Metropolia syksyllä kohti normaalitoimintaa.

Katso miten koronavirustilanne vaikuttaa Metropolian toimintaan.

Mediatekniikan opiskelijat toteuttivat legendaarisesta höyryjäänmurtajasta 360-virtuaalikierroksen

Metropolian mediatekniikan kolmannen vuoden opiskelijat ovat toteuttaneet Suomen merimuseon toimeksiannosta ja yhteistyössä verkkoon historiallisen museojäänmurtaja Tarmon 360-virtuaalikierroksen. Itse 112-vuotias höyryjäänmurtaja Tarmo sijaitsee Kotkassa, jossa se on vuodesta 2008 asti ollut osa Suomen merimuseon näyttelyitä Merikeskus Vellamon museoaluslaiturissa.

Virtuaalikierros esittelee aluksen tilat, sen historian kohokohtia sekä tarjoaa syventävää tietoa laivasta ja merimiesten arjesta jäänmurtajalla. Tarmo oli 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten voimakkain ja tehokkain jäänmurtaja Suomessa.

Tarmon virtuaalikierrosprojekti starttasi viime vuoden toukokuussa ja Museovirasto viimein julkisti verkkosivun Tarmon päivänä 6. maaliskuuta. Projektiin osallistui kuusi opiskelijaa, joista kahta vaihto-opiskelijaa lukuun ottamatta kaikki olivat mediatekniikan opiskelijoita. Opiskelijoilla ei ollut aikaisempaa kokemusta vastaavista toteutuksista, joten kuvauksia ja virtuaalipanoraamojen tekoa harjoiteltiin ennen varsinaista toteutusta.

360-virtuaalikierroksen käsikirjoitus ja arkistokuvat saatiin Suomen Merimuseolta. Opiskelijatiimi kuvasi koko laivan lopulta kahdessa päivässä. Kuvista rakennettiin panoraamat, ja mukaan lisättiin toiminnallisuus. Kurssin loputtua valmiina oli ensimmäinen toimiva versio, josta kuitenkin kurssin ajan loppumisen vuoksi uupui vielä tiettyjä toiminnallisuuksia. Nämä ja kokonaisuuden viimeistely lisättiin mediatekniikan lehtorien Toni Spännärin ja Ulla Sederlöfin toimesta.

”Opiskelijat pitivät projektista hyvin paljon. Laiva kuvausympäristönä oli hyvin haasteellinen ja mielenkiintoinen. Suurimpana ongelmana tässä olivat kunnianhimoiset tavoitteet ja niiden toteuttaminen kurssin käytettävissä olevan ajan puitteissa”, Spännäri sanoo.

Suomen Merimuseo Kotkassa aikoo ottaa Tarmon 360-virtuaalikierroksen käyttöön myös museon tiloissa.

Suomen Merimuseo
Merikeskus Vellamo, Tornatorintie 99, Kotka
Avoinna 1.1.–23.6. ja 20.8.–30.12. ti, to-su klo 10–17, ke klo 10–20, ma suljettu
24.6.–18.8. ma-ti, to-su 10–18, ke 10–20
puh. 040 350 0497, info [at] merikeskusvellamo.fi
www.merikeskusvellamo.fi

Aiheesta lisää:

Haluatko nähdä, millaisella aluksella pääministeri Svinhufvud pakeni Helsingistä? Lähde virtuaalimatkalle sotien murjoman jäänmurtaja Tarmon sisuksiin