Terveydenhoitoalan yrittäjä Fadumo Ali on Metropolian Vuoden alumni 2023: “Työelämässä metropolialaisuus on valtti”

13.10.2023 - 07:45

Terveydenhoitaja, terveydenhoitoalan yrittäjä Fadumo Ali on on saanut Metropolia Ammattikorkeakoulun Vuoden 2023 alumnin palkinnon Myllypuron kampuksen alumnigaalassa 12.10.2023. Vuoden alumni valittiin Metropoliassa tänä vuonna ensimmäistä kertaa neljän kärkiehdokkaan joukosta. Voittajaehdokkaita olivat ABB Oy, Local Division Manager Kimmo Kalaja, Yleisradio Oy:n toimittaja, juontaja ja media-alan osaaja Rosa Kettumäki sekä Mummodisko ry:n perustajajäsen ja hallituksen puheenjohtaja Joni Tammisalo.

Vuoden alumni Fadumo Ali on valmistunut Metropoliasta vuonna 2013 terveydenhoitajaksi (AMK). Hän on vuodesta 2020 eteenpäin toiminut perustamansa Hoiwa Oy:n toimitusjohtajana ja ravistellut rohkeasti sosiaali- ja terveysalan rakenteita yhteiskunnassa. Ennen Metropolian alumnipalkintoa Ali on valittu muun muassa Vuoden 100 terveydenhuollon vaikuttajan listalle vuonna 2021 sekä Espoon Vuoden Yrittäjäksi vuonna 2022.

“Tunnustuksen saaminen on hieno kunnianosoitus ja olen siitä todella otettu. Voin Metropolian alumnina olla ylpeä tutkinnostani ja Metropolian maineesta korkeakouluna. Olen saanut Terveydenhoitajan-tutkinnostani kilpailukykyä työmarkkinoilla, eikä työpaikoista ole ollut pulaa. Metropolialaisuus on ollut työelämässä valtti”, iloitsee Ali.

Ali kertoo saaneensa kipinän terveydenhoitajan opintoihin neuvolan rutiinitarkastuksessa esikoista odottaessaan. Opintojen edetessä intohimo alaan kasvoi, ja hän kartutti omaa ammatti-identiteettiään ja osaamistaan keikkatöillä ennen terveydenhoitoalan ammattilaisia välittävän Hoiwa Oy:n perustamista.

Fadumo Ali on vuoden alumni 2023

Fadumo Ali on Metropolian Vuoden alumni 2023. Kuva: Julius Repo / Bonzu

Vuoden alumni palkittiin ansiokkaasta työstään terveydenhoitoalan ratkaisijana

Vuoden alumnin valinnassa painotettiin positiivista asennetta ja kykyä ratkaista haasteita omalla toimialallaan. Metropolian toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola perustelee Alin valintaa hänen ennakkoluuttomalla ja rohkealla asenteellaan jopa kriisiytyneessä sote-alan keskustelussa.

”Fadumo on osoittanut olevansa sote-alan haasteiden innovatiivinen ratkaisija. Hän on rakentanut Hoiwaa rohkealla asenteella ja onnistunut siinä loistavasti. Fadumo on ravistellut toimialarakenteita yhteiskunnassa, tuoden positiivista asennetta sote-alalle. Hän myös pitää huolta omista työntekijöistään ja edistää palkka-avoimuutta tehden asioita toimialasta poikkeavalla tavalla”, sanoo Konkola.

Palkitsemisraadissa mukana ollut Metropolian jatkuvan oppimisen johtaja Heidi Rontu arvostaa sitä, että Hoiwa Oy:n kautta Ali on työllistänyt laajasti osaavia maahanmuuttajataustaisia henkilöitä, edistäen samalla diversiteettiä sote-alalla.

“Fadumo lähti koronan aikaan ratkaisemaan Suomea vaivaavaa hoitajapulaa. Hän on saanut aikaan useampia muutoksia sote-alalla, muun muassa nostanut hoitajien palkkoja sekä edistänyt monikulttuurista osaamista suomalaisessa työelämässä”, perustelee Rontu.

