ABB ja Metropolia syventävät työelämäyhteistyötään: Yhdistämme tekniikan tulevaisuuden osaajat työelämään

8.2.2023 - 08:12

Sähköistämisen ja automaation teknologiajohtaja ABB ja Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy syventävät jo yli vuosikymmen sitten alkanutta yhteistyötään solmimalla työelämäyhteistyösopimuksen. Nyt kumppanuus saa aiempaa suunnitelmallisemman muodon, jonka myötä yhteistyön suuntaa lähdetään rakentamaan keskitetysti. Yhteistyö sinetöitiin allekirjoituksin 1.2.2023 Metropolian hyvinvoinnin rakentajien kampuksella Myllypurossa.

Suomessa 5 300 ammattilaista työllistävä ABB on tekniikan alan opiskelijoiden keskuudessa yksi toimialansa vetovoimaisimmista organisaatioista. Aktiivisen yritysyhteistyön myötä Metropolian tekniikan, ICT:n ja tuotantotalouden opiskelijoille avautuu yhä laajempia työelämäyhteyksiä jo opintojen aikana. Keskeisiä elementtejä ovat muun muassa opintoihin olennaisesti nivoutuvat projektit, harjoittelut ja opinnäytetyöt, joiden puitteissa tulevat osaajat voivat kehittää taitojaan aidossa ympäristössä ja viedä tuoreita ajatuksiaan työyhteisöön.

ABB:n ja Metropolian työntekijöitä työelämäyhteistyön allekirjoitustilaisuudessa

Kuvassa vasemmalta Jorma Säteri, Jari Olli ja Janne Salonen Metropoliasta, Tatu Järvenpää ABB:ltä, Simo Mustila ja Timo Junell Metropoliasta sekä Maria Pasanen ABB:ltä.

Yhdessä resurssitehokasta yhteiskuntaa rakentamassa

ABB haluaa luoda edellytykset yhteiskuntamme kestävälle ja resurssitehokkaalle tulevaisuudelle. Menestys varmistetaan ammattitaitoisten osaajien avulla. ABB näkee Metropolian kumppanuuden merkittävänä tekijänä, sillä sen myötä voidaan rakentaa monenlaisia polkuja osaamisen kehittämiseen. ABB:llä on erinomaisia kokemuksia Metropolian opiskelijoista: moni on päässyt ABB:llä työelämässä alkuun jo opintojen aikana, ja yrityksessä työskentelee suuri joukko korkeakoulun alumneja niin kotimaassa kuin maailmalla.

”Kehityksen tahti on nopeaa, eikä kukaan pärjää yksin. Metropolian opiskelijat ovat meille erittäin tärkeä kohderyhmä ja arvostamme heidän näkemyksiään korkealle. Yhteistyö opiskelijoiden kanssa on palkitsevaa, sillä saamme heiltä uusia ja raikkaita ajatuksia”, kertoo Global Business Line Manager Tatu Järvenpää ABB:ltä.

ABB on sitoutunut vastuullisuuteen läpi organisaation. Vuoteen 2030 ulottuvan yhtiön kestävän kehityksen strategian keskeiset tavoitteet käsittävät vähähiilisen yhteiskunnan kehittämisen edistämisen, luonnonvarojen säästämisen ja yhteiskunnallisen kehityksen edistämisen, johon sisältyy monimuotoisuus -ja osallisuusohjelma. Vastuullisuusosaamista jaetaan myös oppilaitosyhteistyön muodossa, kuten erilaisissa opiskelijaprojekteissa.

Kestävän kehityksen ja kasvun tavoitteet ohjaavat myös toimintaa Metropoliassa. Yksi esimerkki samat arvot jakavan yhteistyön muodoista on Metropolian energialaboratorioon vuonna 2021 valmistunut SmartLab, jonka puitteissa opiskelijat pääsevät testaamaan ja tarkastelemaan tulevaisuuden asumisteknologioita ja älykotiratkaisuja. ABB:n, Skanskan ja Metropolian ylläpitämässä hankkeessa opitaan kehittämään elämänkaaren kaikkiin vaiheisiin sopivia resurssiviisaita arjen ratkaisuja, joilla lisätään asumismukavuutta ja asumisen energiatehokkuutta.

Aitoja työelämäprojekteja teknologisen kehityksen kärjessä

Suomen suurimmassa ammattikorkeakoulussa Metropoliassa syvät suhteet liike-elämän kanssa ovat olennainen osa oppimistoimintaa ja osaamisen kehittämistä. Korkeakoulussa ollaankin tyytyväisiä kumppanuuden tuomista molemminpuolisista mahdollisuuksista ja tiiviistä yritysyhteistyöstä teknologisen kehityksen kärjessä aitojen työelämälähtöisten asioiden äärellä.

”Jo tähänkin saakka yhteistyömme ABB:n kanssa tutkintokoulutusten osalta on ollut laajaa. Esimerkiksi moni konetekniikan tai sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelija suorittaa ABB:llä tutkintoon kuuluvan harjoittelun tai tekee heille opinnäytetyönsä. Entistä systemaattisemman kumppanuuden ansiosta pystymme monipuolistamaan yhteistyötämme ja jakamaan asiantuntemustamme”, Metropolian ajoneuvo- ja konetekniikan lehtori Timo Junell iloitsee.

Lisätietoja

Timo Junell
lehtori, ajoneuvo- ja konetekniikka
Metropolia Ammattikorkeakoulu
timo.junell [at] metropolia.fi (timo[dot]junell[at]metropolia[dot]fi)

Maria Pasanen
University Relations, Early Talents & Employer Branding Specialist
ABB Oy
maria.pasanen [at] fi.abb.com (maria[dot]pasanen[at]fi[dot]abb[dot]com)