Onnistunut MINNO-innovaatioprojekti haastaa museokäynneille

6.2.2019 - 12:00

Metropolian opiskelijat Rosa Salomaa (sosiaaliala), Valo Inkinen (sosiaaliala), Joonas Vimpari, (kulttuurituotanto), Roosa Kuusikko (vanhustyö) ja Katri Nikola (toimintaterapia) saivat innovaatioprojektinsa haasteeksi sitouttaa nuoria museoiden kävijöiksi. ”Kehittelimme ideaa, jossa haasteeseen voisi vastata matalalla kynnyksellä. Mietimme, että Helmet-lukuhaaste on ollut kivan osallistava. Ajattelimme jotain samaa soveltaen tähän museomaailmaan”, opiskelijat kertoivat. Niinpä monialainen tiimi suunnitteli museohaasteen, jossa esitellään 50 erilaista tapaa lähestyä tuttuja ja tuntemattomia museoita.

Museohaasteen toteutuksesta vastaa Museokortti. Museokortti on vuosilippu 280 museoon ympäri Suomen. Museokortin tarkoitus on tehdä museoissa käymisestä ihmisille mahdollisimman helppoa ja innostaa tutustumaan uusiin kohteisiin. ”Innostuimme heti ideasta! Museohaaste tuki täysin näitä tavoitteita – ja vielä hauskalla, monille lukuhaasteen kautta jo tutulla, helposti lähestyttävällä konseptilla!. Yhteistyö työryhmän kanssa sujui sutjakkaasti. Oli mielenkiintoista kuulla ajatuksia ja näkökulmia museoista ja niiden lähestyttävämmäksi tekemisen keinoista eri alojen osaajilta. Ryhmän tekemän markkinointisuunnitelman pohjalta oli helppoa lähteä suunnittelemaan miten voimme haasteen toteuttaa”, yhteistyökoordinaattori Aino-Marja Miettinen Museokortista kuvasi tyytyväisenä.

Innovaatioprojekti oli onnistunut, sillä opiskelijoiden luomat ideat tulivat välittömästi käyttöön. Museohaaste sai heti innostuneen vastaanoton somessa. Ensimmäistä Facebook-julkaisua haasteesta jaettiin 150 kertaa ja se keräsi yli 1 800 tykkäystä. Osassa haasteista kehotetaan jakamaan kuvia tunnuksella #museohaaste ja instagramiin on kertynyt jo parissa viikossa yli 260 julkaisua.

”Uskomme että museohaasteesta tulee pysyvä osa Museokortin toimintaa ja näin useampia ryhmän ideoita päästään toteuttamaan tulevaisuudessa!”, Aino-Marja Miettinen tiivisti.

Monialainen työskentely oli virkistävää

”Kokonaan uusi ympäristö uusien ihmisten kanssa oli virkistävää verrattuna perinteiseen opiskeluun oman alan opiskelijoiden kanssa”, kulttuurituottajaopiskelija Joonas Vimpari kuvaili innovaatioprojektia. ”Tiimin jäsenillä oli omia vahvuuksia omien alojensa kautta. Me sosionomit osasimme miettiä palvelun saavutettavuutta, eli sitä miten mahdollisimman monet ihmiset pääsisivät tähän haasteeseen osallistumaan. Joonas taas kulttuurin tuottajana osasi miettiä miten palvelu toimi tuotteena ja hän suunnitteli esityksemme visuaalisen puolen, sosiaalialan opiskelija Valo Inkinen tiivisti monialaisuuden hyötyjä.

”Minno-opinnot olivat mukavat. Saimme vapaat kädet toteuttaa itseämme. Se motivoi. Ja monialaisuus projektissa oli plussaa!”


Kulttuurituottajaopiskelija Joonas Vimpari ja sosiaalialan opiskelija Valo Inkinen museohaaste-tiimistä

Projekteja ohjanneen Laura-Maija Heron mukaan innovaatioprojektit verkottavat opiskelijoita mitä yllätyksellisempiin suuntiin. Tässäkin kumppanina oli Taidehalli, vaikka lopullisen tuotteen lanseerasi Museokortti.

"Lähdimme uteliaina ja innostuneina kehittämään nuoren näyttely-yleisön tarpeisiin vastaavia palveluita yhdessä Metropolian monialaisen opiskelijajoukon kanssa. Kokemus oli todella innostava ja palkitseva. Saimme hyvän kokemuksen siitä miten tällainen yhteistyö synnyttää loistavia innovaatioita palvelemaan Taidehallia ja koko museokenttää." sanoo Taidehallin tuottaja Birgitta Orava.

Lisätietoa Metropoliassa:

Lehtori Laura-Maija Hero
P. 040 179 1409
S-posti: etunimi.sukunimi [at] metropolia.fi (etunimi[dot]sukunimi[at]metropolia[dot]fi)