Biofore Concept Car -hanke

Hanke on päättynyt.

Metropolia ja UPM testaavat uusiutuvien biomateriaalien käyttöä autoteollisuudessa rakentamalla Biofore-konseptiauton. Biofore Concept Car -hankkeen päämääränä on edistää materiaali- ja polttoainetietämyksen hyödyntämistä autoteknisissä sovelluksissa sekä lisätä alan kiinnostavuutta nykyisille ja tuleville opiskelijoille. Hankkeen avulla halutaan konkreettisesti esitellä suomalaista teknologiaosaamista autoteollisuudessa ja siten houkutella nuoria opiskelemaan alalle.

Hankkeessa luodaan tulevaisuuden auto, jossa hyödynnetään monipuolisesti UPM:n biopohjaisia tuotteita. Metropolian auto- ja kuljetustekniikan sekä teollisen muotoilun opiskelijat vastaavat auton suunnittelusta, rakentamisesta ja testaamisesta. Valmistuessaan keväällä 2014 konseptiautosta tulee tieliikenteeseen laillistettu rekisteröity ajoneuvo.

Biofore-konseptiauton suunnittelun lähtökohtina ovat kestävä kehitys ja kierrätettävyys. Tavoitteena on, että autossa käytetään mahdollisimman paljon uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja materiaaleja ja osia. Konseptiautossa monet tyypillisesti muovista valmistettavat osat toteutetaan lämpömuotoiltavasta UPM Grada -puumateriaalista tai sellukuitupohjaisesta UPM ForMi-biokomposiitista. Molemmat parantavat huomattavasti autonvalmistuksen ympäristösuorituskykyä.

Hankkeen fokuksena on kaupunkiautoilu ja erityisesti kaupunkiauton käytettävyys. Tavoitteena onkin kehittää kaupunkiliikenteeseen soveltuva, ympäristövastuuta esittelevä demonstraatioauto, jonka ratkaisut ovat todellisia vaihtoehtoja nykyisille järjestelmille vuonna 2018.

Hankkeen päärahoittajat ovat Tekes, Metropolia ja UPM ja se ajoittuu vuosille 2011-2014. Hanketta koordinoi Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Biofore-konseptiauto muualla mediassa

Tiedote 4.3.2014: Metropolia ja UPM ylpeänä esittelevät: innovatiivinen Biofore-konseptiauto on tässä!

Bioforesta MTV3:n uutisissa 4.3.2014.

Haastatteluvideo Helsingin Sanomien verkkosivuilla.

Lisätietoa

tki-info [at] metropolia.fi (tki-info[at]metropolia[dot]fi)