Sisustusarkkitehdiksi opiskelu ei ole pelkkien pohjakuvien piirtämistä

2.6.2020 - 09:00

Jani Virtanen opiskelee sisustusarkkitehtuuria. Hän on aina ollut kiinnostunut arkkitehtuurista ja päätti lukiossa hakeutua alalle opiskelemaan.

– Päätin opiskella pitkän matematiikan oppimäärän, jotta voisin hakea opiskelemaan arkkitehtuuria. Matematiikan osuus arkkitehtuurin pääsykokeessa ei kuitenkaan osoittautunut vahvimmaksi puolekseni, joten pohdin pitkään kuinka pääsisin opiskelemaan alalle, Jani muistelee.

– Sisustusarkkitehtuuriin hakeminen tuntui periaatteessa samalta, mutta ilman matematiikan koetta, joten alalle hakeminen alkoi tuntua hyvältä vaihtoehdolta. Tiedosti myös, että erilaisilla luennoilla istuminen ei olisi oma juttuni, joten hakeutuminen Metropolian sisustusarkkitehtuuriin alkoi tuntua omalta jutulta, kertoo Jani.

Jani pitää Metropolian sisustusarkkitehtuurin opiskelussa siitä, että lähiopetusta on lähes päivittäin – varsinkin ensimmäisenä vuotena. Opintojaksot etenevät Janin mukaan loogisesti pienemmistä ja kevyemmistä suunnitteluharjoituksista laajempiin projektiopintoihin, aina edellisen opintojakson asioihin pohjautuen. Samoin ensin harjoitellaan perinteistä käsillä piirtämistä ennen kuin siirrytään 3D-työskentelyyn.

– Sisustusarkkitehdiksi opiskelu ei ole pelkkien pohjakuvien piirtämistä. Esimerkiksi kalustesuunnittelun opintojaksolla pääsee kehittämään tietojaan ja taitojaan muotoilun maailmassa. Opintojaksoilla saatu perustieto antaa hyvän pohjan itsenäiselle opiskelulle, Jani kiittelee.

Opiskelu on aika pitkälti sellaista kuin Jani oli aluksi kuvitellut, luentoja ja työskentelyä erilaisten projektien parissa.

– En ole käynyt varsinaista taidekoulua missään vaiheessa, joten positiivisena asiana pidän erilaisten taideaineiden laajaa määrää sisustusarkkitehtuurin opinnoissa. Erilaiset yritysvierailua antavat myös paljon tukea ja tietämystä opiskeluun. Muun muassa materiaalitietämys on kasvanut hurjasti erilaisten vierailujen myötä, Jani toteaa.

Jani antaa kiitosta opiskeluilmapiirille.

– Pelkästään oman ryhmämme kohdalla opiskeluilmapiiri on ollut alusta lähtien hyvin tiivis ja avoin. Työtä tehdään yhdessä, joten asioiden ja osaamisen jakaminen on päivittäistä. Samaa pätee opettajiin kuin muihin opiskelijoihinkin, Jani toteaa.

– Alusta asti on myös ollut mukava huomata, kuinka aikaisempien vuosikurssien opiskelijoihin tutustuminen on ollut helppoa ja kuinka he ovat jakaneet kokemuksiaan opiskelusta. Tapa on myös luontevasti siirtynyt eteenpäin. On mukava päästä kertomaan uusille opiskelijoille omista kokemuksista ja neuvomaan avoimesti opintoihin liittyvissä asioissa oman kokemuksen pohjalta, Jani kertoo.

Vuorovaikutus Metropolian muiden alojen opiskelijoiden kanssa on myös ollut antoisaa.

– Muiden alojen opiskelijoihin pääsee tutustumaan esimerkiksi kaikille muotoilun opiskelijoille tarkoitetuilla opintojaksoilla. Sitä kautta on tullut käsitys, kuinka paljon erilaisia hienoja asioita pelkästään Arabian kampuksella opiskellaan.

Janista on toistaiseksi vaikea sanoa tarkalleen, millaisissa työtehtävissä hän haluaisi työskennellä tulevaisuudessa, koska kaikki alaan liittyvä herättää kiinnostusta. Mieluiten hän näkisi itsensä mukana monialaisessa suunnitteluryhmässä, esimerkiksi julkitilasuunnittelun parissa.

Lisätietoja

Sisustusarkkitehtuurin opiskelu