Älykäs teollisuus -ohjelmasta YAMK-insinööriksi valmistunut Rami Hussain: ”Ylempi korkeakoulututkinto laajentaa tulevaisuuden uramahdollisuuksiani”

7.9.2023 - 08:30

YAMK-insinööri Rami HussainSähkövoimatekniikan AMK-insinööriksi opiskellut Rami Hussain on aina ollut avoin uuden opiskelulle. Ensimmäiseen korkeakoulututkintoon valmistumisen jälkeen työpaikka löytyi Sitowiselta, rakennetun ympäristön asiantuntija- ja digitalosta.

”Muutaman työskentelyvuoden jälkeen huomasin, että ylempi ammattikorkeakoulututkinto alkoi kiinnostaa yhä enemmän. Lähdin selvittämään opiskeluvaihtoehtoja ja löysin Metropolian älykkään teollisuuden ylemmän AMK-ohjelman. Tämä oli minulle ykkösvalinta”, kertoo Rami tyytyväisenä.

Opintoja suunnitellessa Rami kävi tutustumassa Metropolian sivuilta löytyneeseen esittelyvideoon. Video avasi tarkemmin, mitä tutkinto piti sisällään. Hakuvaiheessa piti jättää myös oman kiinnostuksen osoittava motivaatiokirje, ja Metropolian ovet aukesivat ensiyrittämällä syksyllä 2020.

Luonteva jatko aiemmalle AMK-insinöörin tutkinnolle

Rami kuvailee, että älykkään teknologian ylempi tutkinto oli luonteva jatko hänen kaltaiselleen tekniikasta ja sähkövoimasta kiinnostuneelle insinöörille. Lisäksi se oli täydellisesti omiin mielenkiinnonkohteisiin ja urasuunnitelmiin sopiva ohjelma. Ramin mukaan koulutus sopii iästä riippumatta teknisen koulutuksen omaaville ihmisille, joilla on oppimisen halu ja innostusta aiheeseen. Ramin vuosikurssilla oli mukana osaajia monelta alalta, esimerkiksi sähkövoimatekniikan tai kemian prosessien asiantuntijoita.

Noin kahden vuoden opiskelu oli Ramin sanojen mukaan tiivis mutta antoisa matka. Opetus tai seminaarityöskentely osui tavallisesti tiistai- ja torstai-iltoihin. Korona-ajan vuoksi suurin osa opiskelusta tapahtui etänä, mutta toisaalta tämä mahdollisti yhdistämään joustavasti työn ja muun elämän. Pandemian vuoksi normaalisti toteutettavia yritysvierailuita ei voitu järjestää, mutta opiskelijat pääsivät tutustumaan SmartLabiin, joka on Metropolian työelämäkumppaneiden Skanskan, ABB:n ja Metropolian yhteinen älykotialusta. SmartLabissa opiskelijat pääsevät testaamaan ja kehittämään teknologioita sekä käytäntöjä, joiden avulla asumista palvelevia ja käyttäjäystävällisiä ratkaisuja voidaan kehittää.

”Opinnoissa hienoa oli myös ryhmätöiden tekeminen ja kiva porukka. Oman pienryhmän keskusteluissa ja muiden aiheistaan innostuneiden opiskelijakollegoiden esityksiä kuuntelemalla oppi hurjan paljon asioista, joista en ollut aiemmin kuullut. Ryhmän sisällä oli tosi paljon asiantuntijuutta”, kiittelee Rami.

Rami kuvailee älykkään teollisuuden opettajia ja lehtoreita osaaviksi ja helposti lähestyttäviksi. Opiskelijoille liikeni aina aikaa, jos kysyttävää oli. Parhaiten Ramille on jäänyt mieleen tutkinnon vastuuopettaja Jarno Varteva.

Älykkään teollisuuden uudet opit suoraan työpaikalle

Opiskelussa mielekkäintä oli Ramin mukaan nimenomaan uusien asioiden oppiminen ja syvällinen perehtyminen asioihin. Toisaalta oli jännittävää huomata, kuinka vanhan osaamisen päälle voi kerrostaa vielä uutta ja käyttää vankentunutta osaamista työelämässä. Ramin työnantaja Sitowise on Metropolian pitkäaikainen työelämäkumppani, ja ilokseen Rami on päässyt viemään oppeja suoraan työpaikalleen.

”Sain aitoa etua esimerkiksi kahdesta seminaarista, joiden aiheet liittyivät päivätyöhöni. Porraslämmityksestä ja sähköautojen latausasemien suunnittelusta oli jokin verran tietoja ennen opintoja, mutta seminaarien avulla sain valtavan paljon uutta tietämystä ”, Rami kuvailee.

Ylemmästä ammattikorkeakoulututkinnosta virtaa uralle

Jo kuusi vuotta Sitowisella työskennellyt Rami on yhä innoissaan jokaisesta työpäivästä. Ylemmästä AMK-tutkinnosta seurasi kuitenkin positiivisia muutoksia. Rami kertoo tyytyväisenä, että ylempi tutkinto on aidosti kantanut hedelmää:

”Valmistuminen YAMK-tutkinnosta antaa hyvät eväät työelämälle ja mahdollisille jatko-opinnoille. Jos pitäisi uudestaan päättää, lähtisinkö opiskelemaan, ei vastausta tarvitsisi hetkeäkään odottaa. Vajaa kahden vuoden puserrus on lopulta lyhyt aika.”

Tällä hetkellä Rami työskentelee katu- ja tievalaistuksen vanhempana suunnittelijana. Hän kertoo tekevänsä yhteiskunnallisesti merkittävää työtä, ja oman kädenjäljen näkee hankkeen edetessä. Rami on viihtynyt todella hyvin Sitowisellä. Hän muistuttaa, että ylempi korkeakoulututkinto antaa laajemmat ja paremmat mahdollisuudet vaikuttaa tulevaan urapolkuun.

Älykkään teollisuuden YAMK-tutkintoon opiskellaan Metropolian Myyrmäen vihreän teknologian kampuksella

Älykkään teollisuuden YAMK- tutkinto on räätälöity teollisuudessa toimiville tekniikan alan ammattilaisille. Opiskelijat voivat syventää aiempaa teknistä osaamistaan ja valmistavaa toimimaan entistä paremmin modernin älykkään teollisuuden tarjoamassa työympäristössä. Tutkinnon ajantasaisuudesta kertoo, että osaamistavoitteet on määritetty yhdessä teollisen työelämän kanssa.

Lue lisää tutkinnosta ja seuraavista hakuajoista