CERN BootCamp käynnistyi kick off -päivillä Tikkurilassa

3.5.2019 - 13:00

CERN BootCamp on ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelijoille suunnattu 3AMK:n ohjelma, jossa pureudutaan globaaleihin haasteisiin. CERN BootCamp järjestetään nyt toista kertaa.

Kick off -päivillä on käynnissä oppimiskahvila, learning café, jonka tarkoituksena on saada opiskelijat tutustumaan tarkemmin haasteisiin ja samalla toisiinsa sekä muodostamaan ryhmät neljän teeman ympärille. Tämän vuoden CERN BootCampin teemat rakentuvat muun muassa sosiaalisen päätöksenteon, ilmastonmuutoksen ja pakolaisten yhteiskuntaan sopeutumisen ympärille.

Boot camp on osa 3AMK:n Professional Summer Schoolia ja ainoa laatuaan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelijoille. Ohjelmaan on valittu 21 opiskelijaa, jotka lähtevät kesäkuun alussa Geneveen, Sveitsiin. Työskentely tapahtuu CERN-tutkimuskeskuksen tiloissa. Mukana on myös yksi Helsingin yliopiston opiskelija, sillä CERN BootCamp järjestetään yhteistyössä Helsingin yliopiston fysiikan tutkimuslaitoksen kanssa.

CERN tunnetaan hiukkasfysiikan tutkimuksistaan, mutta tutkimuskeskuksella on myös muuta toimintaa. Opiskelijaryhmä työskentelee avoimeen tieteeseen ja innovaatioon perustuvassa IdeaSquaressa. IdeaSquare on fyysinen työtila, joka sopii juuri tämän tyyppiseen työskentelyyn. CERN-tutkimuskeskuksessa opiskelijoilla on myös käytössään asiantuntijoiden osaamista ja toisaalta myös muiden Genevessä olevien yritysten tietotaitoa on mahdollista käyttää. Genevessä on muun muassa Punaisen Ristin pääkonttori, YK:n Euroopan päämaja sekä maailman terveysjärjestö WHO.

Idea tuli opiskelijalta

CERN BootCamp sai alkunsa pari vuotta sitten opiskelijan ehdotuksesta. Service Innovation and Design -ohjelman opiskelija oli kuullut CERNin maisteriopiskelijoille suunnatuista kursseista ja tapahtumista. Samainen opiskelija hankki CERNistä kontakteiksi Markus Nordbergin ja Tuuli Utriaisen.

Huhtikuussa 2017 Laurean lehtori Virpi Kaartti ja yliopettaja Jukka Ojasalo osallistuivat CERNin järjestämään Roadshow in Finland -tapahtumaan, jossa he tapasivat Nordbergin ja Utriaisen. Keskusteluihin liittyi myös Helsingin yliopiston silloinen professori Paula Eerola. Eerola toimii nykyisin Helsingin yliopiston vararehtorina.

"Mietimme, että mistä löytäisimme monialaisen ryhmän opiskelijoita ja totesimme Jukan kanssa, että tämä voisi sopia myös 3AMK-yhteistyöhön", Kaartti sanoo.

Työryhmä koostuu Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian sekä Helsingin yliopiston opettajista, asiantuntijoista ja tutkijoista. He toimivat boot campilla ohjaajina. Lisäksi CERNilta Markus Nordberg ja Santeri Palomäki toimivat yhteyshenkilöinä opiskelijoiden ja CERNin muun henkilökunnan välillä sekä koordinoivat bootcampia.

Bootcampin konsepti innostaa opiskelijoita

Haaga-Heliassa tietojärjestelmäosaamisen koulutusohjelmassa opiskeleva Tiina Silvonen kiinnostui boot campista aiheiden vuoksi.

"Nämä ovat äärettömän tärkeitä aiheita. Esimerkiksi ilmastonmuutos; siitä tulee sellaista henkilökohtaista ahdistusta, kun asialle ei voi tehdä mitään", hän sanoo.

Silvonen on innoissaan myös CERN BootCampin konseptista, jossa ratkaisuja etsitään yhdessä ja aiheeseen keskitytään kunnolla. Silvonen uskoo, että boot campilla on mahdollista kehittää ihan oikeita ratkaisuja. Eniten hän odottaa oppivansa lisää ryhmätyöskentelystä ja palvelumuotoilun menetelmistä.

Kamerunilainen Odelle Ngum Aluh opiskelee Metropoliassa Health Business Management -linjalla. Hän on iloinen päästessään mukaan CERN BootCamp -ohjelmaan ja odottaa pääsevänsä työskentelemään monikulttuurisessa ympäristössä ja oppimaan toinen toisiltaan.

Aluh on erityisen kiinnostunut pakolaisten integroitumiseen liittyvästä teemasta. Hän on itse kohdannut Suomessa monia haasteita maahanmuuttajana. Aluh muutti Suomeen opiskelemaan vuonna 2007.

"Toivon, että tämän oppimisprosessin aikana pystyn tuomaan pöytään ratkaisun, jolla voidaan muuttaa yhteiskuntaa", hän sanoo.

Vaikka lähtö Geneveen on vasta kesäkuussa, niin toimettomana ryhmän ei tarvitse olla. Tulevina viikkoina opiskelijat keräävät ja analysoivat tietoa. Genevessä tiedonkeruu jatkuu, mutta apuna ovat CERNin ja muiden organisaatioiden asiantuntijuus. Ideoinnin, testauksen ja muokkauksen jälkeen ryhmillä tulisi olla ratkaisuehdotus, joka esitellään bootcampin lopuksi.

Lisää CERN BootCampista voit lukea blogista.