Metropolian ensihoidon opettajat osallistuivat Vartiolentolaivueen toimintaan

Metropoliasta valmistunut ensihoitaja, pintapelastaja-ensihoitaja Sami Ollila kutsui Metropolian ensihoidon tiimin opettajat tutustumaan Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivueen toimintaan Helsinki-Vantaan lentokentälle kesäisenä lauantaina. Sami on ollut Rajavartiolaitoksen palveluksessa yli 20 vuotta ja kehittänyt sinä aikana monin tavoin laitoksen ensihoitotoimintaa ja suoritti nyt työn ohella ensihoitaja AMK-tutkinnon. Myös pintapelastaja-ensihoitaja Ilkka Huhtakallio suoritti Metropoliassa ensihoitaja AMK-tutkinnon ja oli suunnittelemassa päivää.

Päivän ohjelmassa oli Vartiolentolaivueen toiminnan esittely, tutustuminen kalustoon ja vinssausharjoitukset. Toiminnan ja kaluston esittelyn jälkeen siirryimme Super Puma -meripelastushelikopteriin, jolla aluksi lensimme Helsingin yllä ja laskeuduimme Suomenlinnan merivartioasemalle. Siirryimme merivartioston veneeseen, josta jokainen opettaja vuorotellen vinssattiin liikkuvasta veneestä helikopteriin. Tämän jälkeen opettajat lennätettiin luodolle Helsingin edustalle. Luodolta siirryttiin veteen, jossa harjoittelimme hetken tärkeitä toimenpiteitä, kuten letkassa uintia. Meriveden lämpötila oli noin viidentoista asteen tienoilla, ja pelastuspuvut tulivat kyllä tarpeeseen. Hetken kellumisen jälkeen Super Pumasta laskettu pintapelastaja vinssasi opettajat kopteriin roottoreiden piiskatessa vedessä olijoille uudet kampaukset. Päivä päättyi Suomenlinnaan, jonne valtaosa opettajista jäi jatkamaan kesäistä lauantaita.

Aurinkoinen päivä oli hieno kokemus ja lujitti viranomaisyhteistyötä, joka ensihoidon koulutuksessa on erityisen tärkeä osa koulutuksen kehittämistä. Metropolia ja Rajavartiolaitos tekevät aktiivisesti yhteistyötä mm. suuronnettomuusharjoitusten ja merellisten harjoitusten osalta. Useat Metropolian opiskelijat ovat päässeet osaksi harjoituksia mm. toimimalla evakuoitavina potilaina.

Tutustumispäivään osallistuivat: Jukka KettunenJukka Lehtimäki, Pasi Miettinen, Ari-Pekka Åker ja Kirsti Hämäläinen.

Lisätietoja

Jukka Kettunen
Lehtori
Ensihoitajatutkinto
p. 040 630 2295
jukka.kettunen [at] metropolia.fi