Metropolia syksyllä kohti normaalitoimintaa - tilannetiedot vahvistetaan elokuun alussa.

Katso miten koronavirustilanne vaikuttaa Metropolian toimintaan.

Mikko Franckin ja Rilla Kyykän oopperamusiikin mestarikurssi toteutui jälleen

Metropolian klassisen laulun ja pianonsoiton opiskelijat saivat jälleen tilaisuuden maailmanluokan ohjaukseen. Ylikapellimestari Mikko Franck ja korrepetiittori, Kansallisoopperan taiteellinen suunnittelupäällikkö Rilla Kyykkä pitivät nelipäiväisen oopperamusiikin mestarikurssin Ruoholahdessa. Se oli jatkoa viime vuoden vastaavalle kurssille ja kahden vuoden takaiselle Franckin tekemälle Metropolian klassiseen lauluun suunnatulle merkittävälle lahjoitukselle.

Työssään oopperamaailman huippujen kanssa toimivat Franck ja Kyykkä opettivat Metropolian laulajia ja korrepetitio-opiskelijoita rennolla fiiliksellä, mutta tinkimättömällä otteella. Valtavalla ammattitaidolla ja elämänkokemuksella höystetyt musiikilliset ja ilmaisulliset ohjeet vapauttivat osallistujat yltämään parhaimpaansa. Laulajat saivat myös arvokkaita neuvoja koelauluaarioiden valintaan − oopperataloihin tai -produktioihin kun ei pääse töihin vain tutkintotodistusten tai haastattelujen, vaan oikeiden näyttöjen perusteella.

Opiskelijoille mahdollisuus työskennellä kansainvälisen tason kapellimestarin ja korrepetiittorin kanssa on mahtava kokemus. Jatkossa he tietävät paremmin, mihin musiikillisiin ja lauluteknisiin asioihin ammattilaiset kiinnittävät huomiota esimerkiksi koelaulu- tai kilpailutilanteissa. Vetäjien tietotaito ja kokemus ooppera-aarioiden tempo- ja nyanssikäsittelystä saa kappaleet elämään kuin laulaisi orkesterin kanssa.

"Laulutunneilla paneudutaan suuressa määrin lauluinstrumentin rakentamiseen ja laulutekniikan kehittämiseen, mikä on ihan välttämätöntä. Mutta tällä mestarikurssilla sai toisen näkökulman, kun keskityttiin siihen, mitä nuotissa lukee, miten esitysmerkintöjä tulee tulkinnallisesti noudattaa ja millainen roolihahmo tai tunnetila on aarian takana. Se oli todella tervetullutta”, sanoo yksi osallistujista, sopraano Maija Turunen.

Laulun yliopettaja Sirkku Wahlroos-Kaitila on kiitollinen Mikko Franckille ja Rilla Kyykälle oopperamusiikin yhteistyöstä. ”Kiireisistä aikatauluistaan huolimatta he halusivat taas panostaa opiskelijoihimme ja jakaa ainutlaatuista tietotaitoaan heille”, hän sanoo ja jatkaa: ”Voimme olla Metropoliassa ylpeitä myös laulajistamme ja heidän pianistipareistaan. He olivat opetelleet mestarikurssilla viimeisteltäväksi keskeisten oopperasäveltäjien vaativia aarioita.”

Mikä hienointa, vastaavanlainen oopperamusiikin mestarikurssi on tiedossa myös ensi keväänä.

Taustatietoja

Mikko Franck on Ranskan radion filharmonisen orkesterin ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja. Hän on aiemmin työskennellyt muun muassa Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestarina. Pianisti, korrepetiittori Rilla Kyykkä on Suomen Kansallisoopperan taiteellinen suunnittelupäällikkö.

Metropoliassa klassisen musiikin koulutuksen painopiste on instrumenttipedagogiikassa, mutta myös vankassa solistisessa koulutuksessa. Esimerkiksi laulupedagogien työkenttä edellyttää kokemusta omasta taiteellisesta työskentelystä, oopperarooleista ja julkisista esiintymisistä. Metropolian laulunopiskelijat ovat työllistyneet muun muassa oopperataloihin, musiikkioppilaitoksiin ja perustamiinsa laulustudioihin niin Suomessa kuin Keski-Euroopassakin.

Lisätietoja

Yliopettaja Sirkku Wahlroos-Kaitila
Metropolia Ammattikorkeakoulu
sirkku.wahlroos-kaitila [at] metropolia.fi
puh. 040 048 7508