Maanmittaustekniikan opiskelu on luonteva valinta suunnistajalle

12.12.2022 - 10:30

Maanmittaustekniikan opiskelija Milla AaltonenMilla Aaltonen aloitti opinnot Metropolian maanmittaustekniikan tutkinnossa syksyllä 2022. Vaikka Milla siirtyikin opintojen pariin suoraan lukiosta, oli ala hänelle jo ennestään tuttu. Yläasteella suoritetun TET-harjoittelun kautta Milla pääsi kesätöihin Maanmittauslaitokselle ja jatkoi siellä töissä lopulta useamman kesän.

"Lukiossa pohdin pitkään valintaani metsäalan ja maanmittausalan välillä. Lopulta mukavat kokemukseni jo tutuksi tulleelta maanmittausalalta veivät voiton ja hain opiskelemaan Metropoliaan", pohtii Milla.

Suunnistusharrastuksen kautta Milla oli tottunut käsittelemään karttoja, joten karttoja sisältävä maanmittaustekniikka oli siinäkin mielessä hänelle luonteva valinta. Milla ei ole ainut suunnistava maanmittaustekniikan opiskelija, vaan suunnistajia löytyy opiskelijoiden joukosta enemmänkin.

Jo ennen opintoja Milla oli kuullut alan olevan erittäin monipuolinen, vaikka omat kokemukset alalta olivat vain yhdeltä osa-alueelta. Maanmittaustekniikan tutkinnossa ei ole erillisiä pääaineita, vaan tutkinto-ohjelmasta voi työllistyä esimerkiksi mittaus- ja kartoitustekniikan, paikkatietotekniikan, ympäristön ja maankäytön suunnittelun tai kiinteistötekniikan pariin.

Maanmittausala tarjoaa monenlaisia uramahdollisuuksia

"Orientoivissa opinnoissa opettajat ovat kertoneet omasta taustastaan, ja ammattilaiset maanmittausalan eri tehtävistä ovat esittäytyneet. Maanmittareita tarvitaan paljon erilaisissa tehtävissä, joten jokaiselle opiskelijalle löytyy varmasti jokin mielenkiinnon kohde", Milla toteaa.

Tällä hetkellä Millaa kiinnostaa eniten jo tutuksi tullut toimitusinsinöörin tehtävä.

"Pidän luonnossa liikkumisesta, ja toimitusinsinöörinä pääsisin välillä toimistosta maastoonkin", hän suunnittelee.

Millan mielestä hänellä on kuitenkin vielä opintojen alkuvaiheessa vasta vähän tietoa alan kaikista mahdollisuuksista, joten mikäli yhteen suuntaukseen joskus kyllästyisikin, on hänen mielestään hyvä, että samalla tutkinnolla on mahdollista tehdä paljon muutakin.

"Tulevilta vuosilta odotan mielenkiintoisia kursseja sekä töissä ja koulussa opitun tiedon syventämistä", päättää Milla.

Lisätietoja

Maanmittaustekniikka on laaja-alainen ja monitieteinen ammattiala. Maanmittareiden työnkuvaan kuuluu esimerkiksi maastotietojen ja kiinteistötietojärjestelmän ylläpito ja kehittäminen. Seuraavan kerran maanmittaustekniikan AMK-ohjelmaan voit hakea yhteishaussa 15.-30.3.2023.

Maanmittaustekniikan opiskelu Metropoliassa

Uramahdollisuuksia maanmittausalalla -videosarja Maanmittauslaitoksen YouTube-kanavalla