Metropolian alumnin Iiti Yli-Harjan lyhytelokuvalle Suomen elokuvasäätiön myöntämä 10 000 euron Risto Jarva -palkinto

23.3.2023 - 13:00

Kuva Iiti Yli-Harjan BLUSH – An Extraordinary Voyage -lyhytelokuvasta

Metropolia Ammattikorkeakoulun Elokuva ja Television AMK-tutkinnon alumni Iiti Yli-Harja on voittanut ohjaamastaan ja käsikirjoittamastaan elokuvasta BLUSH – An Extraordinary Voyage Suomen elokuvasäätiön myöntämän 10 000 euron arvoisen Risto Jarva -palkinnon. Palkinto jaettiin lauantaina 11.3.2023 Tampereen kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Suomen elokuvasäätiö on jakanut  Risto Jarva -palkintoa vuodesta 1979. Elokuvantekijä Risto Jarvan (1934–1977) muistoksi perustettu palkinto myönnetään taiteellisin perustein henkilökohtaisena apurahana tekijälle tai tekijäryhmälle. 

”Risto Jarva -palkinnon voitto tuntuu upealta, en todellakaan osannut odottaa sitä. Kyseessä on hieno ja arvokas tunnustus ja kesti monta päivää sisäistää, että oikeesti voitin palkinnon”, Iiti riemuitsee. Hän kertoo myös olevansa hyvin onnellinen siitä, että työ on koskettanut muita ihmisiä.

”BLUSH - An Extraordinary Voyage -elokuvassa esiintyy oma siskoni ja hänen paras ystävänsä. Idea elokuvaan lähti heidän keskusteluistaan. Halusin myös tällä elokuvalla osallistua siihen, että näkyvillä olisi monenlaisia tapoja olla mies ja poika. Minulla on itselläni 11-vuotias poika, joten senkin takia teema on tärkeä minulle. Äänitimme päähenkilöiden kanssa ensiksi kauppareissun ja sen jälkeen muodostin sen pohjalta käsikirjoituksen ja kuvasin kuumatkan. Rakastan dokumentaarisen äänen ja nukkeanimaation yhdistämistä. Dokumentaarisuus tuo elokuvaan kaipaamaani kontrolloimattomuutta ja animaation voi valjastaa mielikuvituksellisesti subjektiivisen kokemuksen tulkiksi”, Iiti kertoo.

Iiti kiittelee myös Metropolian opintoja, jotka ovat inspiroineet häntä. “Erityisesti Marjut Rimmisen stop motion -kurssi innosti minut nukkeanimaation pariin, sekä hakemaan animaation maisteriohjelmaan. Sain myös kuvaus- ja leikkausopinnoista hyvän perustan elokuva-uralleni”, muistelee Iiti.

"Iiti Yli-Harja".

Iiti Yli-Harja.

Metropolian alumnit menestyvät media-alalla

”Elokuvan ja television tutkinnossa iloitaan Iitin menestyksestä ja onnittelemme häntä lämpimästi!”, iloitsee tutkintovastaava Aura Kaarivuo Metropoliasta. Viime vuosina sekä opiskelijamme että alumnimme ovat menestyneet ja olleet näkyvästi esillä erilaisissa yhteyksissä. Metropolialaisten työpanosta ja osaamista voi ihailla melkeimpä kaikessa suomalaisessa mediasisällössä!

Metropoliassa on pitkä ja vahva dokumentaaristen elokuvien koulutusperinne. Alan koulutuksen perustana on yhdistelmä ammattitaitoa ja luovuutta. Opinnoissa tuetaan tekijyyden ja omaleimaisen ilmaisun kehittymistä sekä yrittäjyyttä. 

”Rohkaisemme opiskelijoitamme rakentamaan omaa, vahvaa ammatti-identiteettiä, joka on sekä työllistymisen että menestyksen avain. Olemme ylpeitä jokaisesta alumnistamme, jotka ovat saavuttaneet erinomaista menestystä media-alan tehtävissä”, kertoo tutkintovastaava Aura Kaarivuo.

Medianomin AMK-tutkintoa opiskellaan Arabian kulttuurikampuksella Helsingissä

Elokuva ja television AMK-tutkinto antaa valmiudet ja ammattitaidon toimia elokuvan, television, radion ja verkkomedian sisällöntuotannon ja teknisen toteuttamisen eri tehtäväalueilla. Medianomi voi työskennellä esimerkiksi media-alan tuotantoyhtiöissä, mediataloissa tai itsenäisenä ammatinharjoittajana.

Tutustu tarkemmin Arabian kampukseen

Lue lisää Elokuva ja Televisio AMK-tutkinnosta

Katso Suomen elokuvasäätiön tiedote voittajasta

Lue lisää Risto Jarva –palkinnosta