Jasse Varpama: Suosittelen musiikin yamk-opintoja myös alan konkareille

10.10.2019 - 09:00

Jasse Varpama soittaa.

Pianisti ja pianopedagogi Jasse Varpamalla on musiikkipedagogi (AMK) ja muusikko (ylempi AMK) -tutkinnot. Hän on muusikko, säveltäjä sekä pianonsoitonopettaja Pohjois-Kymen Musiikkiopistossa ja Rockway-verkkopalvelussa.

Jassen jo lähes 40 vuotta jatkunut monipuolinen toiminta muusikkona sekä pianistien ja pienyhtyeiden opettajana jäi hetkeksi tauolle, kun Varpama panosti täysillä Metropolian musiikin tutkinnon YAMK-opintoihin opintovapaan turvin. Hän valmistui 2019.

– Oli hienoa huomata että vielä keski-ikäisenäkin voi kehittyä, kertoo Jasse.

– Nautin opinnoista, hienosta ryhmähengestä ja mahdollisuudesta tavata erilaisia ihmisiä ja kollegoita, mutta yksilötunnit olivat minulle se kaikkein merkityksellisin osa. Kun sai istua oman alan huippuosaajan kanssa pianon ääressä soittamassa ja vaihtamassa ajatuksia vain soittamalla – onhan se WAU-kokemus. Nyt tulee sitä mitä minä haluan ja tarvitsen! Jasse muistelee.

Opintovapaa mahdollisti keskittymisen harmonioiden käsittelyyn, joka on Jassen erityisen mielenkiinnon kohde.

– Tämä prosessi oli minulla todella tärkeä ja avasi itselleni uuden tien harjoitteluun – ja myös opettamiseen, Jasse kertoo.

Hänen opinnäytetyönsä koostui harmoniakäsittelyn tutkimisesta oman sävellystyön kautta sekä soolopianokonsertista, jossa nämä teokset kuultiin Jassen itsensä soittamana. Hän myös viimeisteli pianoteokset ladattavaan muotoon, ja ne löytyvät hänen nettisivuiltaan.

Jasse Varpama– Huomasin sen vuoden jälkeen muutoksia omassa soittamisessa. Treenasin 2-3 tuntia päivässä, joskus enemmänkin, ja usein sokkona eli laput silmillä. Se jätti nälän keskittyä vielä enemmän omaan taiteelliseen toimintaan ja myös oman musiikin kirjoittamiseen, Jasse toteaa.

Hän kertoo opintojen olleen taitekohta hänen omassa taiteellisessa toiminnassaan, jonka seurauksena hän on parhaillaan jättämässä työnsä musiikkiopistossa jotta voi keskittyä oman yrityksen toimintaan ja omaan taiteelliseen toimintaan paljon aikaisempaa vahvemmin. Suunnitteilla on mm. lisää soolopianokonsertteja ja levytyksiä.

Jassen mukaan opiskelu siinä vaiheessa, kun työkokemusta on jo kertynyt enemmän, on todella nautittavaa ja hyödyllistä. Hän suositteleekin opintoja myös alan konkareille.

– Kun on paljon kokemusta opettajana ja muusikkona, pystyy opiskelijana peilaamaan saamaansa tietoa ja näkökulmia ja syventämään niitä, Jasse kertoo.

Lisätietoja

Musiikin ylemmän AMK-tutkinnon opiskelu