Digital Twins Hackathon haastoi opiskelijat ja yritykset innovaatiokilpailuun

1.12.2022 - 09:00

Millaisia innovaatioita syntyy, kun annetaan 17 tiimille viikonloppu aikaa kehittää ratkaisuja kestävän tulevaisuuden asumisen, rakentamisen kiertotalouden, kaupunkitilan ylläpidon ja kaupunkilogistiikan haasteisiin? Digital Twins Hackathon toi yhteen opiskelijat ja yritykset Metropolian Myllypuron kampukselle etsimään ratkaisuja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen toimivimmassa kaupungissa.

Hackathonissa 57 osallistujan muodostamat 17 tiimiä pääsivät viikonlopun haasteiden aikana kehittämään uusia ratkaisuja tapahtuman yhteistyökumppaneille. Jokaisessa haasteessa palkintopotti oli 2 500 euroa ja voittajat saavat mahdollisuuden nähdä ideansa toteutuvan tapahtuman jälkeen.

”Konseptina hackathon on loistava tapa edistää eri alojen toimijoiden kanssa innovaatiotoimintaa ja verkostoitumista, kun opiskelijat, yritykset sekä mentorit työskentelevät intensiivisesti yhdessä viikonlopun. Myös fasilitoitu ideointityöskentely auttaa muotoilemaan ratkaisua tehokkaasti”, sanoo Metropolian tieto-ohjatun rakentamisen innovaatiojohtaja Anna-Stina Tähkävuori.

Konkretia ja käyttäjäkeskeisyys avainroolissa hackathonin ratkaisujen kehittämisessä

Digital Twins Hackathonin haasteet antoivat Metropolia, Skanska, ABB, Forum Virium Helsinki ja Stara. Tiimien tukena toimivat mentorit tarjosivat asiantuntemustaan innovaatioiden kehittämiseen.

Metropolian Wherecycle-haaste johdatti tiimit etsimään kiertotalousratkaisuja, jotka auttavat käyttäjää arvioimaan, miten purettavan rakennuksen osia voi käyttää uudelleen uusissa rakennuksissa tai paikoissa ja ottavat huomioon hiilijalanjälkeen vaikuttavat tekijät. Tuomarit valitsivat Floor Plan to IFC -tiimin haasteen voittajaksi.

”Ryhmät ottivat haasteen vakavasti ja tekivät hyvää työtä. Ratkaisuissa oli konkretiaa ja olemme kiinnostuneita jatkamaan yhteistyötä parin ryhmän kanssa tulevassa Digipurku-hankkeessa, joka tarjoaa ryhmille mahdollisuuden kehittää hackathonissa esitettyjä ratkaisujaan”, sanoo yliopettaja Seppo Törmä Metropoliasta.

”Kolme osaavaa tiimiä vastasivat eri tavoin laajaan haasteeseen. Etsimme uusia lähestymistapoja ja ratkaisuja, ja tämä oli hyvin onnistunut kokonaisuus. Oli mielenkiintoista nähdä tiimit työssään ja kaikkien kanssa voidaan olla yhteydessä jatkoa ajatellen”, kertoo erityissuunnittelija Ronny Rantamäki Helsingin kaupungin kiertotalouden klusteriohjelmasta.

Myllypuron kampuksella sijaitseva SmartLab on Metropolian, Skanskan ja ABB:n yhteistyössä rakentama asumista palvelevan teknologian kehittämiseen ja testaukseen suunniteltu asunto. Skanska ja ABB haastoivat yhdessä tiimit kehittämään ratkaisuja SmartLab-haasteessa ihmislähtöiseen ja kestävään tulevaisuuden asumiseen. Tiimeiltä toivottiin innovatiivisia ja käyttäjäkeskeisiä ratkaisuja, jotka edistävät älykkäämpää asumisen ekosysteemiä ja luovat edellytyksiä kestävämmälle asumiselle. Haasteen voittajaksi valittiin Neighborsquare-tiimi.

”Odotin tiimeiltä rohkeita avauksia sekä uudenlaista tulokulmaa kestävämmän ja älykkäämmän asumisen mahdollistamiseen. Ilokseni kaikki tiimit vastasivat odotuksiini ja oli ilo jalostaa yhdessä tiimien kanssa abstrakteista ideoista toteuttamiskelpoisia markkinaratkaisuja”, sanoo kehityspäällikkö Valentin Velinov Skanskalta.

”Toiveenamme oli saada tuoretta näkökulmaa ja innovatiivisia ideoita käyttäjälähtöiseen älykodin kehittämiseen ja kestävämmän asumisen mahdollistamiseen. Joukkueiden näkökulmat erosivat tekemisessä toisistaan ja oli mielenkiintoista olla sparraamassa hyvin erilaisia ideoita. Oli mahtavaa verkostoitua älykkäästä tulevaisuuden asumisesta kiinnostuneiden ihmisten kanssa, sillä se tuo omaankin kehittämiseen ja innovointiin uudenlaista näkemystä”, sanoo tekninen asiantuntija Sakari Hannikka ABB:ltä.

Metropolia järjesti yhdessä Forum Virium Helsingin ja Staran kanssa Digital Twins Hackathon - Building sustainable futures within the most functional City -hackathonin Helsingissä 25.-27.11.2022. Kumppaniorganisaatiota olivat Urban Tech Helsinki, KiraHub sekä yrityksistä ABB ja Skanska.

Kuvassa neljä hackathon-tapahtumassa palkittua tiimiä.

Kuvassa palkitut Hackathon-tiimit. Kuva: Metropolia Ammattikorkeakoulu

Lisätietoa:

Anna-Stina Tähkävuori
Innovaatiojohtaja, Metropolia Ammattikorkeakoulu
anna-stina.tahkavuori [at] metropolia.fi (anna-stina[dot]tahkavuori[at]metropolia[dot]fi)
p. +358 40 670 8525