita insinöörejä työskentelee erityisesti laitteita, ohjelmistoja ja palveluita kehittävissä, vientiä ja maahantuontia harjoittavissa yrityksissä sekä terveyspalveluita tarjoavissa tahoissa.
Pääaineen opinnot on mahdollista aloittaa syys- ja kevätlukukaudella.
Opetuskieli: suomi.
Web-kehitys ja digitaalinen media
Web-kehitys ja digitaalinen media -pääaineessa opitaan suunnittelemaan ja toteuttamaan web-sovelluksia eri julkaisukanaville, käyttäen samoja menetelmiä ja työkaluja kuin alan yritykset. Lisäksi opinnoissa ovat mukana digitaalisen median tuotanto ja laajennetun todellisuuden (XR) teknologiat, jotka ovat modernissa web-kehityksessä tärkeässä roolissa.
Pääaineen keskeistä sisältöä ovat:
Pääaineen insinöörit työllistyvät pääasiassa erilaisiin web-sovelluskehitystehtäviin IT-alan yrityksiin, tai muiden toimialojen IT-osastoille. Asiantuntijatehtävät mediatuotannon tai digitaalisen median parissa ovat myös mahdollisia työnkuvia. Tehtävänimikkeitä ovat esimerkiksi web-sovellusohjelmoija, front end- tai full stack -kehittäjä, tuotannon asiantuntija, tuotepäällikkö tai tekninen myyjä. Osa valmistuneita työllistää itsensä yrittäjänä.
Pääaineen opinnot alkavat kerran vuodessa syyslukukaudella suomeksi.
Mobile Solutions pääaine on voimassa enää tammikuussa 2022 aloittavien sekä elokuussa 2022 aloittavien Haku Metropolian avoimen AMK opintojen perusteella hyväksyttyjen opetussuunnitelmassa. Sen jälkeen Mobile Solutions pääaineen tilalla järjestetään Software Engineering pääaineen opintoja.
Mobile Solutions -pääaineessa opit suunnittelemaan ja toteuttamaan sovelluksia erilaisille mobiililaitteille käyttäen samoja menetelmiä ja työkaluja kuin alan yritykset. Pääaineen laajimmat projektit tehdään yhteistyössä yritysten kanssa, jolloin opiskelijat pääsevät näyttämään kykynsä potentiaalisille työnantajille.
Mobiilisovellukset pääaineen suorittaneena
Mobiilisovelluksiin erikoistuneet insinöörit toimivat esimerkiksi sovelluskehittäjinä, ohjelmistosuunnittelijoina, tuotepäällikköinä media-alan, IT-alan, markkinointialan firmoissa tai yrittäjinä ja freelancereina omissa firmoissaan.
Opiskelijoiden tekemiä projektiesimerkkejä
Pääaineen opinnot alkavat syyslukukaudella ja kevätlukukaudella.
NYKYINEN OPETUSSUUNNITELMA
(voimassa tammikuussa 2022 aloittavilla sekä elokuussa 2022 aloittavilla Haku Metropolian avoimen AMK opintojen perusteella hyväksytyillä)
Pääaineessa opitaan ohjelmistokehitysprosessin kulku asiakkaan tarpeiden kartoittamisesta lopputuotteen julkaisemiseen. Lisäksi opitaan keskeisiä työelämässä käytettäviä toimintamalleja, työtapoja sekä työkaluja ja hankitaan hyvät ohjelmointitaidot.
Pääaineen keskeistä ammattiainesisältöä ovat:
Ohjelmistotuotannon insinöörit työllistyvät laaja-alaisesti erilaisiin ohjelmistonkehitystehtäviin joko IT-alan ohjelmistoyrityksiin tai muiden toimialojen IT-osastoille. Tehtävänimikkeitä ovat esimerkiksi ohjelmistotestaaja, Java-kehittäjä, full stack -ohjelmoija ja ohjelmistoarkkitehti. Osa valmistuneista insinööreistä työllistää itse itsensä omissa yrityksissään.
Opinnot alkavat sekä kevätlukukaudella että syyslukukaudella.
UUSI OPETUSSUUNNITELMA
(voimaan elokuussa 2022 aloittaville yhteishakuopiskelijoille)
Uudessa opetussuunnitelmassa on kaksi ohjelmistotuotannon pääainetta:
1) Suomenkielinen Ohjelmistotuotannon pääaine
2) Englanninkielinen Software Engineering pääaine
Suomenkielisen ohjelmistotuotannon ja englanninkielisen Software Engineering yhtäläisyyksiä ja eroavuuksia
Molemmissa pääaineissa opitaan ohjelmistokehitysprosessin kulku asiakkaan tarpeiden kartoittamisesta lopputuotteen julkaisemiseen. Lisäksi opitaan keskeisiä työelämässä käytettäviä toimintamalleja, työtapoja sekä työkaluja ja hankitaan hyvät ohjelmointitaidot.
Suomenkielisen ohjelmistotuotannon keskeisiä ammattiainesisältöä:
Englanninkieliset Software Engineering keskeisiä ammattiainesisältöä:
Molempien pääaineiden insinöörit työllistyvät laaja-alaisesti erilaisiin ohjelmistonkehitystehtäviin joko IT-alan ohjelmistoyrityksiin tai muiden toimialojen IT-osastoille. Tehtävänimikkeitä ovat esimerkiksi ohjelmistotestaaja, Java-kehittäjä, full stack -ohjelmoija, mobiilikehittäjä ja ohjelmistoarkkitehti. Osa valmistuneista insinööreistä työllistää itse itsensä omissa yrityksissään.
