Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelija Laura Krekula mattosuunnittelukilpailun voittajaksi Habitare-messuilla, Tiina Hyvärille kunniamaininta

13.9.2023 - 15:00

Laura Krekula ja Tiina Hyväri poseeraamassa vaalean Naava-maton edessä.Mattovalmistaja VM Carpetin ja nuoriin muotoilijoihin keskittynyt suunnittelutoimisto Young Finnish Designin järjestämä In love with Yarns & Design -suunnittelukilpailu huipentui Habitare-messuille 13.9.2023.

Nuorten muotoilijoiden mattojen suunnittelukilpailun voittajaksi on valittu kolmen finalistityön joukosta Metropolia Ammattikorkeakoulun toisen vuoden tekstiilisuunnittelun opiskelija Laura Krekula mattoideallaan Naava. Myös Metropolian toinen kasvatti Tiina Hyväri pääsi Softis-mattoideallaan kärkikolmikkoon ja palkittiin kisassa kunniamaininnalla. Korkeatasoiseen kilpailuun lähetettiin yhteensä 96 ehdotusta.

Ammattilaisraati koostui muotoilukentän tunnetuista nimistä sekä toimialan ammattilaisista: Avotakan ja Meidän Mökin päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoma A-lehdiltä, luova johtaja Annaleena Hakola sohvavalmistaja Hakolalta, muotoilija ja sisustusarkkitehti Jussi Laine NEMO Arkkitehdeiltä, suunnittelija Tuulikki Peltonen VM Carpetiltä sekä kodintuotteiden kategoriapäällikkö Virpi Kivilahti Stockmannilta.

Voittoisa matto pääsee kaupalliseen tuotantoon

Laura Krekula.Laura palkittiin 2 000 euron stipendillä, ja voittotyö Naava pääsee VM Carpetin kaupalliseen tuotantoon. Laura sai inspiraation Naava-mattoonsa Lapin metsistä ja omista lapsuuden muistoistaan.

”Käsinsolmitut hapsut kuvaavat naavaa ja laineenomainen muotokieli kesätuulta. Kaksipuoliseksi suunniteltu villamatto on pitkäikäinen ja helppohoitoinen ja sopii tyyliltään moneen kotiin”, Krekula kuvailee voittoisaa työtään.

Ammattilaisraati kiittelee Lauran Naava-maton oivaltavia ja hauskoja elementtejä. Jalan alla miellyttävässä matossa käsityö tulee hyvin esiin ja hapsut ovat sympaattinen elementti. Eloisaa kuosia voidaan viedä moneen suuntaan myös teknisesti. Krekula pitää voittoa unelmien täyttymyksenä.

“Voitto oli ihana yllätys! Muistan viime vuonna käyneeni Habitare-messuilla ja miettineeni, mitä pitäisi tehdä, että pääsee mukaan näyttelyihin ja osallistumaan kilpailuihin. Kesällä saatu finaalipaikka tuntui minulle jo voitolta. Nyt itse voitto tuntuu aivan mahtavalta. Katsotaan, minne tässä vielä joutuukaan opintojen aikana, opintoja on vielä jäljellä kaksi vuotta”, iloitsee Laura.

Tiina Hyväri.VM Carpetin seuraavan vuoden mallistoon pääsee myös toinen Metropolian opiskelija, kunniamainninnan saanut Tiina Hyväri Softis-matollaan. Hyvärillä on opintoja jäljellä Metropolia Ammattikorkeakoulussa vielä vuoden verran

“Maton saaminen tuotantoon tuli minulle iloisena yllätyksenä. Softis-työssä on kerrosmainen ja ontelomainen sidos. Kudos on todella kaunista ja pehmeää kuten on tarkoituskin”, kertoo Hyväri.

Nuori suunnittelija saa kilpailusta rohkeutta ja luottoa tekemiseen

Metropolia Ammattikorkeakoulun muotoilun tutkintovastaava Merja Kosonen näkee suunnittelukilpailuilla tärkeän roolin nuorten suunnittelijoiden ammatillisessa kasvupolussa. Merjan mukaan on todella tärkeää, että muotoilun lehtorit kannustavat opiskelijoita aktiivisesti osallistumaan kilpailuihin ja hankkimaan kokemusta suunnittelukilpailusta.

“Olemme kaikki erittäin iloisia ja Lauran voitosta ja onnittelemme häntä lämpimästi. Myös Tiina ansaitsee onnentoivotukset kilpailumenestyksestä. Lehtorit ottavat myös hienosti pakollisten opintojaksojen ohjelmaan suunnittelukilpailuja, kuten tässäkin tapauksessa lehtori Tiina Paavilainen teki“, sanoo Kosonen.

Mattosuunnittelukilpailu suunnattiin uransa alussa oleville ja suomalaisen muotoilukoulutuksen saaneille suunnittelijoille. Kilpailulla halutaan antaa mahdollisuus juuri tuntemattomille suunnittelijoille saattaa omaa suunnitteluaan teolliseen tuotantoon ja kauppojen hyllyille.

“Meistä on hienoa tarjota mahdollisimman monelle uransa alussa olevalle suunnittelijalle mahdollisuus näyttää kykynsä. Olemme todella innoissamme kilpailusta ja sen tuloksista, saimme liki sata ehdotusta kilpailuun. Töiden määrä ja laatu ylitti kaikki odotuksemme!”, sanoo VM Carpetin toimitusjohtaja Harri Viita-aho.

Tekstiilisuunnittelun opinnoista vahva pohja aktiiviselle ja kansainväliselle tekstiilialan osaamiselle

Nelivuotista tekstiilisuunnitelun Muotoilijan AMK-tutkintoa opiskellaan luovassa ympäristössä monimuotoisella Metropolia Ammattikorkeakoulun Arabian kulttuurikampuksella.

Metropolia Ammattikorkeakoulun tarjoama tekstiilisuunnittelun AMK-tutkinto antaa laajat valmiudet toimia tekstiiliin painottuneilla muotoilun ammattialoilla. Tuote- ja tekstiilisuunnittelun ohella tekstiilisuunnittelijan työtehtäviin voi kuulua erilaisten pintamateriaalien suunnittelua sekä niiden tuotteistamista ja tuotantoon saattamista. Tekstiilisuunnittelija voi ammatissaan merkittävästi lisätä yleistä viihtyvyyttä ja hyvinvointia. Työtehtäviin voi kuulua myös myynti-, markkinointi-, viestintä- ja koordinointitehtäviä.

Lue lisää tekstiilisuunnittelun opinnoista Metropolian verkkosivuilta. 

Lisätietoja ja yhteydenotot

marketing [at] metropolia.fi (marketing[at]metropolia[dot]fi)

Kuvat

Lataa kuvia voittaja Laura Krekulasta ja kunniamaininnan saaneesta Tiina Hyväristä.