Opiskelu
Mihin tutkinto antaa valmiudet?
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa valmiudet erityistä asiantuntemusta vaativiin työelämän esimies- ja kehittämistehtäviin. Ylempi AMK -tutkinto rinnastetaan ylempään korkeakoulututkintoon ja se tuottaa saman kelpoisuuden julkiseen virkaan kuin yliopistoissa ja muissa tiedekorkeakouluissa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.
Opintojen jälkeen sinulla on kokemusta tutkimus- ja kehityshankkeen läpiviemisestä työelämässä ja tunnistat kestävän kehityksen ja ilmaston muutoksen vaikutukset talotekniikka-alan teknologioiden ja ratkaisujen kehittymiseen. Opintojen jälkeen sinulla on myös valmiudet oman ammattitaidon jatkuvaan kehittämiseen ja talotekniikka alan kehittämiseen.
Talotekniikan ylemmän AMK-tutkinnon syventymisvaihtoehdot ovat
- LVI-tekniikka
- Sähköinen talotekniikka
Millaista on opiskella talotekniikan ylempi AMK-tutkinto?
Talotekniikan YAMK-opintojen sisältö
Opinnot koostuvat:
- yhteisistä opinnoista (15 op)
- syventävistä opinnoista (10 op)
- vapaasti valittavista opinnoista (5 op).
Lisäksi opintoihin kuuluu 30 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö, joka tehdään lähtökohtaisesti omalle työnantajalle.
Yhteisten opintojen pääpaino on rakennusten vähähiilisyydessä ja energiatehokkuudessa, elinkaarikustannuksissa ja ympäristövaikutuksissa, uusiutuvan energian tuotannossa ja tuotantotapojen integroinnissa, älykkäiden energiajärjestelmien säädössä ja ohjauksessa sekä tutkimusvalmiuksissa.
Suuntaavista ammattiopinnoista voi valita joko LVI-tekniikan tai sähköisen talotekniikan opintojaksoja. Pääteemat LVI-tekniikassa ovat energian tuotanto, kierrätys ja varastointi lämpöpumpuilla sekä sisäilmaston olosuhteiden ja energian tuotantojärjestelmien toiminnan mallinnus ja simulointi.
Sähköisen talotekniikan keskeisiä aiheita ovat rakennuksen energianhallintajärjestelmän sekä tieto- ja turvallisuusjärjestelmien osaaminen ja integrointi.
Vapaasti valittavat opinnot antavat mahdollisuuden suunnata opintoja oman ura- ja kehityssuunnitelman mukaisesti. Niihin voi sisällyttää opintoja Metropolian omasta tai muiden yliopistojen ja korkeakoulujen YAMK-tasoisten ohjelmien tarjonnasta.
Tutustu talotekniikan ylemmän AMK-tutkinnon opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.
Opintojen toteutustapa
Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna, joten opinnot voi suorittaa työn ohessa.
Opinnot sisältävät lähijaksoja, etäopetusta, pienryhmätyöskentelyä ja etätehtäviä. Lähijaksot keskittyvät intensiiviviikoille, jolloin lähiopetusta on keskiviikko iltana, torstai-iltana, perjantaina ja lauantaina. Etäopetusta voi olla myös muina arki-iltoina. Lukuvuodessa on 9 - 10 lähiopetusjaksoa. Lähiopetusjaksot järjestetään pääosin Helsingissä, Myllypuron kampuksella.
Opetus on järjestetty siten, että tutkinnon voi suorittaa kahden vuoden aikana.
Täydentävät talotekniikan siltaopinnot rakennusmestari (AMK), LVI-tekniikka -tutkinnon suorittaneille
Ennen opiskelijaksi hyväksymistä rakennusmestari (AMK), LVI-tekniikka -tutkinnolla hakevan on suoritettava 30 opintopisteen laajuiset talotekniikan täydentävät opinnot, jotka sisältävät seuraavat tai muut vastaavan sisältöiset opintojaksot:
- Talotekniikan matematiikka 1 (TX00FF36), 5 op
- Lämmönsiirto ja virtaustekniikka (TX00FF35), 5 op
- LVI-tekniikan mittausprojektit (TX00FF34), 5 op
- Talotekniikan matematiikka 2 (TX00FF45), 5 op
- Lämpöpumput ja lämpöpumppulaitokset (TX00FF44), 5 op
- Ilmastointijärjestelmät (TX00FF53), 5 op
Täydentävät opinnot voi suorittaa rakennusmestari (AMK), LVI-tekniikka -tutkinnon suorittamisen jälkeen avoimen AMK:n opintoina. Opinnot kestävät noin puolitoista vuotta.
