Korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen maahanmuuttajille käynyt Laura vahvisti suomen kielen taitojaan ja sai valmiudet jatko-opintoihin

24.8.2023 - 15:00

Korkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille antoi Lauralle valmiudet jatko-opintoihinAlun perin Turkista kotoisin oleva Laura Sükriye Erol osallistui vuonna 2020 kotoutumiskoulutukseen, ja halusi tämän jälkeen jatkaa opintoja Suomessa. Lukiotaustan omaava Laura löysi verkosta Metropolian korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen maahanmuuttajille ja päätti hakeutua mukaan lukuvuodelle 2022–2023.

Hämeenlinnassa asuva Laura pääsi onnekseen mukaan koulutukseen yhdessä 15 muun opiskelijan kanssa. Maksuttomat monialaiset opinnot toteutettiin täysin etänä, joten osallistuminen oli helppoa myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuleville.

”Meillä oli muitakin opiskelijoita eri kaupungeista. Suurin osa oli minun tapaani käynyt ensin kotoutumiskoulutuksen Suomessa. Meitä oli tosi kansainvälinen ryhmä, sillä minulla oli opiskelukavereita esimerkiksi Kolumbiasta, Venäjältä, Turkista, Irakista ja Kazakstanista”, sanoo lukion kotimaassaan käynyt Laura.

Laura kertoo, että opinnot toteutettiin pääsääntöisesti arkiaamuisin: opetusta oli verkon välityksellä noin kolmena päivänä viikossa, aina 2–3 tuntia kerrallaan. Tämä tarkoitti sitä, että opiskelijoilta vaadittiin paljon aikaa itsenäiseen opiskeluun ja kotitehtävien tekemiseen. 30 opintopisteen laajuiset opinnot kestivät lokakuusta huhtikuuhun.

”Tykkäsin koulusta ja omasta opiskeluryhmästäni. Myös opettajat olivat tosi kivoja. Sain heiltä lisäksi vinkkejä itseäni kiinnostavaan kulttuurialaan liittyen”, sanoo Laura.

Tulevaisuuden unelmana media-alan AMK-tutkinto

Lauran koulupäiviin kuului lukuisia aineita, esimerkiksi suomea, englantia, matematiikkaa sekä Excelin ja Wordin käyttöä. Koulutuskokonaisuus tarjosikin hyvät valmiudet hakeutua tulevaisuudessa jatko-opintoihin ja kehittää korkeakouluopinnoissa tarvittavaa suomen kieltä.

Kolme vuotta Suomessa asunut Laura käyttää nykyään jo arkitasolla paljon suomea. Hänen kielitaitonsa on jo hyvällä B1-tasolla, ja seuraavaksi hän aikoo yrittää yleistä kielitutkintoa eli YKI-koetta toiseksi ylimmällä C1-tasolla. Laura toteaa, että MaVa-opinnot ovat tukeneet kielitaidon kehittymistä, erityisesti kieliopin osalta.

”Minä olen nyt aloittamassa Hyriassa media-alan ammattikouluopinnot suomeksi. On hienoa päästä opiskelemaan ammatti uudessa kotimaassani itseäni kiinnostavalla alalla”, iloitsee Laura.

Valmentavien opintojen myötä Laura kokee, että hän saanut tietoisuutta omien taitojen tunnistamiseen, mitä hän ylipäätään voi opiskella ja milloin eri koulutuksiin haetaan. Hän on suositellut Metropolian maahanmuuttajien valmentavia opintoja myös muutamille ystävilleen.

”Tulevaisuuden unelmani on hankkia ammattikorkeakoulututkinto media-alalta. Minua kiinnostaa erityisesti 3D-animointi ja digipiirtäminen”, kertoo Laura.

Lue verkkosivuiltamme lisää koulutuksesta ja seuraavista hakuajoista.