Perustiedot

Kesto / Ajankohta
9.1. - 13.1.2023
Opetuspaikka
Seuraava haku- tai ilmoittautumisaika: 3.11. - 6.12.2022
Hinta
Kurssikohtainen

Esitys- ja teatteritekniikan Akatemiat ovat tulossa jälleen! Vuoden 2023 Talviakatemia järjestetään viikolla 2 ja Kesäakatemia viikolla 22.

Talviakatemian kurssit 9.-13.1.2023

SketchUp - 3D-luonnostelun perusteet esitystekniikassa, verkkototeutus

Ajankohta: MA 9.1.2023 klo 10:00-13:00 ja PE 13.1.2023 klo 10:00-13:00

Paikkoja: 12

Kurssin sisältö: 3D-luonnostelu mahdollistaa ideoiden nopean testauksen ja havainnollistaa suunnitelmia toimijoiden välillä. 3D-luonnostelu säästää resursseja ja parantaa informaation laatua eri esitysteknisen tuotannon työvaiheissa.

Kurssilla aloitetaan alkeista ja keskitytään esittävien taiteiden luonnostelutyöhön. Kurssin jälkeen osaat käyttää SketchUp-luonnosteluohjelmiston perustyökaluja, tiedostat 3D-luonnostelun tarpeen esitysteknisessä tuotannossa ja osaat piirtää pohjakuvasta tilan ja luonnostella mittakaavassa yksinkertaisia työpiirustuksia. Opetus toteutetaan kokonaisuudessaan verkkototeutuksena kahtena kolmen tunnin opetuskertana. Opetuskertojen välissä on itsenäinen luonnostelutehtävä.

Kurssilla käytetään ilmaista SketchUp-mallinnusohjelmaa (https://www.sketchup.com/). Ohjelma toimii selaimessa tai sen voi ladata maksutta omalle PC- tai MAC-tietokoneelle. Ohjelmiston käyttöön tarvitset Trimble-tilin. Voit käyttää myös ohjelmiston muita maksullisia versioita. Verkkoluennon seuraaminen ja samanaikainen itsenäinen työskentely on helpompaa, mikäli sinulla on kaksi näyttöä tai seuraat opetusta tabletilla ja työskentelet tietokoneella. On myös suositeltavaa käyttää kolminappista rullahiirtä.

Kurssin hinta: 135 € + alv 24 % (Metropolian esitys- ja teatteritekniikan alumneille alennus -10 %)

Opettaja: Tero Aalto

Chamsys MagicQ - vauhdikas peruskurssi

Ajankohta: TI 10.1.2023 klo 9:30-16:30

Paikkoja: 12

Kurssin sisältö: Kurssilla perehdytään Chamsys-ohjelmoinnin perusteisiin ja valopöydän peruskäyttöön tehokkaasti yhden päivän aikana. Kurssilla keskitytään erityisesti valopöydän käyttöön livemusiikin valaisussa. Kurssi sopii parhaiten Chamsysiä vähän tai ei lainkaan käyttäneille tai perustaitojen kertaukseen. Kurssille osallistuminen edellyttää valotekniikan tuntemusta ja aiempaa tutustumista johonkin valopöytään. Kurssin sisältöä tarkennetaan osallistujien osaamistason mukaan. Kurssille on suositeltavaa ottaa mukaan oma kannettava tietokone.

Kurssin hinta: 175 € + alv 24 % (Metropolian esitys- ja teatteritekniikan alumneille alennus -10 %)

Opettaja: Lauri Sirén

Langattomien järjestelmien taajuuskoordinointi

Ajankohta: TI 10.1.2023 klo 9:30-16:30

Paikkoja: 16

Kurssin sisältö: Kurssilla perehdytään langattomien mikrofoni- ja kuuntelujärjestelmien käyttämiseen erityisesti radiosignaalien käyttäytymisen ja taajuuksien hallinnan näkökulmasta. Kurssilla perehdytään tapahtumatekniikassa välttämättömään taajuuskoordinointiin ja Shuren Wireless Workbench -ohjelmistoon. Tavoitteena on löytää toimivia työtapoja monien langattomien järjestelmien yhtäaikaiseen häiriöttömään käyttöön. Monimutkaiseksikin koettua asiaa lähestytään niin teoriassa kuin käytännössä. Kurssille osallistuminen edellyttää perustietoja langattomista järjestelmistä ja kokemusta niiden käyttämisestä.

Kurssin hinta: 175 € + alv 24 % (Metropolian esitys- ja teatteritekniikan alumneille alennus -10 %)

Opettaja: Pasi Manninen

Ethernet-verkot esitystekniikassa 1

Ajankohta: TI 10.1. - KE 11.1.2023 klo 9:30-16:30

Paikkoja: 14

Kurssin sisältö: Kurssi on tukeva tietopaketti ethernet-verkkojen toiminnasta ja konfiguroinnista. Tutustumme kurssilla verkkojärjestelmien kerrosmalliin (TCP/IP -malli), opettelemme laitteiden ja kytkimien osoitteistamista sekä perehdymme virtuaaliverkkojen muodostamiseen. Suoritamme verkon vianetsintää ja tutkimme verkon käyttäytymistä ääni-, valo-, ja videolaitteiden kanssa. Kurssi on ensimmäinen osa "Ethernet-verkot esitystekniikassa" -kokonaisuutta. Toisessa osassa opiskellaan esitystekniikan verkon suunnittelua ja dokumentaatiota, perehdytään tarkemmin langattomiin verkkoyhteyksiin, rakennetaan kahdennettu Internet -yhteys ja suoritetaan verkon vianetsintää pakettikaappaimen avulla. Kokonaisuuden kakkososa on tarjolla Kesäakatemiassa toukokuussa.

