Metropolian kestävät ratkaisut energian säästämiseksi

10.10.2022 - 22:00

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 10.–16.10.2022. Teemaviikko kannustaa pohtimaan omia energiankulutustottumuksiaan.

Suomessa energian säästämiseksi alkaa 10.10.2022 Astetta alemmas -kampanja, jossa kannustetaan jokaista suomalaista tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia. Kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75 % suomalaisista säästämään energiaa ja saavuttaa pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus. Tavoite on kaikille yhteinen kotona, liikenteessä, työpaikoilla ja oppilaitoksissa. Kampanja on Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran yhteistyökampanja.

Metropolia on mukana Astetta alemmas -kampanjassa vieden eteenpäin kampanjan virallisia viestejä sekä sitoutuen vaikuttavien energiatekojen tekemiseen.

Metropolian kampuksella

Metropolian ratkaisuja energian säästämiseksi

Metropolia on sitoutunut hiilineutraaliuteen 2030 ja energian säästämisellä on olennainen rooli päästöjen vähentämisessä. Vähentämällä energian kulutusta voidaan hillitä myös ilmastonmuutosta.

“Selvitämme parhaillaan automaatio-ohjausten nykytilannetta ja toimintaa sekä tutkimme mahdollisuuksia ohjata järjestelmiä älykkäästi ja sisäilmaolosuhteita parantavalla tavalla. Alkutilanteen ja järjestelmien tunteminen mahdollistaa kestävien ratkaisujen tekemisen. Energiansäästötoimenpiteet ovat kestävän kehityksen ja taloudellisen näkökulman kannalta erittäin tärkeitä. Tämä on pitkäjänteistä työtä paremman huomisen saavuttamiseksi”, sanoo toimitilapäällikkö Patrik Kuhlman Metropoliasta.

Metropoliassa on tehty syksyn mittaan tehty jo useita energiansäästötoimenpiteitä ja osallistettu metropolialaisia pohtimaan keinoja energian säästämiseksi kilpailun muodossa.

Astetta alemmas -kampanjaan Metropolia sitoutuu laskemalla neljän kampuksensa lämpötilaa kahdella asteella 21 asteeseen. Yhden asteen laskeminen tarkoittaa keskimäärin 5 % säästöä vuotuisessa energiankulutuksessa. Lisäksi optimoidaan suurten yritysten energiakatselmuksen tulosten perusteella talotekniikan säätöjä ja ohjeistetaan metropolialaisia energian säästöstä kampuksilla ja omassa arjessa.

Metropolia toteuttaa seuraavia energiansäästötoimia:

  • Kampusten sisälämpötilan lasku 21 asteeseen.
  • Energiansäästötoimenpiteiden toteuttaminen ja kulutuksen pienentäminen.
  • Aktiivinen kampusten talotekniikan seuranta ja kehitys.
  • Tietämyksen lisääminen yksittäisen ihmisen valinnoissa energiansäästöön liittyen. Noin 18 000 ihmisen korkeakouluyhteisönä Metropolialla on suuri vastuu ja mahdollisuus vaikuttaa energian riittävyyteen.
  • Energiatehokkuushankkeiden listaaminen ja tiekartan tekeminen tulevien vuosien osalta.

Lisäksi Metropolia varautuu mahdollisiin tuleviin sähkökatkoihin huolellisesti.

Lisätietoja:

Patrik Kuhlman
Toimitilapäällikkö
Metropolia Ammattikorkeakoulu
patrik.kuhlman [at] metropolia.fi (patrik[dot]kuhlman[at]metropolia[dot]fi)