Metropolian teollisen muotoilun opiskelija Kaisa Minkkinen vuoden 2022 Habitare-suunnittelukilpailun finaalissa

6.9.2022 - 11:30

Kaisa Minkkinen Habitare-muotoilukilpailun finaaliin

Habitare-suunnittelukilpailu on jo vuosien ajan nostanut esiin nuoria muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoita. Tämänkertainen teema on ”Vettä ja leipää”, jossa tavoitteena on löytää välttämättömät huonekalut ja esineet, joita tarvitsemme päivittäin hyvästä ruoasta ja seurasta nauttimiseen.

Kilpailun raati valitsi jatkoon kolme finalistia, joiden joukossa on Metropolian teollisen muotoilun opiskelija Kaisa Minkkinen (LinkedIn-profiili). Suomen Messusäätiön lahjoittaman kilpailun pääpalkinnon avulla (5 000 €) kannustetaan nuoria opiskelijoita jatkamaan opiskeluja ja luomaan menestyksekästä uraa.

Kaisa Minkkisen finalistityö Origo korostaa ruokailun sosiaalista merkitystä

“Osallistujien toivottiin tutkivan kilpailun teeman 'Vettä ja leipää' kulttuurisia, taiteellisia ja muotoilullisia mahdollisuuksia. Työni 'Origo' lähtee siitä ajatuksesta, että ruokailu on paitsi välttämättömyys, myös usein läsnä nimellisenä keskipisteenä elämämme hetkissä - niin käännekohdissa kuin arjessakin”, kertoo Kaisa Minkkinen työstään.

Näiden ajatusten pohjalta Kaisa lähti työstämään ruokailuryhmää, jossa nautitaan päivän ateria yhteisen kulhon ympärillä, rennosti lattialla tyynyillä istuen. Lähtökohta työlle oli, että ruokailu toimii ainoastaan mahdollistajana ja ruoka nimellisenä keskipisteenä jaetuille hetkille. Origo-työ koostuu matalasta tammipöydästä sekä istuimina toimivista lattiatyynyistä.

Pöydän keskipisteenä – origossa – on kulho, joka on yhtä ulottuvilla jokaiselle pöydän äärellä istuvalle. Ollessaan käytössä tyynyt niin sanotusti puhkeavat kukkaan ja paljastavat kunnolla toisenkin värinsä käyttäjän avulla. Istuintyynyt on täytetty käytöstä poistuneilla tekstiileillä marokkolaisten poufien tapaan. Tyynyjen kangas on suomenlampaiden ja muiden pohjoismaisten lampaiden villaa. Kankaat valmistaa Saimaa Wool.

Finalistityöt ja voittaja julkistetaan keskiviikkona 7. syyskuuta

Suunnittelijoiden finalistityöt esitellään yleisölle Habitare-messuilla ja voittaja julkistetaan avajaisten yhteydessä keskiviikkona 7.9.2022 klo 10.10 Messukeskuksen Arena-lavalla. Voittajan valitsee kilpailun päätuomariksi kutsuttu ruotsalainen muotoilija ja arkkitehti Anna von Schewen.

"Origo on kaunis setti ja vastaa briefiin omasta näkökulmastaan. Kaksi muuta finalistia ovat kuitenkin erittäin taitavia ja luovia tekijöitä, ja onkin kunnia olla yksi finalisteista heidän rinnallaan. Voittajaa on siis hyvin vaikeaa arvailla”, toteaa Kaisa omista voittomahdollisuuksistaan.

Teollisen muotoilun avulla suunnitellaan elämää parantavia ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja

Kiinnostuitko teollisesta muotoilusta? Teollinen muotoilija kehittää teollisesti valmistettavien tuotteiden toiminnallisia ja esteettisiä ominaisuuksia suunnitteluprosessin ideointi- ja konseptointivaiheissa sekä tuotantoon saattamisessa.Teolliset muotoilijat toimivat pääasiassa suunnittelijoina, palvelumuotoilijoina tai muotoilukonsultteina erilaisissa yrityksissä, teollisuuden monialaisissa tuotekehitysryhmissä tai itsenäisinä yrittäjinä. Lue lisää ja katso seuraavat hakuajat Metropolian verkkosivuilta.