Metropolian musiikin opiskelija Bianca Rantala Pohjoismaiden big band -sävellyskilpailun voittajaksi

20.11.2023 - 09:00

Bianca Rantala voitti sävellyskilpailun

Metropolia Ammattikorkeakoulun musiikin tekemisen ja tuottamisen pääaineen opiskelija Bianca Rantala on voittanut pohjoismaisen big band -sävellyskilpailun, joka huipentui finaaliin 3.11.2023 Tanskan Odensessa. Rantala kertoo korkeatasoisen kilpailun voiton tulleen hänelle yllätyksenä.

”Lensin finaaliin Tanskaan ilman odotuksia, koska tiesin, että Pohjoismaissa on korkea taso ja paljon hienoja säveltäjiä. Olin mukana ainoana suomalaisena ja jo pelkästään pääsy niin hienojen muusikoiden keskuuteen oli suuri kunnia. Minua jännitti kovasti, koska biisini on todella haastava. Odense Jazz Orchestran rumpali sanoikin minulle kaksi tuntia ennen kilpailua pelonsäihke silmissään, että huhuh, onpa sulla vaikea biisi”, muistelee Rantala hymyillen.

Kisayleisö koostui pitkälti jazzmusiikin kiihkeistä faneista ja Rantala kertoo ilokseen saaneensa positiivista palautetta monelta eri suunnalta. ”Yleensä vähän nolottaa sanoa, että sävellän sellaista ”hirveän vaikeaa modernia jazzia”, mutta kisapaikalla tunsin olevani juuri oikeassa paikassa. Myös myöhemmin tuomaristo sanoi, ettei kuulemma ollut edes kysymystä voittajasta. Voin siis sanoa, että reissu oli onnistunut”, sanoo Rantala hymyillen.

Bianca Rantala voitto

Menestystä musiikin monitaiturille

Rantala kertoo saaneensa vinkin kilpailusta ystäväpiiriltään. Hänellä oli jo entuudestaan yhden sävellyskisan kokemus, josta kotiin viemisinä tuli ensimmäinen sija. ”Olen aiemmin voittanut Baltian maiden sävellyskilpailun, josta sain uskallusta osallistua tähänkin kisaan. Lähetin kappaleen ensimmäiseen karsintaan aivan viime hetkellä, koska kappaleeni oli aluksi liian pitkä. Tästä muutaman kuukauden kuluttua sain kutsun Tanskaan finaaliin”, Rantala kertoo.

Metropolian musiikin lehtori Jere Laukkanen on hyvin ylpeä Metropolian kasvatin menestyksestä. Alun perin Virosta kotoisin oleva Rantala on valmistunut vuonna 2020 Tallinnaan Georg Otsin konservatoriosta Pop-Jazz pianolinjalta. Sen lisäksi hän on toiminut 10 vuotta sovittajana eri orkestereille ja johtanut ammattimaisia big-bändejä Virossa, seka konservatorio- ja yliopistotason bändejä. Kaiken tämän lisäksi hän on biisinkirjoittaja-tuottaja ja tekee taidepoppia oman alteregon B!ANCAn nimellä.

”Rantala on nuoresta iästään huolimatta saanut aikaan hengästyttävän paljon taiteellisesti erittäin tasokasta ja monipuolista musiikkia, kaikenlaisille kokoonpanoille. Hän työskentelee alan parhaiden suomalaisten, virolaisten ja eurooppalaisten jazzmuusikoiden kanssa, ja sävellys- ja sovitustyönsä ohella hän on taitava pianisti ja upea laulaja”, Laukkanen hehkuttaa.

Monipuolinen matka musiikin maailmassa jatkuu

Rantala on hyvin tyytyväinen musiikin opintoihinsa Metropoliassa. Hän kertoo lisäksi löytäneensä ympärilleen taitavia muusikoita ja kollegoita sekä saaneensa mahdollisuuden oppia parhailta. Arvostus musiikin opintolinjan ja vastuuopettajien monipuolisuutta ja avoimuutta kohtaan on kova. ”Metropoliassa palautteen antaminen ja saaminen, kannustus, opiskelijoiden kanssa keskusteleminen sekä ”olemme kaikki vertaisia” -suhtautuminen ovat arkipäivää”, kiittelee Rantala.

Rantalan sanoin hänen oma lähestymistapansa musiikkiin on muuttunut suuresti Metropolia-vuosien aikana: hän osaa nykyään arvostaa paljon enemmän energiaa, synergiaa ja muita tunnearvoja musiikissa – näitä elementtejä hän ei aiemmin välttämättä osannut löytää. Hän kertoo saaneensa lisäoppia myös Metropolian opettajakaartin ulkopuolelta. Pessi Levannon opissa Rantala kertoo saaneensa vahvasti vaikutteita sävelkieleen, notaatioon sekö ymmärrykseen musiikista.

Rantalalla on jo suunnitelmia valmistumisensa jälkeen. ”Olisi mahtavaa, jos pääsisin joskus omalla musiikillani keikkailemaan Pohjoismaisissa jazz-orkestereissa. Kenties tämän voiton ansiosta olen askeleen lähempänä unelmaani”, päättää Rantala.

Musiikin huippuammattilaiseksi Metropoliasta

Metropolian musiikin tutkinto-ohjelmassa koulutetaan sekä klassisen musiikin että rytmimusiikin laaja-alaisia ammattilaisia, jotka toimivat mm. muusikkoina, musiikkipedagogeina, musiikin tekijöinä ja musiikkialan asiantuntijoina. Koulutuksen vahvuuksia ovat opintojen monipuolisuus, hyvät opetusharjoittelu- ja työelämäopinnot sekä opiskelun työelämälähtöisyys ja kansainvälisyys. Sijaintimme pääkaupunkiseudulla tarjoaa Suomen parhaat musiikkimaailman verkostot ja monialaiset työllistymismahdollisuudet. Metropolian musiikki tuottaa vuosittain noin 100 yleisökonserttia, joissa opiskelijat esiintyvät ammattimaisesti tuotetuissa produktioissa. Konsertteja järjestetään Arabian kampuksen hyvin varustelluissa konserttisaleissa, jotka mahdollistavat eri tyyppiset tuotannot.

Koulutuksesta vastaa ammattitaitoinen ja kokenut opettajakunta, joka on ajassa kiinni ja vaikuttaa aktiivisesti musiikkimaailmassa. Opettajina vierailee säännöllisesti kotimaisia ja ulkomaisia alan asiantuntijoita ja huippuosaajia työelämästä. Musiikin tutkinto-ohjelmasta voi valmistua musiikkipedagogi (AMK) ja muusikko (AMK) -tutkintoihin. Metropoliassa musiikkia opiskellaan Arabian kulttuurikampuksella.

Lue lisää opinnoista verkkosivuiltamme.

Katso seuraavat hakuajat Opintopolku-palvelussa