Esitys- ja teatteritekniikan Akatemiat

  • Esitys- ja teatteritekniikan Akatemiat tarjoavat täydennyskoulutusta kahdesti vuodessa
  • Talviakatemia järjestetään tammikuun alussa ja Kesäakatemia touko-kesäkuun vaihteessa
  • Akatemioissa tarjotaan kompakteja ja tehokkaita kursseja esitys- ja teatteritekniikan ammattilaisille sekä harjaantuneille harrastajille

Perustiedot

Kesto / Ajankohta
8.1.-12.1.2024
Opetuspaikka
Seuraava haku- tai ilmoittautumisaika: 31.10. - 20.12.2023
Hinta
Kurssikohtainen

Esitys- ja teatteritekniikan Akatemiat ovat tulossa jälleen! Vuoden 2024 Talviakatemia järjestetään viikolla 2 ja Kesäakatemia viikolla 22.

HUOM! Hajapaikoille ilmoittautumista on jatkettu 20.12. asti tai kun kurssit ovat täynnä. Jälki-ilmoittautuneille lähetetään tarkemmat tiedot ja saapumisohjeet sähköpostitse heti ilmoittautumisen jälkeen tai viimeistään torstaina 21.12.2023.

Seuraavilla kursseilla on vielä tilaa:

  • Kaiutinjärjestelmien suunnittelu ja viritys
  • Langattomien järjestelmien taajuuskoordinointi
  • Capture-valosuunnitteluohjelmiston peruskurssi
  • Esitystekniikan automaatio - MIDI, OSC, Aikakoodi, GPIO, DMX, RS…

Talviakatemian kurssit 8.1.-12.1.2024

SketchUp - 3D-luonnostelun perusteet esitystekniikassa (verkkototeutus)

Ajankohta: MA 8.1.2024 klo 10:00-13:00 ja PE 12.1.2024 klo 10:00-13:00

Paikkoja: 12

Kurssin sisältö: 3D-luonnostelu mahdollistaa ideoiden nopean testauksen ja havainnollistaa suunnitelmia toimijoiden välillä. 3D-luonnostelu säästää resursseja ja parantaa informaation laatua eri esitysteknisen tuotannon työvaiheissa.

Kurssilla aloitetaan alkeista ja keskitytään esittävien taiteiden luonnostelutyöhön. Kurssin jälkeen osaat käyttää SketchUp-luonnosteluohjelmiston perustyökaluja, tiedostat 3D-luonnostelun tarpeen esitysteknisessä tuotannossa ja osaat piirtää pohjakuvasta tilan ja luonnostella mittakaavassa yksinkertaisia työpiirustuksia. Opetus toteutetaan kokonaisuudessaan verkkototeutuksena kahtena kolmen tunnin opetuskertana. Opetukseen sisältyy itsenäinen luonnostelutehtävä. Saat tehtävästä asiantuntijapalautteen.

Kurssilla käytetään ilmaista SketchUp-mallinnusohjelmaa (https://www.sketchup.com/). Ohjelma toimii selaimessa tai sen voi ladata maksutta omalle PC- tai MAC-tietokoneelle. Ohjelmiston käyttöön tarvitset Trimble-tilin. Voit käyttää myös ohjelmiston muita maksullisia versioita. Verkkoluennon seuraaminen ja samanaikainen itsenäinen työskentely on helpompaa, mikäli sinulla on kaksi näyttöä tai seuraat opetusta tabletilla ja työskentelet tietokoneella. On myös suositeltavaa käyttää kolminappista rullahiirtä.

Kurssin hinta: 140 € + alv 24 % (Metropolian esitys- ja teatteritekniikan alumneille alennus -10 %)

Opettaja: Tero Aalto

Resolume Arena esityskäytössä

Ajankohta: TI 9.1.2024 klo 9:30-16:30

Paikkoja: 12

Kurssin sisältö: Kurssilla perehdytään Resolume-mediaserveriohjelmiston käyttöön esitystoiminnassa. Kompaktin kurssin aikana tutustutaan ohjelmiston käyttöliittymään ja ominaisuuksiin käytännössä työpajamaisesti työskennellen. Kurssilla lähdetään liikkeelle perusteista: käyttöliittymä, projektin perustaminen, laitteiston kytkeminen ja asetusten tekeminen, miksaaminen, layerit, blend modet. Päivän aikana tutustutaan myös efekteihin, yksinkertaiseen animointiin, ulkoisten kontrollereiden käyttöön ja video mapping -perusteisiin.

Kurssille osallistuminen edellyttää perustietoja digitaalisesta videokuvasta ja videolaitteiden kytkemisestä.

