Riitta Halonen: Opinnoista kirkastusta ajatteluun ja muutosjohtamiseen

15.2.2024 - 10:30
Kasvokuva Riitta Halonen.

Riitta Halonen kertoo aloittaneensa muutosjohtamisen opinnot seuraavaa työuransa askelta etsiessä ja käyttäneensä aikaansa uuden oppimiseen ja olemassa olevan tiedon päivittämiseen.

”Minulla on nyt puoli vuotta takana tradenomi (YAMK) -opintoja. Täytyy myöntää, että alkuinnostuksen jälkeen ja ensimmäisen palautuksen deadlinen lähestyessä tuli hiki otsalle: Miten tätä opiskelua taas tehtiinkään?”

Hänen mukaansa heti ensimmäinen tehtävä oli laajasti itsensä haastamista kriittisen ajattelun ja OnePage-menetelmän äärellä.

”Suoriuduin tehtävästä kiitettävästi ja se myös sytytti innostukseni. Muistin vahvasti kuinka energisoivaa uuden oppiminen on! Toitottelin innoissani, varmasti liikaakin, perheelleni ja ystävilleni, miten palkitsevaa on olla jälleen oppimisen äärellä.”

”Oman johtamisfilosofiani, ihmisten johtamisen merkityksestä liiketoiminnan tavoitteiden saavuttamiseksi ja muutosten läpiviemiseksi, on vahvistunut entisestään. Asioita ei voi johtaa, jos ei johda ihmisiä. Kaikki on kiinni ihmisistä! Pitää olla sekä-että eikä joko-tai. Erityisesti haastavina aikoina fokuksen pitää olla ihmisissä. ”

Riitan mukaan digitaalisuuden tuoman kiireen ja kovan tavoitteellisuuden aikoina olemme unohtaneet kokonaisvaltaisen ihmiskäsityksen. Palauttaaksemme inhimillisen ihmistenkohtaamisen tarvitsemme lisää kuuntelun taitoa, dialogista vuorovaikutusta sekä rohkeutta esittää kysymyksiä. Näiden puolesta hän lupaa liputtaa jatkossakin.

”Olen oppinut harjoittamaan enemmän kriittistä ajattelua. Ymmärrän käyttää enemmän aikaa erilaisten näkökulmien tarkasteluun ja reflektointiin, joka synnyttää uutta ajattelua ja mielestäni parempaa ajattelua. Ja voin hyvin allekirjoittaa Esa Saarisen sanat: Parempi ajattelu tuo parempaa elämää!”

Riitan mielestä parasta opinnoissa ovat olleet reflektointi, ja reflektoinnin reflektointi sekä kanssaoppijat. Erityisesti luentojen ryhmäkeskustelut ovat olleet varsinaisia Graalin maljoja.

”Tunnistan, että oma ajattelun ajatteluni on ottanut harppauksia eteenpäin, juuri vuoropuheluiden ja erilaisten ryhmäkeskusteluiden ansiosta. Erilaiset näkökulmat ja kokemustaustat ovat lisänneet ymmärrystäni ja myös kasvattaneet kiinnostustani tietää syvemmin ja enemmän."

"Kiitos Metropolian YAMK Muutosjohtamisen yhteisölle tähänastisesta matkasta!”

Hae opiskelemaan muutosjohtaminen, tradenomi (ylempi AMK)