Metropolia Ammattikorkeakoulu, Aalto-yliopisto ja Stadin AO kokoavat rakennetun ympäristön alalle kansainvälisesti korkealuokkaisen oppilaitos- ja tutkimusverkoston

5.12.2023 - 12:00

Rakennusalan tieto- ja taitokeskittymä on Metropolia Ammattikorkeakoulun, Aalto-yliopiston ja Stadin AO:n yhteinen hanke, joka muodostaa tulevaisuuden rakennetun ympäristön ilmiölähtöisen oppimiskeskuksen yhdessä yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Rakennusalan tieto- ja taitokeskittymän avajaiset pidettiin 30.11.2023 Metropolian Myllypuron kampuksella.

Rakennusala on suuressa mullistuksessa ja osaavaa työvoimaa tarvitaan entistä enemmän. Koulutusorganisaatioilla on merkittävä rooli alan uudistumisessa. Avoin yhteistyö eri organisaatioiden välillä lisää opiskelijoiden mahdollisuuksia alalla. Monialainen yhteistyö, vuoropuhelu ja oppimisen erilaisten tapojen huomioiminen ovat avainasemassa rakennusalan uudistamisessa ja vetovoiman kasvattamisessa. Metropolia Ammattikorkeakoulu, Aalto-yliopisto ja Stadin AO yhdistävät voimansa Rakennusalan tieto- ja taitokeskittymä -hankkeessa, jonka keskeinen tavoite on rakentaa Myllypuroon vahva kiinteistö-, rakennus- ja talotekniikan alan kollektiivi.

Myllypuron kampuksella 30.11.2023 järjestetty Rakennusalan uudet ulottuvuudet -tapahtuma kokosi yhteen rakennusalan ammattilaisia, sidosryhmiä ja työelämäkumppaneita. Tapahtuman avannut Metropolian jatkuvan oppimisen johtaja Heidi Rontu korosti puheenvuorossaan korkeakoulujen, toisen asteen ja eri toimijoiden yhteistyön merkitystä koulutuksessa sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa kiinteistö- ja rakennusalan kehittämiseksi.

Tapahtumaan osallistunut Helsingin kaupungin apulaispormestari Johanna Laisaari korosti jatkuvan oppimisen merkitystä ja sitä, miten osaamiskeskittymien avulla voidaan taata tulevaisuuden osaaminen eri ikäpolville ja erilaisille oppijoille. Helsingin kaupunki tukee uudenlaisten osaamiskeskittymien rakentamista ja tästä Rakennusalan tieto- ja taitokeskittymän yhteistyö ja hanke on hyvä esimerkki.

”Yhteistyön avulla voidaan jakaa oppeja asiantuntijoiden kesken sekä rakentaa tiivistä ja monimuotoista työelämäyhteistyötä. Uudet teknologiat tuovat alalle mukanaan monialaisia osaamistarpeita, joihin hanke hakee ratkaisuja yhdessä yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Toteuttajien monitasoinen ja -alainen tutkimus- ja koulutusverkosto yhdistää ratkaisuihin myös digitaalisuuden, kiertotalouden, vihreän kaupunkiympäristön sekä ihmisten hyvinvointiin liittyvät näkökulmat”, kiteyttää Rakennusalan tieto- ja taitokeskittymän projektipäällikkö Lars Miikki Metropoliasta.

Rakennusalan tieto- ja taitokeskittymän avajaistunnelmia.

Rakennusalan uudet ulottuvuudet -tapahtuman kanssa samaan aikaan järjestettiin Kira- ja Mittari-rekrytapahtumat, joissa kiinteistö- ja rakennusalan sekä maanmittauksen opiskelijat pääsivät verkostoitumaan työnantajien kanssa. Kuva: Ellamari Koutonen

Myllypurosta uudenlainen rakennetun ympäristön alan oppimisen keskus

Rakennusalan tieto- ja taitokeskittymän toiminta keskittyy Helsingin Myllypuroon, missä oppilaitosten fyysinen läheisyys luo mahdollisuuksia sekä tilankäytön että opetuksen kannalta. Stadin AO voi esimerkiksi hyödyntää Metropolian betonilaboratoriota, ja Metropolia Stadin AO:n puurakentamisen tiloja.

