Liiketalouden alumnin Natasa Anttilan intohimona on oppia uutta

18.5.2023 - 13:20

Natasa AnttilaLiiketalouden ammattilainen, Metropolian alumni Natasa Anttila nauttii uuden oppimisesta ja itsensä jatkuvasta kehittämisestä.

– Uuden oppiminen on mielekkäintä opiskelussa. Oppiminen tapahtuu, kun sitä ei lähde suorittamaan, kuvailee Natasa omaa suhdettaan opiskeluun. Nyt opiskelu jatkuu yhä. Natasa valmistui juuri ammatilliseksi opettajaksi, ja toinen ylempi AMK-tutkintokin on tulossa. Jatkuvaa oppimista siis.

Oma oppijanpolku

Natasan polku Metropoliassa ja sen edeltäjissä on hieno. Natasa Anttila suoritti Metropoliassa tradenomi (ylempi AMK) -tutkinnon vuonna 2014. Liiketalouden opinnot hän kuitenkin aloitti jo toisen asteen tutkinnolla Kauppiaitten Kauppaoppilaitoksessa, josta hän valmistui merkonomiksi. Sen jälkeen opinnot jatkuivat tradenomiopinnoilla Vantaan ammattikorkeakoulussa, joka myöhemmin yhdistettiin EVTEK-ammattikorkeakouluun. EVTEK muodosti sittemmin Stadian kanssa Metropolia Ammattikorkeakoulun.

– Aluksi ovet eivät auenneet Vantaalla, vaan pääsin Helia-ammattikorkeakouluun. Sain onnekseni vaihdettua opiskelupaikkani Vantaan Ammattikorkeakouluun, jossa ehdottomasti halusin opiskella.

Odotellessaan tradenomitutkinnon jälkeen sopivia YAMK-tutkintoja Natasa täydensi osaamistaan it-tradenomin tutkinnolla sekä markkinointiviestinnän ja johtamisen erikoistumisopinnoilla. Sopiva YAMK-tutkinto löytyi 2011 – Metropoliasta.

– Tutustuin tarkasti eri ammattikorkeakoulujen vaihtoehtoihin, soitin opintoneuvojille ja kyselin tutkinnoista ja vertailin niitä. Metropolian tarjoama tutkinto oli mielenkiintoisin ja vastasi parhaiten sitä, mitä odotin ja mitä tarvitsin. Metropoliassa hakuvaiheessa tehty opinnäytetyösuunnitelma valmisti opintoihin jouhevasti, toteaa Natasa.

Natasa on opiskellut oikeastaan aina työn ohella. Työpaikka olisi tarjonnut myös mahdollisuuden suorittaa maksullisia tutkintoja, mutta Natasan mielestä meidän koulutusjärjestelmämme on niin hyvä, että hän valitsi sen. ”Liiketalouden ylempi AMK-tutkinto on MBA-tutkinto. Siitä on hyötyä kansainvälisessä työelämässä, ja se on tarjonnut mahdollisuuksia edetä uralla.” Metropolia on antanut kilpailukykyisen tutkinnon työelämää varten.

Opinnäytetyö on hyvä työelämäprojekti

Natasan mielestä opinnoissa ovat auttaneet ryhmän tuki, hyvä kirjasto, digitaalisuuden hyödyntäminen ja hyvät opettajat. Esimerkiksi tutkimusmenetelmien opettajan tuki oli tärkeää opinnäytetyövaiheessa, samoin opinnäytetyön sisällön ohjaajan ja myös viestinnän opettajan ohjaus. ”Opinnäytetyössä pääsin kokeilemaan jotain uutta ja sain siihen täyden tuen ohjaajiltani”, toteaa Natasa. Opinnäytetyö kannattaa ehdottomasti tehdä aiheesta, joka tukee työelämää. Ylemmän AMK:n opinnäytetyöprojekti helpottaa muutosten ja uudistusten viemistä ja juurruttamista omaan työyhteisöön.

Työn ja opintojen yhdistäminen sujuu Natasan mielestä hyvin, kun opiskelutaidot ovat hyvät. Opiskellessa kannattaa valita tutkintoon kuuluvien tärkeiden opintojaksojen lisäksi myös sellaisia kursseja, jotka auttavat irtautumaan kaavoista ja saavat ajattelemaan asioita uudesta näkökulmasta. ”Opintovapaa, aikuiskoulutustuki ja opintolainakin kannattaa hyödyntää, jotta opiskelu ei ole puurtamista ja suorittamista vaan jotta se olisi myös iloa ja nautintoa. Valmistuminen kannattaa ehdottomasti”, toteaa Natasa.

Vastuullisuutta, hyvinvointia ja tulevaisuudensuunnitelmia

– Vastuullisuus opinnoissa on muutakin kuin kahvimukien kierrätystä. Se on opetusmaailmassa rakennettu sisään kaikkeen. Myös henkinen näkökulma on otettu nykyisin huomioon, mikä on ilahduttavaa. Kymmenen vuotta sitten sitä ei vielä korostettu, pohtii Natasa. Opiskelijat ymmärtävät, että heilläkin on vastuuta. He vievät uusia käytäntöjä mukanaan työelämään, ja työnantajien tulee ymmärtää, että työelämään tulee uusia toimintatapoja

Nyt Natasa on alanvaihtaja ja uuden edessä. Ura kansainvälisen yrityksen tietosuoja- ja markkinointitehtävistä on vaihtunut toiseen. Ammatilliset opettajaopinnot ovat valmiit, ja hän toimii Metropoliassa osa-aikaisena tuntiopettajana. Oppiminen jatkuu kuitenkin koko ajan, nyt uuden ylemmän AMK-tutkinnon parissa.

Kenelle Natasa sitten suosittelisi amk-opintoja?

– Liiketalouden ylemmän amk:n opinnot sopivat kaikille, jotka ovat toimineet työelämässä jo jonkin aikaa. Kaupallisen alan opinnot ovat hyödyllisiä etenkin kaikille yritysmaailmassa asiantuntijatyötä tekeville, summaa Natasa Anttila.

Lisätietoja

Metropolian alumnitoiminta

Natasa Anttila LinkedInissä

Liiketalouden ylempiin AMK-tutkintoihin voi hakea seuraavan kerran kevään 2023 yhteishaussa:

Liiketoimintatiedon hallinta ja johtaminen tradenomeille - Business Informatics

Muutosjohtaminen

Julkiset hankinnat