Muotoilija Kasper Leppänen: Kokista tulikin liikkuvan kuvan ammattilainen

21.2.2024 - 17:21
Mustahupparinen henkilö seisoo lavan edessä kädet taskussa ja hymyilee

Kasper Leppänen on ensimmäiseltä ammatiltaan ravintolakokki. Kuuden alalla vietetyn vuoden jälkeen ravintola-ala alkoi kuitenkin tuntumaan liian rutiininomaiselta ja Kasper halusi kokeilla jotain täysin uutta. Siskon kannustamana hän innostui graafisesta suunnittelusta.

-Olen aina pitänyt paljon peleistä ja elokuvista sekä oman visuaalisen näkökulmani esille tuomisesta, vaikka en olekaan perinteinen piirtäjä. Siskoni ehdotti graafista suunnittelua minulle, ja innostuin siitä heti. Siskoni on myös opiskellut Metropoliassa ja kehui korkeakoulua, joten se oli minulle luonteva valinta opiskelupaikaksi.

Ensimmäinen yritys päästä Metropoliaan graafisen suunnittelun linjalle ei tuottanut tulosta, joten Kasper päätti hankkia graafisen suunnittelun perustaidot HEO-kansanopistossa. Vuoden opiskelun jälkeen hän sai valmiiksi graafisen suunnittelun perusteiden opinnot, mutta sinnikkyydestä huolimatta graafisen suunnittelun linjan portit eivät auenneet seuraavina kahtenakaan vuonna. Neljännellä kerralla Kasper päätti hakea Motion Graphics -linjalle, ja pääsi sisään Metropoliaan vuonna 2020.

Nyt Kasper on jo ammattikorkeakouluopintojensa loppusuoralla, ja päässyt opintojen aikana kokemaan monenlaista vaihto-opiskelusta työharjoitteluun. Harjoittelussa Kasper pääsi tekemään mm. 3D-mallinnusta, animaatiota ja tutustumaan virtuaalituotannon eri vaiheisiin. Tämä on tarjonnut kosketuspintaa erilaisiin asiakkaisiin ja ollut Kasperin mukaan erittäin opettavainen kokemus. Hän on ollut tyytyväinen alavalintaansa, ja hurahtanut 3D-grafiikan maailmaan, vaikkei hänellä ollut siitä mitään kokemusta aikaisemmin.

- Ensi kertaa tuntuu siltä, että olen löytänyt oman paikkani, avaa Kasper kokemustaan alalla työskentelystä.

Unohtumattomia opiskelukokemuksia niin Suomessa kuin Italiassa

Opiskelu Metropoliassa on tarjonnut Kasperille monipuolisia mahdollisuuksia kehittyä ja oppia uutta. Kursseilla on ollut paljon vierailevia luennoitsijoita pelistudioilta, ja projekteja on tehty myös oikeille asiakasyrityksille. Opettajat ovat tukeneet ja auttaneet opiskelussa, ja heiltä on saanut paljon hyviä vinkkejä alaan liittyen. Vuosikurssin pieni 18 opiskelijan yhteisö on mahdollistanut henkilökohtaisemman suhteen opettajiin.

Motion graphics -tutkintoa opetetaan Arabian kulttuurikampuksella Helsingissä, ja opinnoissa suositaan paljon lähiopetusta. Ryhmätöitä opinnoissa on vähän ja kirjoitustehtäviä ei juuri lainkaan opinnäytetyötä lukuun ottamatta. Yleensä tunneilla opettaja esittelee tietokoneelta tekniikan käyttöä, ja sen jälkeen opiskelijat pääsevät harjoittelemaan itse omilla koneillaan.

-Arabian kampus on tosi siisti! Se on omalla tapaa rauhallinen paikka ja sieltä löytyy kaikki tarvittava laitteisto. On paljon erilaisia tiloja, joihin voi mennä tekemään omia projekteja. Kampuksella järjestetään usein erilaisia tapahtumia, ja niiden myötä paikka herää kunnolla eloon, Kasper kiittelee.

Motion Graphics -koulutus koostuu visuaalisen suunnittelun, animaation, 3D-grafiikan sekä videon jälkikäsittelyn ja digitaalisten erikoisefektien opinnoista. Opiskelijat perehtyvät eri menetelmiin ammattimaisen liikkuvan kuvan tuottamiseksi mm. elokuviin, peleihin, mainostuotantoihin ja live-esityksiin. Valmistuneiden tutkintonimike on muotoilija (AMK).

Opintoihin voi liittää myös vaihtovuoden jossakin Metropolian yhteistyökorkeakouluista maailmalla. Myös Kasper kävi opintojensa aikana vaihdossa Italiassa, Milanossa, josta muodostui yksi parhaista kokemuksista hänen elämänsä aikana. Kasperin oli tarkoitus osallistua englanninkielisille kursseille vaihtonsa aikana, mutta määränpäässä selvisikin kaiken opetuksen olevan sittenkin italiaksi. Onneksi kokemus kääntyi parhain päin, ja nyt Kasper osaa myös italiaa!

Unelma-alalla työskentely ei tunnu edes työltä

Motion graphics -opinnot ovat vastanneet Kasperin odotuksia paremmin kuin hyvin. Hän on saanut korkeakouluopinnoista paljon irti ja ollut kokemukseensa erittäin tyytyväinen.

-On jopa haikea fiilis, että koulu on kohta ohi. Joka päivä on ollut motivaatio korkealla, eikä missään vaiheessa ole tullut tunnetta, ettei jaksa opiskella. Kun saa tehdä jotain sellaista, mikä on niin oma juttu ja mistä tykkää, niin se ei tunnu lainkaan työltä.

Kasper suosittelee Motion graphics -opintoja sellaisille ihmisille, jotka haluavat tuoda omaa luovuutta esille digitaalisesti ja ovat kiinnostuneita visuaalisista grafiikoista peleissä, mainoksissa ja elokuvissa. Alalla on melko hyvä työllisyystilanne Suomessa, ja töitä löytyy hyvin, jos on taitoa ja intoa.

Kasper haaveilee seuraavaksi suorittavansa maisterin tutkinnon yliopistossa, ja pohtii ulkomaille opiskelemaan lähtemistä. Mutta ennen sitä täytyy hänen tehdä vielä opinnäytetyö. Sen Kasper saa tehdä toimeksiantona harjoittelupaikalleen, missä hän myös jatkaa vakituisena työtekijänä harjoittelun jälkeen.

Lue lisää Motion graphics-tutkinnosta ja seuraavista hakuajoista