Metropolia osana Kampusinkubaattorit-ohjelmaa edistää yrittämisen mahdollisuuksia Helsingin korkeakouluissa

29.5.2023 - 08:55

Kampusinkubaattorit-ohjelman avulla Helsingin kaupunki tavoittelee uusien, kasvukelpoisten yritysten synnyttämistä yhdessä korkeakoulujen kanssa. Ohjelmassa kehitetään esihautomo- ja hautomotoimintaa Helsingin korkeakoulukampuksille. Ohjelman tavoitteena on synnyttää 100 uutta yritystä vuodessa - yhdessä seitsemän korkeakoulun voimin.

Metropolian vahvuus monialaisuudessa sekä asiantuntijoiden kattavassa yritysosaamisessa

Vuonna 2021 käynnistynyt Kampusinkubaattorit-ohjelma tukee helsinkiläisiä korkeakouluja yrityshautomoiden kehittämisessä. Tavoitteena on, että mukana olevat korkeakoulut perustavat ja ylläpitävät yrityshautomoita koulujen keskeisillä kampuksilla. Kampushautomotoiminnassa on mukana seitsemän Helsingin korkeakoulua: Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Metropolia, Taideyliopisto, Haaga-Helia, Hanken ja Arcada. Jokainen korkeakoulu tuo yrityshautomotoimintaan omat vahvuutensa ja erityisosaamisensa.

“Metropolian vahvuus Kampusinkubaattorit -ohjelmassa on monialaisuus sekä Turbiinin asiantuntijoiden kattava yritysosaaminen. Metropolia on Suomen suurin ammattikorkeakoulu ja tarjoaa yhteensä 76 tutkinto-ohjelmaa kulttuurin, liiketalouden, sosiaali- ja terveysalan sekä tekniikan aloilta”, kertoo TKI-päällikkö Antti Laurikainen Metropoliasta.

Metropoliassa Kampusinkubaattorit-ohjelma kulminoituu yrityshautomo Turbiiniin

Metropolia edistää opiskelijalähtöistä yrittäjyyttä Turbiini-yrityshautomon kautta. Turbiini tarjoaa 5–10 opintopisteen opintojaksoja, joissa opiskelija voi alakohtaisesti kehittää omaa yritysideaansa. Yrityshautomo-opintojaksot ovat avoimia Metropolian opiskelijoille, mutta niihin voi osallistua myös avoimen yliopiston tarjonnan kautta maksuttomasti.

Kulttuurialan tekijöille tarjolla on Turbiini Arabia -yrityshautomo. Liiketalous ja teknilliset alat ovat edustettuina Turbiini Myyrmäessä. Turbiini Myllypurossa yhdistyy sote-alan lisäksi kiinteistö- ja rakennusalat. Neljäntenä kokonaisuutena Turbiini tarjoaa pelialan hautomokokonaisuuden, Living Game Intelligence Networkin (LGIN).

Viime vuoden tuloksena 14 uutta yritystä Metropoliasta

“Viime vuonna Turbiinin yrityshautomoihin osallistui noin 100 opiskelijaa ja yrityksiä syntyi 14. Turbiinin suosio on kasvanut tasaisesti, ja ensi syksyn Turbiini Myllypurossa ilmoittautumissa suoritetaan esikarsinta. Esikarsinnassa selvitetään yritysidean senhetkistä tasoa sekä motivaatiota opintojaksolle”, sanoo Hannes Jesar, Turbiinin projektipäällikkö.

Alakohtaisten yrityshautomoiden lisäksi Turbiini kannustaa monialaisten tiimien perustamiseen yritysidean tiimoilta – yli korkeakoulurajojen. Kampusinkubaattori-toimijat järjestivät Metropolian ja Hankenin vetämänä keväällä 2023 ensimmäisen yrittäjyydestä kiinnostuneiden opiskelijoiden tiimiytymistapahtuman ”Matchmaking for Co-Founders and Teams” Arabian kampuksella.

Metropolian yrittäjyysasiantuntijat toimivat laaja-alaisesti

Turbiinin yritysasiantuntijat toimivat laaja-alaisesti pääkaupunkiseudun yrittäjyysverkostoissa. Turbiini Myllypuron hautomovastaava Ulla Vehkaperä toimii tuomarina Yritystä Stadiin -tapahtumassa, jossa palkitaan vuosittain vuoden helsinkiläinen nuori yrittäjä. Turbiinin projektipäällikkö Hannes Jesar sekä hautomokoordinaattori Sonja Häyhä valmensivat toisen asteen opiskelijoita Spring-ideakilpailussa.

Yhteistyötä tehdään myös korkeakoulujen välillä.

”Kampusinkubaattorit -hanke on lisännyt kattavasti niin sanottua osaajien vaihtamista. Eri oppilaitosten yrityshautomot vaihtavat osaamista keskenään ja asiantuntijat vierailevat yhteistyökorkeakoulujen luennoilla”, toteaa Metropolian innovaatioasiantuntija Juha Järvinen, joka on osallistunut Arcadan ja Taideyliopiston hautomoihin teollis- ja tekijänoikeusteemojen asialla.

Liiketoiminnan kehittäminen ei pääty yrityshautomo-ohjelmaan

Metropolian Turbiinin palvelupaletin uusi, yrityshautomon läpikäyneille tiimeille tarkoitettu tukimuoto, Nanobuusti on julkaistu. Sen tarkoituksena on tukea Turbiinissa yritystoimintansa ensiaskeleita ottavien opiskelijoiden matkaa siinä vaiheessa, kun on aika kehittää prototyyppi, rakentaa malli tai tehdä kevyt selvitys liiketoiminnan mahdollisuuksista.

“Nanoboostin myötä olemme saaneet rohkeutta ja intoa ideamme toteuttamiseen, vaikka yrittäjyydestä tai tuotteistamisesta ei ollut aiempaa kokemusta”, kommentoi Outi Kanerva. Kanerva kehittää sotealan innovaatiota, näytteenottoon liittyen, yhdessä tiiminsä kanssa.

Nanobuusti -rahoitusta voidaan käyttää alustaviin markkina- ja kilpailuselvityksiin, liiketoimintasuunnitelman sparraukseen tai vaikkapa prototyypin rakentamiseen tarvittaviin tarvikkeisiin. Nanobuustia voi saada maksimissaan 1000 euroa.

Lisätietoa:

Sara Jokiniemi
Viestintäasiantuntija, Metropolia Ammattikorkeakoulu
sara.jokiniemi [at] metropolia.fi