Soila Häkkinen: Työkokemusta karttui huimasti jo musiikkipedagogi-opintojen aikana

3.3.2020 - 09:00

Soila HäkkinenSoila Häkkinen valmistui Metropoliasta nimikkeellä musiikkipedagogi (AMK). Hänen pääaineensa oli soiton- ja laulun opetus.

- Olin satsannut viuluun ja muuhun musiikin kanssa esiintymiseen jo lukioiässä, joten musiikin ammattiopinnot olivat milteinpä itsestäänselvä jatkumo, Soila kertoo.

Työkokemusta karttui huimasti jo opintojen aikana: Soila oli jo toisen Metropolian-opintovuotensa syksystä alkaen aktiivisesti töissä mm. Radion Sinfoniaorkesterissa ja Lohjan kaupunginorkesterissa. Hän sai suorittaa työharjoittelun sekä vapaavalintaisia opintoja ammattiorkestereissa, mikä osaltaan vahvisti uravalintaa. Joustavuus helpotti töiden ja pedagogisten opintojen yhteensovittamista.

- Opintojeni aikana minulle tarjottiin koulun puolesta myös hienoja mahdollisuuksia harjoitella solistitoimintaa silloisten Helsinki Sinfonian ja Metropolia Orkesterin kanssa. Konserttimestarikoulutusta sain paitsi koulun omissa orkesteriprojekteissa, myös Kansallisoopperan balettikoulun kanssa yhteistyössä tehdyn Ronja Ryövärintytär -baletin liiderinä, Soila muistelee.

Soila teki kahden vuoden improvisaation erikoistumisopinnot sekä opiskeli musiikinjohtamista. Metropolialla on aktiivista yhteistyötä Aikamme kamarimusiikkia ja Musica Nova -festivaalien kanssa, joten Soila sai vuodesta toiseen olla mukana esittämässä muiden opiskelijoiden kanssa toinen toistaan hienompia uuden musiikin helmiä.

- Muistan lämmöllä koulun kannustavan ja rennon ilmapiirin, mikä kiritti ja tuki meitä opiskelijoita yhdessä aina parempiin suorituksiin, Soila kiittää.

Valmistumisen jälkeen Soila suoritti maisteritutkinnon (Master of Arts in Violin Performance) Lontoon Royal Academy of Musicissa. Hän on työskennellyt orkesterimuusikkona Suomessa ja ulkomailla, niin tuttisoittajan kuin konserttimestarin ja äänenjohtajan rooleissa, vakituisena, sijaisena tai vierailijana. Silloin tällöin myös solistina.

- Kamarimusiikki on luonnollisesti erottamaton osa työelämääni ja eri musiikkigenret sekä poikkitaiteelliset intohimoprojektit ovat mielenkiintoinen lisä kattaukseen. Metropolian monipuolinen opintotarjonta ja joustavan henkilökunnan tarjoama apu loivat hyvän pohjan omalle urapolulleni, Soila kertoo.

Vaikka Soila ei ole varsinaisesti toiminut viulunsoitonopettajana kuin muutaman sijaisuuden verran valmistumiseni aikaan, on pedagogin tutkinnosta ollut todella paljon hyötyä muillakin tavoin. Soila kokee sen antaneen eväitä esimerkiksi konserttimestarina toimimiseen, niin ammattiorkestereissa kuin opiskelijoiden kanssa.

- Ihmisten kanssa toimiminen ylipäänsä on opintojen ydintä, ja musiikkipedagogin tutkinto onkin loistava pohja lähes mille vain, jatkotutkintojakin ajatellen.

(Kuva: Emiliano Verrocchio)

Lisätietoja

Musiikkipedagogi (AMK) -tutkinnon opiskelu Musiikin tutkinto-ohjelmassa