Kurssin hinta: 180 € + alv 24 % (Metropolian esitys- ja teatteritekniikan alumneille alennus -10 %)

Opettaja: Severi Haapala

Ethernet-verkot esitystekniikassa 1 - TÄYNNÄ

Ajankohta: TI 9.1. - KE 10.1.2024 klo 9:30-16:30

Paikkoja: 14

Kurssin sisältö: Kurssi on tukeva tietopaketti ethernet-verkkojen toiminnasta ja konfiguroinnista. Tutustumme kurssilla verkkojärjestelmien kerrosmalliin (TCP/IP -malli), opettelemme laitteiden ja kytkimien osoitteistamista sekä perehdymme virtuaaliverkkojen muodostamiseen. Suoritamme verkon vianetsintää ja tutkimme verkon käyttäytymistä ääni-, valo-, ja videolaitteiden kanssa. Kurssi on ensimmäinen osa "Ethernet-verkot esitystekniikassa" -kokonaisuutta. Toisessa osassa opitaan menetelmiä verkon luotettavuuden ja kapasiteetin lisäämiseen, tutustutaan langattomiin verkkoihin ja harjoitellaan pakettikaappaimen (Wireshark) käyttöä tyypillisissä ongelmatilanteissa. Kokonaisuuden kakkososa on tarjolla Kesäakatemiassa toukokuussa.

Kurssin hinta: 330 € + alv 24 % (Metropolian esitys- ja teatteritekniikan alumneille alennus -10 %)

Opettaja: Timo Hiekkanen

Kaiutinjärjestelmien suunnittelu ja viritys

Ajankohta: TI 9.1. - KE 10.1.2024 klo 9:30-16:30

Paikkoja: 16

Kurssin sisältö: Kurssilla kerrataan kaiutinjärjestelmien suunnitteluperusteita ja tutustutaan kaiutinjärjestelmien mallintamiseen Arraycalc-ohjelmalla sekä järjestelmien verifiointiin ja hienoviritykseen. Järjestelmien verifioinnissa käytetään Systune-mittausohjelmistoa. Kurssin aikana perehdytään käytännönläheisesti kaiutinjärjestelmän suunnitteluun, rakentamiseen ja virittämiseen. Kurssille osallistuminen edellyttää hyvää perustietoutta äänijärjestelmistä.

Kurssin hinta: 330 € + alv 24 % (Metropolian esitys- ja teatteritekniikan alumneille alennus -10 %)

Opettaja: Reima Saarinen

Langattomien järjestelmien taajuuskoordinointi

Ajankohta: TO 11.1.2024 klo 9:30-16:30

Paikkoja: 16

Kurssin sisältö: Kurssilla perehdytään langattomien mikrofoni- ja kuuntelujärjestelmien käyttämiseen erityisesti radiosignaalien käyttäytymisen ja taajuuksien hallinnan näkökulmasta. Kurssilla perehdytään tapahtumatekniikassa välttämättömään taajuuskoordinointiin ja Shuren Wireless Workbench -ohjelmistoon. Tavoitteena on löytää toimivia työtapoja monien langattomien järjestelmien yhtäaikaiseen häiriöttömään käyttöön. Monimutkaiseksikin koettua asiaa lähestytään niin teoriassa kuin käytännössä. Kurssille osallistuminen edellyttää perustietoja langattomista järjestelmistä ja kokemusta niiden käyttämisestä.

Kurssin hinta: 180 € + alv 24 % (Metropolian esitys- ja teatteritekniikan alumneille alennus -10 %)

Opettaja: Pasi Manninen

Capture-valosuunnitteluohjelmiston peruskurssi

Ajankohta: TO 11.1. - PE 12.1.2024 klo 9:30-16:30

Pakkoja: 12

Kurssin sisältö: Kurssilla perehdytään Capture-ohjelmiston perusteisiin sekä ohjelmiston käyttämiseen valojen visualisoinnissa ja valodokumenttien laadinnassa. Lähtökohtaisesti kurssi sopii parhaiten Capturea vähän tai ei lainkaan käyttäneille tai perustaitojen kertaukseen. Kurssilla edetään kuitenkin nopeasti ja toisen kurssipäivän aikana päästään käsiksi edistyneempiin asioihin. Kurssin tavoitteena on kahdessa päivässä saavuttaa sellaiset taidot, että osallistuja pystyy hyödyntämään ohjelmistoa omassa työskentelyssään monipuolisesti. Painopisteenä on perustason valojen visualisointi ja valokarttojen piirtäminen, joita harjoitellaan myös käytännössä, lisäksi tutustutaan Capturen käyttämiseen valopöytien kanssa.