Fadumo Ali valittiin vuoden alumniksi

Kuvassa vasemmalta Metropolian toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola, Vuoden 2023 alumni, terveydenhoitaja ja Hoiwa Oy:n perustaja Fadumo Ali sekä jatkuvan oppisen johtaja Heidi Rontu.

Opiskeluaika valmensi Alia hoiva-alan yrittäjyyteen

Ali tottui jo opiskeluaikanaan suureen työmäärään tehdessään keikkatöitä opintojensa ohella. Hän kokee opiskeluaikansa Metropoliassa valmentaneen häntä yrittäjyyden vaatimaan työmäärään ja vastuuseen.

Ali on huomannut työuransa aikana, että joissakin työyhteisöissä vallinnut pahoinvointi voitaisiin korjata paremmalla välittämisellä ja arvostuksella. Tästä syntyi Hoiwa Oy:n liikeidea.

“Halusin perustaa Hoiwan, jotta työntekijöillä olisi hyvä työyhteisö, jossa heistä välitetään. Koin, että ratkaisuna olisi työyhteisö, jossa ihmiset ovat sitoutuneita ja tyytyväisiä. Yritykseni arvolupaus onkin, että Hoiwassa olet tyytyväinen”, sanoo Ali.

Alin tavoitteena Hoiwan perustajana ja toimitusjohtajana on parantaa terveydenhoitoalan ammattilaisten työolosuhteita, kohentaa heidän arvostustaan sekä edistää kilpailukykyisempää palkkausta. Hoiwa haluaa helpottaa Suomen hoitaja- ja lääkäripulaa välittämällä ammattitaitoisia ja sitoutuneita hoiva-alan ammattilaisia eri sektoreille.

“Hoiwan yritystoimintaa käynnistäessäni halusin alun perin tarjota etähoitoa, mutta minulta puuttui tarvittava pääoma ja teknologiaosaaminen. Sen sijaan lähdinkin välittämään korona-aikana hoitajia ja tekeminen lähti vauhdikkaasti käyntiin vuonna 2020. Koen olevani sarjayrittäjä ja minulla on muita projekteja ulkomailla, mutta pääfokus on edelleen Hoiwassa. Kun Hoiwa on kasvanut tarpeeksi isoksi, haluan tehdä muitakin yritysavauksia, mahdollisesti muiltakin toimialoilta”, Ali päättää.

Ali korostaa positiivista asennetta ja muutoskyvykkyyttä työelämässä

Alin mielestä työelämässä tarvitaan itseohjautuvuutta ja positiivista asennetta. Hän korostaa erityisesti muutoskyvykkyyden ja joustavuuden tärkeyttä.Hän suosittelee valmistautumaan tähän jo korkeakouluvuosina. Myös positiivisesta ja uteliaasta mielestä on etua omaa työuraa rakentaessa.

“Monesti ajatellaan, että kun saan tutkinnon, olen valmis työelämään. Kuitenkin varsinainen myllerrys alkaa vasta valmistumisen jälkeen, joten stressin- ja paineensietokykyä on hyvä kehittää jo opiskelujen aikana. Tutkinnosta riippumatta toimintaympäristössä tapahtuu jatkuvasti muutoksia, ja meidän tulee olla valmiita muuttumaan”, pohtii Ali.

Ali korostaa myös itsensä johtamista ja kykyä ratkaista haasteita yksilötasolla. “Olet itse keskiössä siinä, miten kehityt ihmisenä ja haet ratkaisuja asioihin. On myös muistettava, että tyytyväisyys on myös sisäistä, aina ei ole kyse ulkoisista tekijöistä. Kannustankin jokaista olemaan itse osa muutosta, olkoon kyse perheestä työyhteisöstä tai yhteiskunnasta”, päättää Ali.

Lisätiedot:

Metropolia Ammattikorkeakoulu
marketing [at] metropolia.fi (marketing[at]metropolia[dot]fi)