“Tavoitteena on muodostaa Myllypuron alueen eri toimijoiden kampusrakennuksista yhtenäinen kampusalue. Uudella kampusmaisella alueella toimii kira-alan infopiste, joka palvelee yrityksiä, oppilaitoksia, kansalaisia ja muita toimijoita. Hankkeessa mukana olevat koulutusorganisaatiot lisäävät yhteistyötä mm. opintosisältöjensä suunnittelussa ja toteutuksessa, työelämäyhteistyötavoissa sekä henkilökuntansa osaamisen hyödyntämisessä”, kertoo StadinAO:sta hankkeessa projektipäällikkönä työskentelevä Petri Heinilä.

Hankkeessa hyödynnetään Espoon Otaniemessä sijaitsevan Aalto-yliopiston Rakennetun ympäristön laitoksen opetukseen ja tutkimukseen liittyviä oppimisympäristöjä. Myllypuron ja Otaniemen laboratoriotiloja kytketään virtuaalisesti toisiinsa, mikä luo uudenlaisia mahdollisuuksia yhdistää osaajat ja yrityselämän tarpeet.

”Aalto-yliopiston tavoitteet liittyvät synergiaetuihin, joita saadaan opetusyhteistyöllä mm. avaamalla joitain kursseja yhteisiksi ja toisaalta huippututkimuksen siirtämisessä käytännön tekijöiden koulutukseen. Aallon paikkatieto-osaaminen tarjoaa myös teknologisia ja visuaalisia ratkaisuja rakennetun ympäristön alalta älykaupunkien tarpeisiin. Tieto- ja taitokeskittymä yhdistää myös erilaiset tutkimusprojekteihin kytketyt infrastruktuurit ja näin saadaan normaalia laajempi innovaatiotoiminta ja käyttäjäkunta”, kertoo Aalto-yliopiston osuuden projektipäällikkönä työskentelevä TkT Matti Kurkela.

Lue lisää: Rakennusalan tieto- ja taitokeskittymä (Metropolia.fi)

Rakennusalan tieto- ja taitokeskittymä – Helsinki Myllypuron kampus -hanke on kaksivuotinen hanke, jonka päärahoittajana on Helsingin kaupungin innovaatiorahasto. Hankkeen avulla on tarkoitus lisätä kolmen kampuksen välistä yhteistyötä. Tätä tukemaan toteutetaan mm. Myllypuro showroom, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua ja kokeilla uusia teknologioita fyysisesti ja virtuaalisesti, oppia sekä tuottaa yhdessä ratkaisuja yritysten haasteisiin. Showroom yhdistyy virtuaalisesti Aallon kampuksen 3D-studioon, joka on konkreettisesti vain metromatkan päässä.

Lisätietoja

Anna-Stina Tähkävuori
Innovaatiojohtaja, Metropolia Ammattikorkeakoulu
anna-stina.tahkavuori [at] metropolia.fi (anna-stina[dot]tahkavuori[at]metropolia[dot]fi)

Lars Miikki
Projektipäällikkö, Rakennusalan tieto- ja taitokeskittymä, Metropolia Ammattikorkeakoulu
lars.miikki [at] metropolia.fi (lars[dot]miikki[at]metropolia[dot]fi)

Matti Kurkela
Staff Scientist, projektipäällikkö, rakennetun ympäristön laitos, Aalto-yliopisto
matti.kurkela [at] aalto.fi (matti[dot]kurkela[at]aalto[dot]fi)

Petri Heinilä
Uudisrakennushankkeiden projektipäällikkö, Stadin AO
petri.heinila [at] edu.hel.fi (petri[dot]heinila[at]edu[dot]hel[dot]fi)