Avoimuuden perusteet tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa - Opas ammattikorkeakoulujen toimijoille

Susanna Näreaho, Jaana Latvanen, Seliina Päällysaho

Johdanto

Toimitko nyt tai lähitulevaisuudessa projektipäällikkönä ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehitys- tai innovaatiohankkeessa? Tämä opas perehdyttää sinut avoimen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI-toiminta) perusteisiin.

Tämä opas tutustuttaa sinut avoimen tutkimus-, kehittämis- tai innovaatiotoiminnan (avoin TKI) lähtökohtiin, tavoitteisiin sekä sen eettisiin ja lainsäädännöllisiin reunaehtoihin. Lisäksi perehdyt avoimen TKI-prosessin vaiheisiin ja toimintamalleihin, avoimen julkaisemisen käytäntöihin sekä avoimien aineistojen käyttämiseen ja tuottamiseen. 

Kun olet perehtynyt oppaaseen, sinulla on edellytykset avoimien toimintamallien käyttöön TKI-hankkeissa. Tämä tarkoittaa, että osaat suunnitella avoimiin toimintamalleihin perustuvan TKI-prosessin, tiedät, miten avoimia julkaisuja ja tutkimusaineistoja löytyy ja miten käytät niitä vastuullisesti. Lisäksi osaat myös itse tuottaa avoimia tutkimusaineistoja ja julkaisuja. Voit soveltaa opasta myös opinnäytetöiden ohjaajana tai opiskelijana omassa opinnäytetyössäsi.

Yksityiskohtaisia työkaluja avoimuuden toteuttamiseksi TKI-toiminnassa ja siihen kytkeytyvässä oppimisessa löydät julkaistusta Avoin TKIO -keittokirja: Reseptejä avoimempaan tutkimukseen ja oppimiseen (Theseus).

Opas keskittyy neljään teemaan, joiden jälkeen voit testata osaamisesi

Mitä tutkimus- ja kehittämistyön avoimuus on?

Avoimella tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnalla (avoimella TKI-toiminnalla) pyritään siihen, että TKI-toiminnassa tuotettu tieto ja osaaminen välittyvät tehokkaasti. Tavoitteen saavuttamiseksi TKI-toiminnan menetelmien, aineistojen, tuotosten ja tulosten tulee olla mahdollisimman avoimesti saatavissa ja hyödynnettävissä.

Tavoitteena on, että tähän osuuteen tutustuttuasi hallitset avoimen TKI-toiminnan lähtökohdat, tavoitteet ja keskeiset toimintamallit.

Avoin julkaiseminen

Julkaisu on avoin (open access, OA), kun se on verkossa ilmaiseksi ja esteettömästi luettavissa, tulostettavissa ja kopioitavissa käyttöoikeuslisenssien määrittelemällä tavalla. Kansallisessa tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden linjauksessa on asetettu tavoitteeksi, että viimeistään vuonna 2022 kaikki uudet, vertaisarvioidut tieteelliset artikkeli- ja konferenssijulkaisut ovat välittömästi avoimesti saatavilla. Lisäksi on suunnitteilla myös monografioiden ja opinnäytetöiden avoimuuden osalinjaukset. Opetus- ja kulttuuriministeriö kannustaa julkaisutoiminnan avoimuuteen ottamalla julkaisujen avoimuuden huomioon korkeakoulujen rahoitusmallissa. Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminnan vaikuttavuuden näkökulmasta on tärkeää, että myös ammatilliset ja suurelle yleisölle suunnatut julkaisut ovat avoimesti saatavissa.

Tutkimusaineistojen avoimuus

Tutkimustyössä kerätty tutkimusaineisto on perinteisesti jäänyt vain tutkijan haltuun. Tämän vuoksi ei aina tiedetä, millaisia tutkimusaineistoja TKI-hankkeissa syntyy ja missä ne ovat tai ovatko ylipäätään missään tallennettuina hankkeen päättymisen jälkeen. Avoimen TKI-toiminnan keskeisiin periaatteisiin sisältyy kuitenkin myös hankkeen tulosten pohjana olevien tutkimusaineistojen avoimuus.

Tavoitteena on, että tähän osuuteen tutustuttuasi tiedät, mitä tutkimusaineistojen hallinnalla ja tutkimusaineistojen avaamisella tarkoitetaan. Lisäksi perehdyt tutkimusaineistojen avaamisen ehtoihin ja tutkimusaineistojen tallennus- ja hakupalveluihin.

Vastuullisuus avoimessa tutkimus- ja kehittämistoiminnassa

Vastuullinen tiede on yhteisesti hyväksytty tapa tuottaa, julkaista, käyttää ja arvioida tutkittua tietoa. Se tukee tieteen luotettavuutta ja avoimuutta sekä sen läsnäoloa ja käyttöä yhteiskunnassa. Vastuullinen tiede -käsite kokoaa yhteen tutkimusetiikan, tieteen avoimuuden, tiedeviestinnän ja arvioinnin teemat. Se on osa laajempaa pyrkimystä kohti tasa-arvoa, kestävää kehitystä ja tieteen vaikuttavuutta (lähde: Vastuullinen tiede -sivusto, poiminta 14.2.2022).

Vastuullinen TKI-toiminta tarkoittaa tutkimusyhteisössä yleisesti hyväksyttyjen vastuullisten toimintatapojen soveltamista ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa.

Tavoitteena on, että tähän osuuteen tutustuttuasi tunnet tutkimusetiikan perusteet ja osaat toimia tutkimus- ja kehittämistyössäsi vastuullisesti.

Testaa osaamisesi!

Joko luit, kuuntelit ja katselit kaikkien neljän kokonaisuuden materiaalit? Loistavaa!

Voit testata osaamisesi Microsoft Forms -kyselyn avulla toteutetulla testillä. Testi sisältää 20 monivalintakysymystä. Oikeat vastausvaihtoehdot saat kyselyn tehtyäsi View results -painikkeella. Vastaajasta ei tallenneta mitään tietoja, mutta vastauksen tallentuvat Formiin tuloksen ilmoittamista varten. Niitä ei tallenneta muuhun käyttöön

Siirry Microsoft Forms -testiin!

© Metropolia Ammattikorkeakoulu & Seinäjoen ammattikorkeakoulu 2022

Julkaisija: Metropolia Ammattikorkeakoulu
Kirjoittajat: Susanna Näreaho (Metropolia), Jaana Latvanen (SeAMK) ja Seliina Päällysaho (SeAMK)
Tekninen toteutus: Laura Pitkäranta
Kansikuva: Skye Studios, Unsplash

Metropolia Ammattikorkeakoulun julkaisuja
OIVA-sarja 51
Helsinki 2022

ISBN 978-952-328-344-2
ISSN 2490-2055

Tutustu muihin Metropolian julkaisuihin.
AMK Avoin TKI -verkoston Eduuni-sivusto.

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Tämä opas on tuotettu Ammattikorkeakoulujen avoin TKI-toiminta, oppiminen & innovaatioekosysteemi -hankkeessa, jonka tavoitteena oli avoimuuden kehittäminen ammattikorkeakoulujen TKI-toiminnassa ja oppimisessa sekä koko innovaatioekosysteemissä.

Hanketta toteuttivat Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Laurea-ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Karelia ammattikorkeakoulu, LAB-ammattikorkeakoulu, Lapin ammattikorkeakoulu, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK sekä Aalto-yliopisto ja sitä rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö vuosina 2018–2021.