Opinnot alkavat sekä kevätlukukaudella että syyslukukaudella.
Pääaineen suorittaneena
Pääaineen opinnot alkavat yhden kerran vuodessa syyslukukaudella.
Smart IoT Systems -pääaine johdattaa sinut sulautettujen tietokonejärjestelmien, pilvipalvelujen ja IoT-teknologian maailmaan.
Puolen vuoden suuntaavien pääaineopintojen (30 op) jälkeen, opiskelijalla on mahdollisuus syventyä tarkemmin joko älykkäisiin sulautettuihin järjestelmiin tai pilvipalvelu- ja tietoverkkotekniikoihin.
Sulautetut IoT-laitteet
Sulautetut IoT-laitteet ovat avoimiin käyttöjärjestelmiin pohjautuvia laitteita, jotka ohjaavat prosesseja tai keräävät IoT-dataa pilvipalvelualustoille. Ymmärtämys pilvipalveluista on myös tarpeellista IoT-laitteiden kehityksessä. Projektitoiminnan kautta opitaan hallitsemaan ammattilaisten työkaluja ja toimintatapoja älykkäiden järjestelmien ja laitteiden suunnittelussa ja ylläpidossa sekä ohjelmiston kehityksessä. Valmistuvat insinöörit toimivat esimerkiksi tuotekehitystehtävissä, teknisinä asiantuntijoina tai ohjelmistosuunnittelijoina soveltavan tietotekniikan alan yrityksissä.
IoT ja tietoverkot
IoT ja tietoverkot syventymiskohde käsittelee modernia tietoverkkotekniikkaa, palvelinjärjestelmiä sekä pilvipalveluja. Pääset soveltamaan teoriaa käytäntöön monipuolisissa oppimisympäristöissä, jotka rakentuvat IP-pohjaisten tietoverkkojen, palvelinjärjestelmien ja mobiiliverkkojen ympärille. Johtavien laitevalmistajien kanssa yhdessä kehitetyt kurssit antavat hyvän osaamisen nykyaikaisten tietoturvallisten verkkojen ja palvelinjärjestelmien suunnitteluun, toteutukseen ja ylläpitoon. Valmistuvat insinöörit toimivat usein tietoverkkoasiantuntijana, projektipäällikkönä, pilvipalvelujen ylläpitäjänä, tietoturva-asiantuntijana tai teknisenä asiantuntijana.
Opetuskieli: englanti
Uusien opiskelijoiden ohjeet julkaistaan Metropolian www-sivuilla.
Yhteishaun kautta tutkinto-opiskelupaikan saaneiden tulee tutustua omatoimisesti www-sivuilla julkaistavaan materiaaliin: ohjeita ei lähetetä opiskelijoille erikseen sähköpostitse. Opiskelijoita ohjeistetaan antamaan myös taustatiedot, joiden pohjalta määritellään ryhmäjaot ja käsitellään aiemmin suoritettujen korkeakouluopintojen vaikutus opintoihin. Jos yhteishaun kautta opiskelupaikan saaneella uudella opiskelijalla on aiemmin suoritettuja korkeakoulutasoisia opintoja, joita on mahdollista hyväksilukea tutkintoon, opinto-ohjaaja ottaa opiskelijaan yhteyttä sähköpostitse opiskelijan antamien taustatietojen perusteella jo ennen uusien opiskelijoiden perehdytyspäiviä ja lähiopetuksen alkamista (henkilökohtainen opintosuunnitelma).
Jos tutkinto-opiskelupaikka on saatu Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella tai Haku Metropolian Avoimen amk:n opintojen perusteella -hakuväylien kautta tai Siirtohaun kautta, tutkinto-ohjelman ohjaushenkilöstö ohjeistaa opintojen aloittamisessa (hyväksilukutilanteet). Voit ottaa oma-aloitteisesti yhteyttä opinto-ohjaajaan, kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan ja ilmoittautunut läsnäolevaksi opiskelijaksi Metropolian Hakijapalveluiden lähettämien ohjeiden mukaisesti.
Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella: opintojen aloittamisohjeet
Todistusten tarkistamista varten annetaan erilliset ohjeet. Henkilötunnuksen sisältäviä opinto- ja työtodistuksia ei saa lähettää yksityisistä sähköpostiosoitteista tutkinto-ohjelman henkilöstölle.
Opintojen ohjaus hyväksilukutilanteissa, opinto-ohjaaja: Marja Koskua, etunimi.sukunimi [at] metropolia.fi
Opinnot alkavat uusien opiskelijoiden perehdytyspäivillä näiden hakuväylien kautta opiskelupaikan saaneilla: Yhteishaku, Haku Metropolian Avoimen amk:n opintojen perusteella. Opiskelijan tulee osallistua perehdytyspäiville, jos hän ottaa opiskelupaikan vastaan läsnäolevana opiskelijana. Uusien opiskelijoiden perehdytyspäivät on kohdennettu erityisesti niille opiskelijoille, jotka aloittavat opintonsa ensimmäisen opintovuoden opinnoilla.
Muiden hakuväylien kautta opiskelupaikan saaneilla opintotilanne (mm. hyväksiluettavien opintojen määrä ja sisältö) vaikuttaa henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan, opintojen aloittamistapaan ja siihen, millä tavalla opiskelija ohjeistetaan opintojen aloittamiseen.