Metropolian digitaalisen muotoilun alumnille Jesse Ukkoselle Vuoden Junior -palkinto luovien alojen Vuoden Huiput -suunnittelukilpailussa

25.4.2024 - 10:00

Metropolian digitaalisen muotoilun tutkinto-ohjelmasta vuonna 2017 valmistunut Jesse Ukkonen on saanut Grafian Vuoden Junior -palkinnon. Vuoden lupaavimman nuoren suunnittelijan valinta on koko kilpailun yksi vaikeimmista tehtävistä, mutta tuomaristolla oli vankat perusteet Ukkosen palkitsemiselle. Ukkosen työotetta kuvaillaan ammattimaiseksi ja hän on päässyt tekemään kunnioitettavan määrän isoja ja alalla tunnustettuja projekteja. Lisäksi Ukkonen on saavutettavan, ihmislähtöisen ja inklusiivisen designin sanansaattaja sekä monimuotoisuuden, tasa-arvon ja osallistamisen puolestapuhuja.

“Voitto tuntuu yhä epätodelliselta, eikä vähiten siksi, että Vuoden Huipuissa ei ole ollut tapana palkita digitaalisten tuotteiden suunnittelijoita eli meitä UI-/UX- ja palvelumuotoiluihmisiä. Erityisen hienoa on se, että kriteereissä nousi inklusiivinen design, DEI-teemat ja yhteenkuuluvuuden tunteen luominen. Nämä ovat niitä taitoja ja arvoja, joita tarvitsemme tulevaisuudessa ja joita olen vaalinut jo pitkään työssäni”, Ukkonen kertoo.

Metropolian digitaalisen muotoilun lehtori Juhana Kokkonen on mielissään, kun laadukas digimuotoilu saa tällaista tunnustusta. "Jesse on kirkas esimerkki sellaisesta asenteesta ja taidosta, jota pyrimme digitaalisen muotoilun koulutuksessa painottamaan” , Kokkonen kommentoi voittouutista.

Jesse Ukkosen voittopuhe
Kuvaaja: Mikko Perttunen

Ongelmanratkaisukyky ja kriittinen ajattelu siivittävät menestykseen myös muotoilun alalla

Ukkonen kiittää lämpimästi Metropolian Digitaalisen Muotoilun lehtoreita ja henkilökuntaa, joiden opastuksella hän on saanut valmiudet suunnittelijana toimimiseen ja päässyt mielenkiintoisten projektien pariin. Erityisen tärkeänä hän näkee metataitojen kehittämisessä tarvittavat taidot. Tämä on Ukkosen sanojen mukaan ollut tärkein työelämässä tarvittava kyvykkyys, sillä oppimaan oppimisen taidot eivät ikinä vanhene.

“Digitaalisessa Muotoilussa ymmärrettiin alusta alkaen, ettei arvokasta opiskeluaikaa kannata käyttää liikaa työkalujen ja teknologian opettelemiseen, vaan yhdistää tekeminen heti konkretiaan. Olin käytännössä valmis työelämään heti Metropoliasta valmistuttuani ja opin työn käytänteet metataitojen kehittymisen myötä sutjakkaasti. Kuten meille sanottiin jo ensimmäisenä opiskeluvuonna 2014: tulevaisuuden tärkeimmät taidot ovat luova ongelmanratkaisukyky ja kriittinen ajattelu. Tämän ohjenuoran takana voin seisoa edelleen”, Ukkonen kertoo.

Ukkosen ura alkoi viestinnän ja markkinoinnin parissa, mutta hän huomasi melko pian tuntevansa vetoa palveluiden ja niiden käyttökokemusten suunnitteluun. Seitsemisen vuotta sitten opintonsa päättäneenä hän päätyi teknologiayhtiö Qvikille ja pääsi suoraan sukeltamaan digitaalisen tuotesuunnittelun syvään päähän.

“Olen saanut oppia suunnittelijan työstä huikeiden tiimien, mielenkiintoisten asiakasprojektien ja kannustavan ympäristön keskellä. Nykyisin olen Senior Product Designer ja toimin Design Leadina myös Qvikin design-kompetenssin kehittämisen, myynnin tukemisen sekä kulttuurin kasvattamisen parissa – asiakastyötä unohtamatta”, avaa Ukkonen.

Myös muille Metropolian kasvateille palkintosatoa Vuoden huiput -kilpailussa

Grafian järjestämä Vuoden Huiput on Suomen merkittävin luovan suunnittelukilpailu, joka on suunnittelijoiden itsensä vuonna 1980 perustama. Kilpailun järjestävä Grafia on voittoa tavoittelematon, yleishyödyllinen yhteisö. Kilpailussa on 14 sarjaa luovan suunnittelun eri osa-alueilta.

Vuosittain järjestettävä tapahtuma tähtää suunnittelun tason nostamiseen, luovuuden ja omaperäisyyden voimistamiseen ja suunnittelijoiden ammattitaidon kehittämiseen. Kilpailu järjestettiin 44. kerran. Tapahtumakokonaisuuteen kuului kilpailu, festivaali, palkintogaala, palkittuja töitä esittelevä näyttely sekä vuosikirja.

Vuoden 2024 kovatasoisessa kilpailussa Metropolia Ammattikorkeakoulun alumnien palkintosato oli mittava, ja korkeakoulun kasvattien nimet loistivat sekä Hopea- että Kultahuipuissa.

  • Tuukka Paikkari: Strategia-kategorian hopea
  • Netta Puumalainen: Strategia-kategorian kulta, Kampanja-kategorian hopea
  • Erno Reinikainen: Ulkomainonta-kategorian kulta ja hopea, Teksti-kategorian hopea, Mainonta-kategorian kulta
  • Otso Reitala: Muotoilu-kategorian hopea x 2
  • Juhani Räty: Nuori luova -kategorian kulta
  • Sari Sälemaa: Strategia-kategorian kulta, Kampanja- ja Ääni-kategorian hopea
  • Johanna Vierimaa: Strategia-kategorian hopea, Kampanja-kategorian kulta

Lue lisää kilpailun tuloksista Vuoden Huiput -kilpailun sivustolla.

Digitaalisen muotoilun AMK-tutkinto Helsingissä Arabian kulttuurikampuksella

Digitaalisen muotoilun koulutusohjelmasta Muotoilijaksi (AMK) valmistuneet opiskelijat omaavat monipuoliset valmiudet digitaalisten palveluiden suunnitteluun ja tuotantoon. He ymmärtävät design-ajattelun periaatteet ja tuntevat alan suunnitteluprosessit ja osaavat huomioida ihmiskeskeisen suunnittelun, verkkoteknologiat, informaatioarkkitehtuurin, sosiaalisen median konseptit ja palvelut sekä vuorovaikutteiset toiminnallisuudet.

Valmistuneet voivat työskennellä esimerkiksi palvelumuotoilijoina tai designeneina media-, suunnittelu- tai mainostoimistossa, yritysten viestintäyksiköissä, IT-yrityksissä tai koulutusalalla.

Tutustu Arabian kulttuurikampukseen

Lue lisää Digitaalisen muotoilun AMK-tutkinnosta