Tietomallikoordinaattorin kattava koulutuskokonaisuus toi uusia oivalluksia tiedonhallinnasta

2.5.2022 - 11:00

Vantaan kaupungin Kadut ja puistot -palvelualueella projektivastaavana työskentelevä Sari Kairi on taustaltaan maisemasuunnitteluun erikoistunut hortonomi ja ammatillinen opettaja. Oman osaamisen kehittäminen on aina kiinnostanut Saria, ja kuultuaan kollegoiltaan hyviä kokemuksia Metropolian tietomallikoordinaattorin koulutuksesta, tahtoi hänkin mukaan.

Sari Kairi haastattelu”Infrapuolella työ painottuu yhä enemmän tietohallinnon ratkaisuihin. Toimin myös Matti-järjestelmän (Maankäytön toimintamalli- ja tietojärjestelmä) pääkäyttäjänä. Tästä koulutuksesta saa paljon uusia vinkkejä myös tiedonhallintaan, jota varmasti sovelletaan Matti-järjestelmän kehityksessä. Työnantaja näytti opinnoille vihreää valoa ja kannusti osallistumaan koulutukseen”, taustoittaa Sari.

Sari kuvailee kahdeksan kuukautta kestäneitä opintoja monipuolisiksi. Luentojen lisäksi opetussuunnitelma piti sisällään itsenäistä opiskelua, palautettavia tehtäviä sekä reflektoivan oppimispäiväkirjan. Näistä harjoituksista sai myös rakentavaa palautetta.

”Noin kuukauden välein toteutetut hybridimalliset opetusjaksot olivat virkistävää vaihtelua työpäiviin. Kannustan lämpimästi osallistumaan lähitapaamisiin, niissä keskittyminen käy sutjakammin kuin etänä. Oppiminen jatkui myös opetustapahtumien välissä: kotitehtävien myötä pääsi myös vaivaamaan omaankin päätään”, arvioi Sari.

Käytännön oppeja ja uusia ideoita

Lukuvuonna 2021–2022 suorittamiaan opintoja Sari kuvailee hyväksi ja kattavaksi kokonaisuudeksi. Erityiskiitokset hän antaa luennoitsijoille: eri rooleissa työskentelevät asiantuntijat urakoitsijoista konsultteihin kertoivat omista käytännön kokemuksistaan. Hän myös näkee täydennyskoulutusopinnot hyvänä verkostoitumispaikkana, ja toisaalta kanssaopiskelijoilta sai uutta virtaa tekemiseen. Sari suosittelee opintokokonaisuutta niin julkisen kuin yksityisen sektorin työntekijöille, aina infran yleissuunnittelusta rakentamisen loppupuolelle.

”Keskustelujen kautta oli arvokasta saada vertaistukea ja uskoa omaan tekemiseen. Infra-alan jatkuvasti edetessä on mukava tietää, että yhteys kurssikavereihin on auki jatkossakin. Olen päässyt myös soveltamaan uusia oppeja työssäni, ja suunnittelen juuri aihepiiriin liittyvää sisäistä koulututusta”, valottaa Sari.

Sari näkee tiedonhallinnan tärkeänä elementtinä työssään ja tietomallikoordinaattorin koulutus avasi silmiä entisestään. Hän haluaa paitsi tehostaa omaa tekemistään, päästä myös jakamaan tiedonhallinnan siementä työyhteisössään.

Täydennyskoulutuksesta jäi Sarille hyvät muistot ja entisestään kasvanut tiedonjano. Juttua kirjoittaessa Sari opiskelee kestävän kaupunkiympäristön ylempää amk-tutkintoa, jonka osaksi tietomallikoordinaattorin opinnot voi hyväksilukea. Toivotamme Sarille onnea ja intoa jatko-opintoihin!

Tutustu tietomallikoordinaattorin (infra,15 op) täydennyskoulutukseen