Opiskelijaelämää ja kohti tulevaisuutta teollisena muotoilijana

2.2.2023 - 09:00

Joona StrömJoona Ström opiskelee neljättä vuotta teollista muotoilua. Teollisen muotoilun opiskelu Metropoliassa on ollut Joonan mielestä hyvin hauskaa ja vaihtelevaa.

– Opetustapa vaihtelee kursseittain hyvin paljon, mikä on ollut minulle todella virkistävää, Joona kertoo. Osa kursseista vietetään kokonaan tietokoneen ääressä 3D mallintamassa, kun taas osassa piirretään ja hahmotellaan muotoja ja osa kursseista on enemmän teoriaa ja lukemista. On myös projektikursseja, joissa valitaan kurssin alussa aihe, jonka ympärille tehdään puu- ja metallipajoilla varsinaiset kunnolliset tuotteet, kuten vaikka astiasto tai lamppu.

Joona on osallistunut opiskelijakunnan toimintaan ja näkee myös sen hyödylliseksi tulevaisuuden työelämää ajatellen.

– Hain ensimmäisen vuoteni keväällä opiskelijakuntamme METKAn tutoriksi ja toisena vuonna halusin jatkaa tutorointitehtäviä ja päätin hakea tutorvastaavaksi. Mielestäni verkostoituminen muiden alojen ja koulujen opiskelijoihin on ollut hyvin helppoa tutoroinnin avulla, jonka näen suureksi avuksi tulevaisuudessa jopa sen jälkeen, kun valmistun teolliseksi muotoilijaksi, Joona toteaa.

– En ole varma mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja koitan pitää mahdollisimman avoimet ovet kaikelle, koska teollisia muotoilijoita tarvitaan kaikkialla suunnittelemassa tuotteita, palveluita, käyttöliittymiä ja ohjelmistoja.

Joona suoritti vaihto-opinnot kolmannen opiskeluvuoden keväällä Irlannissa Maynooth Yliopistossa Design Innovation, Erasmus vaihto-opiskelijana.

– Suosittelen teollista muotoilua kaikille luoville ja sosiaalisille henkilöille, jotka ovat koskaan halunneet luoda jotakin omaa tai ovat miettineet, miksi joku tavara tai palvelu toimii huonosti ja miettinyt sille ratkaisua. Suureksi osaksi teollinen muotoilija on kuitenkin pulmien ratkoja ja tulevaisuuden luoja, Joona kiteyttää.

Monia alalle hakeutuvia mietityttää valintakokeet.

– Valintakokeissa suosittelen pitämään pään kylmänä ja tekemään vaan sellaisia töitä, jotka ovat sinun näköisiäsi. Meitä on erilaisia ja kaikkien töiden ei tarvitse näyttää taideteoksilta. Välillä hyvin simppeli mittakuva on muutenkin paljon selkeämpi, kuin maalaus täynnä kaikkea. Älkää kuitenkaan unohtako, että olemme luovalla alalla ja kaikki pitävät taiteesta, Joona muistuttaa lopuksi.

Lisätietoja

Teollisen muotoilun opiskelu