Sairaanhoitaja (ylempi AMK) -tutkinnon kautta terveystieteiden tohtoriohjelmaan

10.10.2022 - 09:00

Lotta KuosmanenLotta Kuosmanen aloitti opinnot Sosiaali- ja terveysalan palvelujen johtamisen (nykyisin Hyvinvointijohtaminen kehittyvissä sosiaali- ja terveyspalveluissa) -yamk-ohjelmassa vuonna 2017 ja valmistui 2018.

– Tiesin heti, että olin tehnyt oikean päätökseen opintoihin hakiessani. Opinnot olivat innostavia ja mukaansa tempaavia ja alusta asti tuntui, että pystyin hyödyntämään oppimaani käytännössä, vaikka en esihenkilötehtävissä toiminutkaan, Lotta kertoo.

Lotta valmistui sairaanhoitajaksi vuonna 2014 ja aloitti uransa lasten syöpä- ja kantasolusiirtoyksikössä. Hän kiinnostui jo uransa alkuvaiheessa palliatiivisesta hoidosta ja sen kehittämisestä, joten hänestä tuntui luontevalta hakeutua töihin palliatiivisen hoidon yksikköön, kun sellainen Espooseen perustettiin.

– Työssäni Espoossa pääsin olemaan mukana monenlaisessa kehittämisprojekteissa ja pidin myös koulutuksia eri aiheista. Kiinnostuin osaamisen kehittämisestä ja toisaalta myös muista johtamiseen liittyvistä asioista. Näin ollen heti, kun ylempään AMK-tutkintoon vaadittu kolmen vuoden työkokemus tuli täyteen, hain ja onnekseni myös pääsin opiskelemaan Metropolian silloiseen Sosiaali- ja terveysalan palvelujen johtamisen koulutukseen, Lotta kertoo.

Opintojen suorittaminen täysiaikaisen työn ohella vaati Lotan mukaan ajankäytön suunnittelua ja avointa keskustelua myös työpaikalla. Opinnot mahdollistivat omiin mielenkiinnon- ja kehityskohteisiin keskittymisen ja itselle toimivien työtapojen käytön.

– Opinnäytetyöprosessin aloitin heti opintojen alkuvaiheessa, ja työstin sitä jatkuvasti muun opiskelun ohella. Opin opinnäytetyöprosessin kautta valtavasti ja sen myötä myös ajatus siitä, ettei minusta ikinä ainakaan tutkijaa tulisi, alkoi pikkuhiljaa karista, Lotta muistelee.

Sairaanhoitaja (ylempi AMK) -tutkinnon suoritettuaan Lotalla oli valtava kiinnostus lähteä opiskelemaan lisää. Hän pohti pitkään, lähtisikö opiskelemaan opettajaksi vai suuntaisiko yliopistoon jatko-opintoihin.

– Lopulta päädyin kuitenkin hakemaan terveystieteiden tohtoriohjelmaan. Kysyin yliopistosta neuvoja ja päädyin suorittamaan 15 opintopistettä menetelmäopintoja avoimessa yliopistossa samalla kun kirjoitin tutkimussuunnitelmaa jatko-opintojen hakua varten. Aloitin väitöskirjatutkijana alkuvuodesta 2020, aiheenani palliatiivinen hoito. Olen työstänyt väitöskirjaani työn ja lapsiperhearjen ohessa, Lotta kertoo.

Opetushaaveetkaan eivät kuitenkaan karisseet, sillä Metropoliasta valmistumisen jälkeen Lotta aloitti työt opetushoitajana.

– Vuonna 2022 hain uudelleen Metropoliaan, mutta tällä kertaa töihin opettajaksi. Tällä hetkellä olen opettajana Metropoliassa, samassa tutkinnossa, josta itse valmistuin. Vaikka en vielä YAMK-opintoihin lähtiessä tiennyt mitä tarkalleen ottaen lähden tavoittelemaan, on pakko todeta, että polkuni tähän sakka on ollut hyvin opettavainen ja antoisa enkä vaihtaisi siitä mitään, Lotta kiittää.

Lisätietoja

Hyvinvointijohtaminen kehittyvissä sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelmassa opiskelu