Kurssin hinta: 315 € + alv 24 % (Metropolian esitys- ja teatteritekniikan alumneille alennus -10 %)

Opettaja: Timo Hiekkanen

Show Control - perusteet teoriassa ja käytännössä

Ajankohta: KE 11.1. - TO 12.1.2023 klo 9:30-16:30

Paikkoja: 16

Kurssin sisältö: Kurssilla perehdytään eri esitysteknisten järjestelmien ja laitteiden välisen integraation ja kommunikaation perusteisiin sekä mahdollisuuksiin. Kurssilla on mahdollista perehtyä ohjausdatan siirtoon esimerkiksi eri valo-, ääni- ja videojärjestelmien laitteiden välillä ja ohjauksen automatisointiin. Kurssilla tutustutaan tarkemmin yleisimpiin protokolliin (GPIO, MIDI, RS-232, UDP, Aikakoodi, DMX), hyviin toimintatapoihin ja protokollamuunnoksiin. Lisäksi perehdytään testaukseen ja vianetsintään. Kurssilla käsitellään asioita teoriassa sekä tutustutaan järjestelmien integraatioon käytännössä.

Kurssin hinta: 315 € + alv 24 % (Metropolian esitys- ja teatteritekniikan alumneille alennus -10 %)

Opettaja: Oskar Krogell

QLab 5 - tehokas peruskurssi

Ajankohta: KE 11.1. - TO 12.1.2023 klo 9:30-16:30

Pakkoja: 12

Kurssin sisältö: Kahden päivän kurssilla perehdytään ajo-ohjelmien lähes standardiksi muodostuneen QLab-ohjelmiston peruskäyttöön ääni- ja videotyöskentelyssä. Tehokkaan kurssin aikana edetään nopeasti vaativampien asioiden äärelle ja harjoitellaan ohjelmiston käyttämistä käytännössä. Kurssi on suunnattu vasta-alkajille tai QLabia jo hieman käyttäneille, joilla on ääni- ja videotekniikan peruskäsitteet hallussa.

Jos mahdollista, kurssille kannattaa ottaa mukaan oma kannettava ja QLab-lisenssi.

Kurssin hinta: 315 € + alv 24 % (Metropolian esitys- ja teatteritekniikan alumneille alennus -10 %)

Opettaja: Kristian Ekholm

Capture-valosuunnitteluohjelmiston peruskurssi

Ajankohta: TO 12.1. - PE 13.1.2023

Paikkoja: 12

Kurssin sisältö: Kurssilla perehdytään Capture-ohjelmiston perusteisiin sekä ohjelmiston käyttämiseen valojen visualisoinnissa ja valodokumenttien laadinnassa. Lähtökohtaisesti kurssi sopii parhaiten Capturea vähän tai ei lainkaan käyttäneille tai perustaitojen kertaukseen. Kurssilla edetään kuitenkin nopeasti ja toisen kurssipäivän aikana päästään käsiksi edistyneempiin asioihin. Kurssin tavoitteena on kahdessa päivässä saavuttaa sellaiset taidot, että osallistuja pystyy hyödyntämään ohjelmistoa omassa työskentelyssään monipuolisesti. Painopisteenä on perustason valojen visualisointi ja valokarttojen piirtäminen, joita harjoitellaan myös käytännössä, lisäksi tutustutaan Capturen käyttämiseen valopöytien kanssa.

Kurssin hinta: 315 € + alv 24 % (Metropolian esitys- ja teatteritekniikan alumneille alennus -10 %)

Opettaja: Lauri Sirén

Kesäakatemian kurssit 29.5.-1.6.2023

Tarjonta julkaistaan keväällä 2023.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu Talviakatemian kursseille e-lomakkeella!

Kurssit järjestetään, jos ilmoittautuneita on riittävästi. Kursseille osallistuminen vahvistetaan 9.12.2022. Ilmoittautumisen voi peruuttaa 6.12.2022 mennessä sähköpostitse esitystekniikka [at] metropolia.fi, muussa tapauksessa kurssimaksu laskutetaan.

Lisätiedot

esitystekniikka [at] metropolia.fi

Käytännön asioihin liittyvät kysymykset

Koulutussuunnittelija Leena Niiranen
p. 050 572 9755
leena.niiranen [at] metropolia.fi

Sisältöön liittyvät kysymykset

Tutkintovastaava Mikko Pirinen
p. 0400 470 564
mikko.pirinen [at] metropolia.fi