Kurssin hinta: 330 € + alv 24 % (Metropolian esitys- ja teatteritekniikan alumneille alennus -10 %)

Opettaja: Lauri Sirén

Esitystekniikan automaatio - MIDI, OSC, Aikakoodi, GPIO, DMX, RS….

Ajankohta: TO 11.1. - PE 12.1.2024

Paikkoja: 16

Kurssin sisältö: Kurssilla syvennytään eri esitysteknisten järjestelmien välisen ohjauksen ja esitystekniikan automaation mahdollisuuksiin. Kurssilla perehdytään ohjausdatan siirtoon esimerkiksi valo-, ääni- ja videojärjestelmien välillä ja sen mahdollistamaan showcontrol-automatisointiin. Kurssilla tutustutaan tarkemmin yleisimpiin protokolliin (GPIO, MIDI, RS-232, UDP, Aikakoodi, DMX), hyviin toimintatapoihin ja protokollamuunnoksiin. Lisäksi perehdytään testaukseen ja vianetsintään. Kurssilla käsitellään asioita teoriassa sekä tutustutaan järjestelmien integraatioon käytännössä.

Kurssin hinta: 330 € + alv 24 % (Metropolian esitys- ja teatteritekniikan alumneille alennus -10 %)

Opettaja: Oskar Krogell

Kesäakatemian kurssit 27.5.-31.5.2024

Tarjonta julkaistaan keväällä 2024.

Kokemuksia Akatemioista vuosien varrelta

"Tosi hauskaa menoa!"

"Kurssin sisältö oli juuri niin kattava kuin toivoinkin!!"

"Kurssille haluaa tulla useammankin kerran"

"Kurssin sisältö oli kattava, johdonmukainen ja nousujohteinen. Oli hyvä, että kaikki pääsivät kliksuttelemaan verkkoja omalta koneelta."

"Pidin kurssin työpajamaisemmasta olomuodosta, sain hyvin kysymyksiini vastauksia ja opin paljon uutta."

"Hieno tilaisuus oppia uutta ja kerrata vanhaa kollegoiden kanssa keskustellen."

"[Parasta oli] Kouluttajan huippuluokan tietämys ja hyvä pedagoginen ote, sekä mielenkiintoiset keskustelut alan kollegoiden kanssa."

"Opettaja osasi purkaa monimutkaisetkin asiat yksinkertaisiksi osiksi ja käyttää selkeyttäviä esimerkkejä."

"Opettaja oli erittäin pätevä. Ei tainnut tulla yhtään kysymystä, johon ei olisi tullut vastausta kuin apteekin hyllyltä. Hyvä rento ote."

"Tilat olivat toimivat, kaikki tapahtui pienen alueen sisällä."

"Tuttu konsepti, ennenkin käynyt Metropolian kursseilla. Aloitusajankohta 9:30 sopivan myöhäinen, perheellinenkin ehtii tulla kauempaa julkisilla."

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumisaika 31.10. klo 15.00 - 20.12.2023 klo 23.59

Ilmoittaudu Talviakatemian kursseille e-lomakkeella!

SketchUp - 3D-luonnostelun perusteet esitystekniikassa ja Resolume Arena esityskäytössä -kursseja ei toteuteta, mutta kaikki muut kurssit toteutuvat.

Hajapaikoille ilmoittautumista on jatkettu 20.12. asti tai kun kurssit ovat täynnä. Jälki-ilmoittautuneille lähetetään tarkemmat tiedot ja saapumisohjeet sähköpostitse heti ilmoittautumisen jälkeen tai viimeistään torstaina 21.12.2023.

Peruutusehdot

Kurssit järjestetään, jos ilmoittautuneita on riittävästi. Talviakatemian kursseille osallistuminen vahvistetaan viimeistään 8.12.2023. Ilmoittautumisen voi peruuttaa veloituksetta 4.12.2023 mennessä sähköpostitse esitystekniikka [at] metropolia.fi (esitystekniikka[at]metropolia[dot]fi). Tämän jälkeen tapahtuvista peruutuksista veloitamme täyden hinnan. Osallistujan saa halutessaan vaihtaa.

Tutustu Metropolian täydennyskoulutuksen toimitus- ja peruutusehtoihin

Lisätiedot

esitystekniikka [at] metropolia.fi (esitystekniikka[at]metropolia[dot]fi)

Käytännön asioihin liittyvät kysymykset

Koulutussuunnittelija Leena Niiranen
p. 050 572 9755
leena.niiranen [at] metropolia.fi (leena[dot]niiranen[at]metropolia[dot]fi)

Sisältöön liittyvät kysymykset

Tutkintovastaava Mikko Pirinen
p. 0400 470 564
mikko.pirinen [at] metropolia.fi (mikko[dot]pirinen[at]metropolia[dot]fi)