Opintokokonaisuus alkaa seuraavan kerran tammikuussa 2025. Ilmoittautuminen alkaa 2.12.2024 klo 8.00 avoimen AMK:n ilmoittautumisjärjestelmässä.
HUOM! Rakennusmestari (AMK), LVI-tekniikka -tutkinto täydennettynä talotekniikan siltaopinnoilla ei anna pätevyyttä koulutusvaatimusten osalta vaativien kohteiden suunnitteluun eikä näin myöskään talotekniikan siltaopintojen jälkeen suoritettu talotekniikan YAMK-tutkinto vaativien tai poikkeuksellisen vaativien kohteiden suunnitteluun. Lopullisen päätöksen tästä tekee rakennusvalvontaviranomainen projektikohtaisesti.
Kysyttävää talotekniikan YAMK-opinnoista?
Hakeminen
- Hakuaika1.5.2024 klo 08:00 - 31.10.2024 klo 15:00Opintojen aloitusSyksy 2024Hae nyt!
- Tekniikka
Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.
Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 31.10.2024 klo 15:00
Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa
Hyödyllisiä linkkejä
Kysyttävää hakemisesta?
Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot
Opintojen aloitus
Opintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Intel i5/i7 prosessori (vähintään 8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
- Työpaikkailmoituksia
- Työelämätapahtumia ja webinaareja
- Urasuunnittelu- ja työnhakuvinkkejä
- Tietoa yrityksistä
Kirjautuminen
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta - Elämässä.fi
- Kuinka paljon opiskelija saa tienata? Näin tulojen ja tukien yhdistäminen onnistuu - Elämässä.fi
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
- Kela palvelee myös Instagramissa asiakkaita arkipäivisin klo 10-16 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kelaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Tervetuloa opiskelemaan talotekniikan YAMK-tutkintoa! Toivotamme sinulle onnea ja menestystä opintoihisi!
Opintojen aloitus
Talotekniikan YAMK -opintojen aloitustilaisuus järjestetään torstaina 22.8.2024 klo 16.30 alkaen etäjärjestelyin.
Lisätietoa aloitustilaisuudesta lähetetään valituille viikon 33 aikana. Jokaisen opiskelijan on erittäin tärkeää osallistua aloitustilaisuuteen, jotta opinnot lähtevät sujuvasti käyntiin.
Aloitustilaisuudessa kerrotaan opiskelukäytänteistä ja ilmoittautumisista, esitellään henkilökuntaa ja kampusta sekä tutustutaan sähköisiin järjestelmiin. Tilaisuus kestää noin kaksi tuntia.
Opintojen toteuttaminen ja lukujärjestys
Syyslukukaudella 2024 kontaktiopetus järjestetään viikoilla 35, 39, 43, 47 ja 50.
Kevätlukukaudella 2025 kontaktiopetus järjestetään viikoilla 3, 7, 11, 15 ja 19.
Opetusta on näillä viikoilla pääsääntöisesti seuraavasti:
- keskiviikkoiltana 16.00-20.00
- torstai-iltana klo 16.00–20.00
- perjantaipäivänä klo 8.00–20.00 ja
- mahdollisesti myös lauantaisin klo 10.00–17.00
Opiskelijan on hyvä varata kontaktiopetusviikoilla juuri nämä edellä mainitut ajankohdat opetusta varten, sillä lukujärjestykseen voi aina tulla muutoksia pienelläkin varoitusajalla.
Syyslukukauden lukujärjestykset on julkaistu ja ne ovat nähtävillä Lukkarikoneessa ryhmätunnuksella T0824S6. Huomioithan, että lukujärjestyksiin voi vielä tulla pieniä muutoksia.
Opiskeluviikkojen välillä opiskelijoille annetaan etätehtäviä, joiden tekemiseen on myös hyvä varata itselle aikaa.
Opetussuunnitelma
Tutustu Talotekniikan YAMK tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmaan
Yhteystiedot
Koulutuksesta lisätietoja antaa:
tutkintovastaava Rauno Holopainen
rauno.holopainen [at] metropolia.fi (rauno[dot]holopainen[at]metropolia[dot]fi)
(tavoitettavissa viikosta 33 alkaen)
koulutussuunnittelija Jasmin Osmoviita
jasmin.osmoviita [at] metropolia.fi (jasmin[dot]osmoviita[at]metropolia[dot]fi)
Nähdään aloitustilaisuudessa torstaina 22.8.2024!