Ajankohtainen Climate University -hanke käynnistyi vauhdilla

Kahdeksan yliopiston ja kolmen AMK:n yhteinen Climate University -hanke rakentaa verkko-opetusaineistoja maailman kestävyyshaasteisiin OKM:n ja Sitran tuella. Hankkeen toinen työpaja Jyväskylän yliopistolla keskittyi kestävän kehityksen päähaasteisiin ja niiden monialaisiin ratkaisuihin niin paikallisesti kuin globaalistikin.

MOOC*it ja yritysyhteistyö

Hankkeen virallinen nimi on hankala mutta kattava: Monialainen digitaalinen oppiminen kestävyyshaasteissa – joustavat opintopolut työelämään. Aiemman Ilmasto.nyt MOOC-yhteistyön jatkumona hankkeessa tutkittiin aluksi kestävyyshaasteiden opetukseen liittyviä tarpeita. Tutkimustulos ohjaa uusien MOOCien kehitystä.

Hankkeeseen haastetaan mukaan myös yritykset, kunnat ja yhteisöt: niiltä pyydetään käytännön kestävyyshaasteita, joihin hankkeen työpajoissa ja myöhemmin kumppanikorkeakoulujen kursseilla kehitetään ratkaisuja.

Uusia MOOCeja

Jyväskylän työpajassa päätettiin kahden uuden 5 op MOOCin aiheet: Kestävä.nyt, on kestävyyshaasteiden ja -ratkaisujen perustason kurssi, ja jatkotason Ratkaisut.nyt keskittyy monitahoisten globaalien haasteiden systeemisiin kuvauksiin, analysointiin ja ratkaisuihin. Lisäksi vuonna 2016 julkaistun Ilmasto.nyt -MOOCin sisältöjä kehitetään ja täydennetään, ja siitä tehdään lukio-opetukseen soveltuva versio.

 

Climate Universityn ja sen kumppaneiden olemassa olevia MOOCeja (tummanvihreät) täydennetään uusilla (punaiset kehykset), ja kursseista muodostetaan jatkossa kattava tarjonta eri kohderyhmille.

 

Työpaja Metropoliassa marraskuussa 2019

Jokainen hankekumppani järjestää hankkeen aikana avoimen työpajan, jossa eri teemojen kautta koulutetaan korkeakouluopettajia, opiskelijoita ja hankehenkilökuntaa. Seuraavat työpajat järjestetään Turussa 7–8.5.19, teemoina innovaatiopedagogiikka ja tulevaisuustutkimus (TY ja Turku AMK), ja Lahdessa 10–11.6.19, teemoina kiertotalous ja energia (LAMK ja LUT).

Metropolian työpaja järjestetään Vantaalla marraskuussa 2019 teemalla Kestävät kaupungit ja yhteisöt. Vantaan kaupunki ja alueen yrityksiä ja yhteisöjä kutsutaan mukaan toteuttamaan tapahtumaa.

 

Työtä tarjolla?

Hyvin alkanut ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteistyö on jo avannut tajuntaa laajentavia näkymiä. Ammattikorkeakoulujen suoraviivainen, käytännönläheinen ja avoin toimintatapa tuntuu saavan arvostusta, ja tiedeyliopistojen tutkimuksen syvyys ja kestävään tulevaisuuteen sitoutuminen tekevät vaikutuksen.

Metropolian osuuteen Climate University -hankkeessa tarvitaan tekijöitä, niin marraskuun työpajan järjestämiseen kuin MOOCien ja oppimateriaalien kehittämiseen. Jos olet kiinnostunut, ilmianna itsesi!

*MOOC = massive open online course

Lisätietoja:

Yliopettaja Pentti Viluksela
P. 040 559 5989
S-posti: etunimi.sukunimi [at] metropolia.fi

 

Tutustu tästä Metropolian puhtaat ja kestävät ratkaisut -innovaatiokeskittymään: Innovaatiokeskittymä kokoaa Metropolian kestävän kehityksen osaamisen yhteen.