Izmir - kulttuuriperinnön suojeluprojekti

Hanke on päättynyt 1.4.2016.

Izmir-projekti (The Izmir Project, A Dialog and Cultural Journey) on kansainvälinen kulttuuriperinnön suojeluprojekti. Projekti käynnistyi Izmirissä vuonna 2009. Alue on vanha juutalaiskortteli, jonka varhaisimmat osat ovat 1500-luvulta. Tämä muodostaa tärkeän osan Turkin historiaa.

Hanke on neljän vierekkäin sijaitsevan synagoogan restaurointi- ja konservointiprojekti. Alueeseen kuuluu lisäksi kolme muuta lähellä sijaitsevaa synagoogaa. Synagooga-keskittymään avautuu uusi museo- ja kulttuurikeskus, joka palvelee opetuskäytön lisäksi turismia (Living Museum of Jewish Heritage).

Izmir-projekti on kokonaisuudessaan mittava hanke, koska se koostuu myös vanhojen, osin 1500-luvulta peräisin olevien synagogien restauroinnista ja siihen liittyvästä museohankkeesta. Alueellinen vaikuttavuus on kulttuurihistoriallisesti merkittävä. Se kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin.

Materiaalia on runsaasti, joten opiskelijat pääsevät näkemään ja kokemaan metallilangoin kirjailtujen tekstiilien konservointia ja niihin liittyvää problematiikkaa sekä niihin liittyvää ongelmanratkaisua. Koska projektiin liittyy konservoinnin lisäksi merkittävästi myös tekstiilien varastointi- ja säilytysolojen parantaminen aidossa ympäristössä, pysyvät opiskelijat näkemään oman työnsä vaikutukset osana suurempaa, kulttuuria kehittävää ja edistävää toimintaa, joka on myös kansainvälisesti merkittävää.

Lisätietoa

tki-info [at] metropolia.fi (tki-info[at]metropolia[dot]fi)

Katso video projektista